piątek, 31 lipca 2015
Królewska sałatka

Jak nazwa wskazuje sałatka na iście królewskie przyjęcie :) Smakuje wszystkim!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 średnia surowa marchewka (ok. 15 dag)
  • 1 por
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • 5 jajek
  • 7 łyżek majonezu
Technika wykonania:
Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.
W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności:
seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

czwartek, 30 lipca 2015
Karkówka z grilla w marynacie

Sezon grillowy w pełni ,a więc zapraszam na aromatyczną karkówkę z grilla.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1,2 - 1,5 kg karczku

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do karczku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Technika wykonania:

Mięso kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy delikatnie. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej mięso przygotować rano, jeśli grilla planujemy zrobić na drugi dzień wieczorem.

Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po kilka minut z każdej strony (po to cienko je kroimy i dodatkowo rozbijamy).

 Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Tagi: karczek
10:45, precelia , Grill
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lipca 2015
Mielone na patyku z grilla (kebabczeta)

Pierwszy raz robiłam mielone z grilla i na pewno nie ostatni. Najbardziej mięso podobało się dzieciakom, bo obgryzali na około patyczka :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • olej

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Technika wykonania:

Patyczki namoczyć wcześniej w wodzie około pół godziny.

Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Mięso połączyć ze zrumienioną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawić mięso na minimum godzinę.

Formować małe wałki i nabijać na patyczki. Grillować z każdej strony, aż mięso będzie upieczone (w zależności od grubości mięsa 20-30 minut). 

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

poniedziałek, 27 lipca 2015
Placuszki z jagodami i czekoladą

Rozpływająca się czekolada razem z jagodami to wspaniałe połączenie, które można zaproponować np. na śniadanie czy podwieczorek.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1szkl mąki
  • 0,5szkl mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 2 łyżki jagód
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Mąkę zmiksować z mlekiem, jajem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do ciasta wmieszać czekoladę i jagody. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 23 lipca 2015
Proste ciasto z jagodami
składniki (na tortownicę ok.22 cm) :

- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 200 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód 

kruszonka (niekoniecznie) - 50 g masła i tyle co zajęło masło - cukru i mąki - rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do
 
całkowicie rozgrzanego piekarnika,, piec ok. 50 minut.Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika) . Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/proste-ciasto-z-jagodami.html#sthash.vgFEDIgG.dpuf

Takie ciasta to ja lubię robić-proste i szybkie, a do tego pyszne :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 0,5szkl cukru
  • 0,5szkl oleju
  • 1,5szkl mąki (ok. 200g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 30dag jagód

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 50g mąki

Technika wykonania:

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Całe jaja ubić  z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej, a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.

Przygotować kruszonkę -masło, cukier i mąkę zagnieść.

Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, pokruszyć kruszonkę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąc z  pieca, ostudzić.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 wyspa smaku

 

 

4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 200 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/proste-ciasto-z-jagodami.html#sthash.udEpFnUl.dpuf

składniki (na tortownicę ok.22 cm) :

- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 200 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód 

kruszonka (niekoniecznie) - 50 g masła i tyle co zajęło masło - cukru i mąki - rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do
 
całkowicie rozgrzanego piekarnika,, piec ok. 50 minut.Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika) . Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/proste-ciasto-z-jagodami.html#sthash.vgFEDIgG.dpuf

składniki (na tortownicę ok.22 cm) :

- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 200 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód  - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/proste-ciasto-z-jagodami.html#sthash.vgFEDIgG.dpuf

składniki (na tortownicę ok.22 cm) :

- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 200 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód 

kruszonka (nie - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/proste-ciasto-z-jagodami.html#sthash.vgFEDIgG.dpuf

składniki (na tortownicę ok.22 cm) :

- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
- pół szklanki oleju
- półtorej szklanki mąki ( ok. 200 g)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 30 dag jagód 

kruszonka (niekoniecznie) - 50 g masła i tyle co zajęło masło - cukru i mąki - rozgnieść palcami na okruchy ,
cukier puder do posypania , jagody na wierzch do dekoracji

Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką wlać olej a następnie wmiksować mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy lub ekstrakt.
Masę przelać do formy, wyłożyć na wierzch jagody, ew. pokruszyć kruszonkę. Wstawić do
 
całkowicie rozgrzanego piekarnika,, piec ok. 50 minut.Po upieczeniu studzić chwilę w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z pieca, postawić na kratce do studzenia ( np. grillowej z piekarnika) . Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem, udekorować jagodami. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/07/proste-ciasto-z-jagodami.html#sthash.vgFEDIgG.dpuf

środa, 22 lipca 2015
Placuszki biszkoptowe z rabarbarem

Kolejna propozycja placuszków tym razem z rabarbarem :)

wyspa smaku

Składniki : (na 16 sztuk średniej wielkości placuszków)

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki (mleka)
  • 1 łodyga rabarbaru ( ok.10 dag)

ponadto:

  • cukier puder do obsypania placuszków
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na drobne, półcentymetrowe kawałeczki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Kładziemy ciasto na rozgrzany olej za pomocą łyżki. Lekko wciskamy w każdy placuszek  kilka cząstek rabarbaru. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

wyspa smaku

niedziela, 19 lipca 2015
Tort lodowy snickers

Dziś 4 urodziny bloga! Nie mogę uwierzyć jak ten czas szybko leci. A że lato w pełni, więc któż by się nie skusił z tej okazji na kawałek tortu lodowego :)

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

TORT LODOWY SNICKERS

(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

Składniki:

Brownie:

  • 1 i ½ szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru
  • 45 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl. wody
  • 1/3szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu winnego

 Sos karmelowy:

  • 60g masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/3 łyżeczki soli

Warstwa lodowa:

  • 100 ml mleka
  • 300 gr masła orzechowego
  • ½ szkl. cukru
  • 500 g serka kremowego typu Philadelphia (serek ten można zastąpić erkami takimi jak:
    Piątnica Twój smak, Pilos serek kanapkowy-dostępny tylko w Lidlu, Delicate serek kanapkowy-dostępny w Biedronce, Almette serek kanapkowy, Hochland serek kanapkowy)

Polewa czekoladowa:

  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

 Oraz:

  • 200 gr orzeszków ziemnych, najlepiej świeżo łuskanych (nie solonych)
  • 5-6 mini batoników typu snickers (albo 2-3 duże), pokrojonych na kawałeczki

Wykonanie:

Brownie:

Mieszamy razem skladniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do szklanki wody wlewamy ocet, mieszamy. Dodajemy do składników suchych, mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.

Sos karmelowy:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje. W trakcie podgrzewania nie mieszamy! Możemy jedynie lekko potrząsnąć rondelkiem, w razie potrzeby. Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę, jednocześnie enegricznie mieszając rózgą. Solimy i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu karmelowego.

Warstwa lodowa:

Do misy miksera wkładamy serek, wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

Do mieseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy (np. w mikrofalówce), aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

Składanie tortu:

Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek ciasta brownie. Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych. Na to przelewamy połowę masy lodowej. Następnie znowu kładziemy krążek brownie i powtarzamy czynności: polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przekładamy drugą część masy.

Tort w takim stanie wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem:

Wyjmujemy tort z zamrażarki. Wierzch polewamy czekoladą, następnie układamy kawałeczki batoników i całość plewamy sosem karmelowym. Można znowu włożyć do zamrażarki na parę minut, by czekolada się ścięła, jednak nie jest to konieczne.

Przechowujemy w zamrażarce.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

 



Akcja lodowa 2015

środa, 15 lipca 2015
Kotlety z kalafiora z płatkami owsianymi

Uwielbiam kalafior pod każdą postacią :) Te placki są wyśmienite na obiad.Polecam!

IMG_3296

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 jaja
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Technika wykonania:

Kalafior ugotować we wrzącej osolonej wodzie na pół miękko (około 20-30 minut). Ostudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę posiekać drobno i zrumienić na oleju. Koperek posiekać.

Do kalafiora dodać pozostałe składniki: jaja, płatki owsiane, bułkę tartą, zrumienioną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, a następnie doprawić.

Odstawić na chwilę by płatki  wchłonęły wodę.

Formować w rękach okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej. Formując kotlety należy masę dobrze zbić w rękach by się nie rozsypywały. Smażyć na oleju z obu stron.

Smacznego!

IMG_3286

wtorek, 14 lipca 2015
Kompot z rabarbaru

Pyszny letni kompot. Zapraszam :)

IMG_3282

Składniki:

  • 1,5l wody
  • 40dag rabarbaru
  • 10 truskawek
  • 1 jabłko
  • 2 gałązki mięty
  • 15dag cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Technika wykonania:

Wodę zagotować z cukrem. Do gotującej się wody włożyć pokrojony rabarbar i miętę. Gotować 15 minut. Kompot wyłączyć. Włożyć truskawki i pokrojone na plastry jabłko. Zostawić by owoce puściły sok i zmiękły. Dodać sok z cytryny. Ostudzić.

Smacznego!

IMG_32791

08:56, precelia
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 lipca 2015
Pasta z bobu

Dziś bardzo zdrowa i niskokaloryczna propozycja :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 1szkl bobu
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • sól, pieprz do smaku

Technika wykonania:

Bób ugotować 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie. Przestudzić, a następnie zblendować razem z chrzanem, doprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne