czwartek, 31 lipca 2014
Jagody w cukrze na zimę

Mam dość sporo zamrożonych owoców . Zamrażarka przestaje już przyjmować, dlatego w tym roku jagód nie mrożę tylko pasteryzuję, tak jak zawsze robiła to moja babcia :)

wyspa smaku

Składniki:

  • jagody
  • cukier

Technika wykonania:

Jagody przebrać oczyścić z liści, dokładnie umyć, a następnie osączyć na sicie. Do małych czystych słoików ok. 330ml wsypać do połowy jagód, nasypać dwie łyżki cukru, uzupełnić słoik jagodami i ponownie wsypać dwie łyżki cukru.

Słoiki zakręcić, umieścić w garnku wyłożonym ściereczką, wlać tyle wody by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować około pół godziny od momentu zagotowania.

Po pasteryzacji objętość jagód zmniejszy się o połowę.

Jagody wykorzystać można do ciast, deserów, klusek na parze, naleśników czy gofrów.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Słodkie jagodowe lato

Przetwory

Tagi: jagody
09:08, precelia , Przetwory
Link Komentarze (2) »
środa, 30 lipca 2014
Mrożenie kurek

wyspa smaku

Bardzo lubię kurki dlatego staram się trochę na zimę zamrozić.Aby to zrobić należy je dobrze oczyścić, opłukać unikając długiego kontaktu z wodą, aby nie namiękły.

Duże grzyby można od razu podzielić na mniejsze części.

Następnie grzyby blanszujemy- wkładamy na około 3 minuty do wrzącej osolonej wody. Grzyby blanszuje się żeby nie były gorzkie. Kurki cedzimy i studzimy.  Ostudzone grzyby dzielimy na porcje do woreczków po około 200-250g i mrozimy.

Takie grzyby można wykorzystać później do zupy, mięsa, sosów itp. bez wcześniejszego rozmrażania.

wyspa smaku

Tagi: kurki
09:34, precelia , Porady
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 lipca 2014
Udka pieczone z ziemniakami i pomidorami

Jak jak lubię takie potrawy- szybkie i w jednym garnku. Mało pracy, mało mycia, a ile dobrego jedzenia! Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 małych udek z kurczaka (tzw. pałek)
  • 600 g małych młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • duża garść posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka, dymka, lubczyk, szczypiorek)
  • sól i pieprz
  • 3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (można zastąpić gorącą wodą)

 Technika wykonania:

Mięso umyć i osuszyć. Ziemniaki wyszorować, by były dobrze umyte (jak ktoś chce można obrać, ja lubię młode ziemniaki ze skórką). Cebule obrać i pokroić w plasterki.

Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ketchup zagotować  z 3 łyżkami oleju i sosem sojowym. Lekko przestudzić, dodać miód i wymieszać. Obficie posmarować udka. Ziemniaki i cebulę ułożyć między kawałkami mięsa, a wierzch potrawy posmarować resztą sosu. Posiekaną zieleninę wymieszać z pozostałą łyżką oleju i polać udka.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) i piec przez 40 minut. Następnie dodać pomidory koktajlowe i gorącą wodę lub bulion (płyn musi być gorący, żeby forma nie pękła podczas dolewania). Zapiekać jeszcze przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

To my! młode kartofelki

piątek, 25 lipca 2014
Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i warzywami po meksykańsku

Cukinia- to warzywa z którego można zrobić bardzo wiele potraw na słono i na słodko. Uwielbiam smażone panierowane krążki, placuszki, zupę, ciasto, a chyba najbardziej nadziewaną. Dziś z nadzieniem meksykańskim. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • cukinia - 2 szt
  • mięso mielone - 400 g
  • jajko - 1 szt
  • ryż - 100 g
  • papryka czerwona - 1 szt
  • kukurydza - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • koncentrat pomidorowy - 50 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • ser cheddar - 100 g
  • sól , pieprz , chili

Technika sporządzania:

Cukinie myjemy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).

Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.

Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.

Przekładamy na blachę / lub do dużego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem lub wodą.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

* Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy ją folią aluminiową.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Cukinia 2014

czwartek, 24 lipca 2014
Grillowany kurczak na sałatce z kuskusu

Dietetycznie, apetycznie :) To danie idealne na obiad. Kurczak jest wyśmienity, soczysty i pyszny. A kasza kuskus- niebo w gębie. Uwielbiam kaszę kuskus, a w tej wersji bardzo przypadła mi do gustu. Przepis pochodzi stąd - podaję go ze swoimi zmianami w sałatce.

wyspa smaku

Składniki dla 2 osób:  

  •  200 gram fileta z kurczaka

 Do marynaty:   

  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami (ja używam z pomidorów Smak)
  • sól
  • szczypta kurkumy 
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • pieprz cytrynowy

Sałatka:

  • jedna mała cukinia 
  • 1 mały por
  • 1/2 papryki czerwonej
  • szklanka pełnoziarnistej kaszki kuskus (u mnie zwykła)
  • bulion drobiowo-warzywny lub woda
  • łyżeczka oliwy aromatyzowanej suszonymi pomidorami
  • sól 
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Technika wykonania:

Pierś z kurczaka umyć przekroić na pół na dwa kotlety.

Do oliwy dodajemy rozgnieciony czosnek, sól, kurkumę i imbir. Mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy fileta z kurczaka. Na koniec oprószamy pieprzem cytrynowym i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie kurczaka wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową (suchą, kurczak ma na sobie oliwę z marynaty) i grillujemy z każdej strony.Jeżeli po bokach nie widać surowego mięsa (różowego) kurczak jest gotowy. 

Sałatka:

Kaszkę kuskus zalewamy bulionem (jeden centymetr powyżej poziomu kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Jeśli nie mamy bulionu można zalać kaszę gorącą wodą.

Cukinię i paprykę kropimy w kostkę,a por w półplastry i grillujemy na patelni grillowej posmarowanej oliwą (jak ktoś nie ma to na zwykłej patelni teflonowej). Polecam użyć kuchennego pędzla silikonowego. Solimy.

Grillowane warzywa oraz posiekany koperek dodajemy do kaszki kuskus. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Smacznego!

wyspa smaku

Cukinia 2014



wtorek, 22 lipca 2014
Polpettone fantasia-rolada z mięsa mielonego

Fantazyjna rolada sprawdza się na uroczystościach rodzinnych i w czasie świąt. Można ją przygotować wcześniej i tylko odgrzać. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

wyspa smaku

Mięso:

  •  450 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • drobno pokrojona, świeża pietruszka (wedle uznania)
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • ewentualnie inne przyprawy, w zależności od upodobań (dałam jeszcze paprykę czerwoną, czosnek i majeranek)

Nadzienie:

• 2 naleśniki (przygotowane odpowiednio wcześniej)

• 100 g gotowanej szynki w plasterkach

• 50 g zielonego groszku albo/i oliwek

• sól i pieprz

Ponadto:

• 1-2 łyżki masła

• oliwa

 Technika wykonania:

Do mięsa mielonego dodać jajka, parmezan, pietruszkę, sól i pieprz. Zagnieść i (jeśli zachodzi taka potrzeba) dodać odrobinę bułki tartej. Dowolnie doprawić. Na papierze do pieczenia rozprowadzić równomiernie mięso, formując prostokąt (grubość mięsnego placka nie powinna przekraczać 1 cm!). Na prostokącie rozłożyć naleśniki, a na nich plasterki szynki. Posypać zielonym groszkiem i kawałkami oliwek oraz solą i pieprzem. Całość zwinąć w zwarty rulon i owinąć go sprawnie w papier do pieczenia.

Tak przygotowaną roladę ułożyć w formie do pieczenia. Na spòd formy wlać kilka łyżek wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C przez 40-50 min. W połowie pieczenia rozciąć papier do pieczenia, a na roladzie ułożyć kawałki masła. Zostawić mięso odkryte, tak by się ładnie przyrumieniło ze wszystkich stron. Gotową roladę wyjąć z piekarnika, ostudzić, a kilka-kilkanaście godzin później pokroić ją na plastry.

Plastry ułożyć na blasze, na dno blachy wylać kilka łyżek oliwy (lub wody) i wstawić do odgrzania na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Podawać gorące.

Ta rolada mięsna świetnie sprawdza się też jako danie piknikowe: smakuje wybornie także na zimno, jako dodatek do chleba.

 Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

poniedziałek, 21 lipca 2014
Kostka Rocher

Ciasto jest bardzo dobre, efektownie wygląda i jest dość sycące. Niestety należy do tych dość drogich. Aby zmniejszyć koszty można oryginalne pralinki Ferrero Rocher zastąpić np. orzechami w czekoladzie lub własnoręcznie wykonanymi pralinkami np. takimi . Przepis na ciasto pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:

  • 8 jajek, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia. 

Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty kakaowo - orzechowe.

Składniki na krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru

W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu
  • 1/4 szklanki wody

Wymieszać.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżeczki golden syrupu (można pominąć, ale dzieki niemu polewa się pięknie błyszczy :-)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Ponadto:

  • pralinki ferrero rocher do dekoracji, około 20 sztuk , u mnie orzechy laskowe w czekoladzie

Wykonanie:

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.

Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce. Udekorować pralinkami Ferrero Rocher.

Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku



sobota, 19 lipca 2014
Tort czekoladowo-malinowy na 3 urodziny bloga

To już trzy lata istnienia bloga. Czas mija tak szybko, a moja pasja gotowania i blogowania nie mija, mimo iż czasu coraz mniej.Cieszę się, że ten blog nie służy tylko mnie. Dziękuję wszystkim którym tu zaglądają. Mam nadzieję że na blogu będzie nadal pysznie :)

Przepis na tort znalazłam tutaj

wyspa smaku

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 150 ml wody
  • 1 galaretka malinowa

 Mus czekoladowy

  • 700 ml kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 5 minut), a następnie dodajemy oliwę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie rozmrożone maliny (razem z sokiem) przekładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna z galaretki się rozpuściła i odstawiamy do stężenia. 

Masa malinowa w chwili wykładania na biszkopt powinna być na tyle zwarta, aby nie wypłynęła bokami i nie podtopiła ciasta. Ja wykładałam ją, gdy już konsystencją przypominała mus.

Tortownicę wstawiamy na około 15 min do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy warstwę czekoladowego musu.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia (ja włożyłam ją na chwilę do lodówki)

Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę. Miksujemy na wysokich obrotach aby składniki się połączyły a mus miał jednolity kolor. 

Nie wolno do śmietany dodać zbyt ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i cała masa będzie nie do odratowania.

Na lekko schłodzoną warstwę malinową wykładamy mus czekoladowy. Wyrównujemy i pozostawiamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

 Smacznego !

wyspa smaku

piątek, 18 lipca 2014
Sałatka ze szpinakiem, cieciorką, makaronem i fetą

Sałatka tryskająca witaminami. Pysznie i zdrowo. Ta sałatka należy do moich ulubionych. :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 70 g makaronu muszelki (może być inny kształt)
  • 100 g szpinaku baby
  • 100g łososia sałatkowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 30g słonecznika
  • 1/2 puszki cieciorki
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/3 kostki fety
  • 2 sosy sałatkowe paprykowo -ziołowe węgierskie Prymat

Technika wykonania:

Makaron ugotować by był al dente. Układać warstwami w misce: szpinak, makaron, kukurydzę, połówki pomidorów, cieciorkę, kawałki łososia, wszystko posypać pokruszoną fetą i podprażonym słonecznikiem. Przed podaniem polać sosem przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

 

Kukurydziane wariacje III

czwartek, 17 lipca 2014
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i warzywami

Zakup kilku puszek tuńczyka, który był w promocji skłonił mnie do przygotowania przepysznej sałatki. Bardzo prosta, składniki nie są wyszukane, ale za to jaka dobra :) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • mała puszka tuńczyka (80 gr)
  • 1woreczek ryżu
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki fasolki czerwonej
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • pół papryki
  • szczypiorek
  • pół czerwonej cebuli
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • majonez


Technika wykonania:

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Wrzucamy do miseczki ryż, pół puszki kukurydzy i pół puszki fasolki czerwonej. Dodajemy do tego pokrojone drobno ogórki, paprykę i cebulę. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Dorzucamy do tego posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy także dodać majonez lub majonez light zmieszany z jogurtem.

Smacznego!

Kukurydziane wariacje III

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne