poniedziałek, 29 lipca 2013
Drink bananowo-porzeczkowy

Bardzo lubię mieszać soki. Kombinację banana i porzeczki jest jedną z moich ulubionych a z dodatkiem wódki pychota.

wyspa smaku

Składniki:

  • 50ml wódki
  • 50ml soku z czarnej porzeczki
  • 50ml nektaru bananowego
  • kostki lodu

Sposób wykonania:

Wlać do szklanki wszystkie składniki zamieszać łyżką, uzupełnić kostkami lodu i gotowe! :)

Można wymieszać w shakerze i wlać na lód w szklankach.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: alkohol
13:00, precelia , Napoje
Link Komentarze (1) »
niedziela, 28 lipca 2013
Kruche babeczki z jagodami

Przepyszne babeczki z kremem na bazie serków homogenizowanych są rozkoszą dla podniebienia!Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki (na ok 30 sztuk)
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 waniliowe serki homogenizowane (Danio o wadze 150g)
- 1 cytryna
- 4 łyżki ajerkoniaku

dodatkowo:
- 100 g jagód do dekoracji


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem aż utworzą się grudki. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Foremki do babeczek posmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, szklanką wykrawać kółeczka i wylepić nimi foremki. Spody babeczek ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 12-15 minut. Jeszcze letnie babeczki wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem:
cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Śmietankę ubić i wymieszać delikatnie z serkami, sokiem z cytryny i częścią skórki, oraz likierem.

Babeczki napełnić kremem*. Posypać jagodami i resztą skórki z cytryny.


*Babeczki najlepiej napełnić kremem tuż przed podaniem, bo po dłuższym leżeniu ciasto przejmuje z kremu wilgoć i babeczki zaczynają się łamać (ale wtedy można jeść je łyżeczką).

Smacznego!

wyspa smaku



sobota, 27 lipca 2013
Przekąska z kurczaka w płatkach

Zapraszam na małe kawałki piersi z kurczaka panierowanej w płatkach kukurydzianych. Kiedyś robiłam podobne ale smażone, jednak pieczone są równie pyszne, a dużo mniej kaloryczne.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 jajka
  • mąka
  • płatki kukurydziane
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • zioła prowansalskie

 Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Panierować w mące, jajku i połamanych płatkach kukurydzianych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego!

wyspa smaku



piątek, 26 lipca 2013
Sangria

Uwielbiam to winko z owocami :) Najlepsze na upalny dzień.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1,5l Sangrii (moja była z Biedronki)
  • 1 limonka
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 2 banany
  • 1 nektarynka
  • 8 truskawek
  • 50ml likieru bananowego
  • woda mineralna lub oranżada cytrynowa (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Owoce umyć i pokroić na cząstki. Zalać Sangrią i likierem bananowym. Wymieszać i odstawić ma kilka godzin, a najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: alkohol
12:12, precelia , Napoje
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 lipca 2013
Sałatka caprese

Ta włoska sałatka urzeka swoją prostotą.

wyspa smaku

Składniki:

  • 3szt mozzarelli
  • 2-3 szt pomidorów
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • oregano

Sposób wykonania:

Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian plastry sera i pomidorów. Ułożyć kilka liści świeżej bazylii. Skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, a na końcu posypać oregano.

Smacznego!

wyspa smaku

środa, 24 lipca 2013
Sałatka z sosem vinegrette

Wiele warzyw w jednej misce to jest to co uwielbiam najbardziej! Różnorodne witaminy i składniki mineralne w jednym miejscu i to z dodatkiem pysznego vinegrette.

wyspa smaku

Składniki:

  • mix sałat z rukolą
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 100g słonecznika
  • 30 dag makaronu wstążki (lub innego)

Sos: (robię na oko)

  • czosnek (ok. 3 ząbki)
  • olej rzepakowy
  • ocet winny
  • musztarda
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • zioła do sałatek
  • woda

Sposób wykonania:

Makaron ugotować. Słonecznik prażyć chwilę na suchej patelni. Rzodkiewkę, pomidory, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Chłodny makaron wymieszać razem z pokrojonymi warzywami, mixem sałat oraz prażonym słonecznikiem.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie ze sobą. Sos wymieszać z sałatką.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 19 lipca 2013
Tort czekoladowy z brzoskwiniami na drugie urodziny bloga

Dziś są drugie urodziny bloga :) Jak ten czas leci. Ten rok był trochę mniej urodzajny w przepisy niż poprzedni, ponieważ pochłonęło mnie dziecko i praca. Cieszę się jednak że zaglądacie tutaj czasem, próbujecie i zostawiacie komentarze.

Dla wszystkich mam dzisiaj obłędnie czekoladowy tort :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Ganache:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%

Bita śmietana:

  • 500ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietan Fix

Polewa czekoladowa:

  • 200ml śmietany kremówki
  • 200g czekolady

Dodatkowo:

  • Brzoskwinie z puszki
  • galaretka porzeczkowa

Sposób wykonania:

Biszkopt : białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową i przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.

Ganache: Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować. Gorącą kremówką zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie powstała skorupa na wierzchu. Wyjąć i mikserem ubijać aż stanie się puszysta.

Bita śmietana: Ubić dobrze schłodzoną śmietanę , pod koniec dodać wymieszane ze sobą oba cukry i śmietan fix. Chwilę jeszcze miksować. Trzeba uważać by nie zrobić masła.

Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy jest już płynna dodać do niej śmietankę. Mieszać nad parującą wodą do czasu uzyskania gładkiej błyszczącej masy. 

Dekoracja: Na koszulkę foliową (taką do segregatora) wycisnąć z takiego rożka (zwinęłam go z papieru dopieczenia jak rożek duński do lodów, z maleńką dziurką na końcu) maziaje najpierw w jedną później w druga, poczekać, aż niemal zastygnie ( trzeba niemal zastygnięte, ale jeszcze elastyczne) zwinąć w rulon, do lodówki i koniec, później odchodzi ładnie, złamać w połowie, położyć na środku. Ta dekoracja inspirowana jest tortem p. Bożeny Sikoń i pochodzi stąd.

Przełożenie tortu:

Biszkopt podzielić na 3 placki. Spodni placek nasączyłam filiżanką syropu z brzoskwiń z puszki rozcieńczonego z wodą. Na to zrobiłam kilka kleksów z kwaśnej galaretki z czerwonej porzeczki. Chodzi o złamanie słodkości, więc można użyć innego kwaśnego dżemu. Na to rozsmarowałam warstwę ganache. Przykryłam to następnym plackiem i dosyć dokładnie przycisnęłam. Nasączyłam biszkopt rozcieńczonym syropem i pokryłam go grubą warstwą bitej śmietany. W śmietanie poukładałam cieniutkie plasterki pokrojone z 4 połówek brzoskwiń z puszki. Na to ostatnia już warstwa biszkoptu. Tą pozostawiłam nienasączoną. Polałam ją warstwą polewy czekoladowej. Na końcu położyłam moją ozdóbkę.

Smacznego!

wyspa smaku

 

czwartek, 18 lipca 2013
Rolada serowa z pieczarkami i piersią z kurczaka
Rolada serowa może być wspaniałą zimną jak i gorącą przystawką. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 350g sera żółtego typu liliput
  • 300g pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka- około 350g
  • 1 średnia cebula
  • ½ szkl. majonezu
  • 3 jajka

Etapy przygotowania

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać majonez i jajka, wymieszać, następnie wylać na blachę (wymiary około 30cm x 45cm) wyłożoną papierem (bardzo dobrej jakości z warstwą silikonową) i wysmarowaną olejem, piec około 15-20 minut w 180˚C. Pierś pokroić jak na kotlety schabowe i rozbić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę lub plastry i udusić z pokrojoną w kostkę cebulą. Na jeszcze ciepły placek serowy ułożyć rozbite piersi oraz pieczarki. Zwinąć roladę i zapiekać jeszcze 25 minut w 180˚C.

Smacznego!



środa, 17 lipca 2013
Muffinki z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, a więc i u mnie nie może zabraknąć tego owocu. Zapraszam na przepyszne muffiny. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanki jagód

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać olej, wbić jajko i dolać tyle mleka, żeby dopełnić szklankę. Zawartość szklanki wymieszać z mieszanką mączną (niezbyt dokładnie), wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać. Napełnić ciastem foremki muffinkowe do ¾ wysokości papilotki.

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać razem, rozcierając palcami lub widelcem. Posypać muffinki.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze około 200ºC.

Smacznego!

wyspa smaku



wyspa smaku

Tagi: jagody
08:52, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 lipca 2013
Kotlety mielone z warzywami

Sposób na zdrowsze mielone jest prosty- dodać do mięsa sporo warzyw i zamiast smażyć to je należy upiec. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 0,5 małej papryki czerwonej
  • 0,5 małej papryki żółtej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 6-7 pieczarek (100g)
  • 1 cebula
  • Pęczek szczypiorku drobnego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona pietruszka, słodka papryka

Sposób wykonania:

Cebulę, papryczki, ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski. Szczypiorek drobno pokroić i dorzucić do pozostały składników. Do miski wrzucić mięso, wbić jajko i dobrze doprawić - wszystko dokładnie wymieszać. Na suchej patelni podprażyć bułkę tartą do momentu aż uzyska on złoty kolor. Następnie uformować nie za duże kotleciki i obtoczyć je w bułce – ułożyć na blachę i piec prze 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Kotlety można tez usmażyć na patelni ale w piekarniku jest po prostu zdrowiej.

Smacznego!

wyspa smaku



 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne