środa, 27 lipca 2016
Kluski na parze (pampuchy)

Mniam, mniam uwielbiam te kluchy!

IMG_2557

Składniki: (na 7szt)

  • 250g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Zaczyn:

  • 15g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru

Technika wykonania:

Zaczyn: W miseczce wymieszać letnie mleko, drożdże, cukier z 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajo, wlać zaczyn i zarobić ciasto, pod koniec wlać roztopiony tłuszcz. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.

Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, podzielić go na 7 równych części. Z każdej części uformować okrągłą kluskę. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować wodę w garnku, kluski układać na wkładce do gotowania na parze w dużych odstępach, bo sporo urosną. Przykryć i gotować 10 minut. Wyjąć i od razu podawać np. polane masłem i posypane cukrem lub polane sosem truskawkowym.

Kluski można nadziać marmoladą, czy owocami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_2545

IMG_25561

 

06:27, precelia
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 lipca 2016
Sałatka makaronowa z fasolą

Pyszna sałatka imprezowa :)

IMG_2569

Składniki:

  • 100g makaronu (u mnie kokardki)
  • 1p kukurydzy
  • 1p fasoli czerwonej
  • 1 słoik selera
  • 4 jaja
  • 15dag szynki
  • 1pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Jaj ugotować na twardo. Makaron ugotować al dente. Przepłukać zimną wodą. Wymieszać razem z odsączoną kukurydzą i czerwoną fasolą. Dodać odsączony i pokrojony na mniejsze części seler, pokrojoną w kostkę szynkę, jaja i posiekany szczypiorek. Całość wymieszać z majonezem, doprawić .

 

IMG_2576

IMG_2564

11:37, precelia
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lipca 2016
Pavlova z kremem mascarpone i 5 urodziny bloga

Dziś kolejne już piąte urodziny bloga! Nie mogę w to uwierzyć, jak ten czas szybko leci. W tym roku wiele się wydarzyło w moim życiu. Obfitował też on w wiele różnych przepisów. W tym roku zaszalałam, bo powstało 218 wpisów :) Tyle pysznych potraw zrobiłam! Dziękuję Wam wszystkim, że tu zaglądacie. Tak naprawdę blog powstał po to, abym nie musiała szperać po tysiącu karteczek, karteluszek i szukać ulubionych przepisów,miał służyć głównie mnie. Nie śmiałam marzyć, że będzie tutaj zaglądać, aż tyle osób. Na facebooku jest nas już ponad 1000 ! :) Powiem Wam, że fajnie wiedzieć, że robi się coś użytecznego :)

Dziś  mam zatem coś bardzo pysznego-zapraszam na obłędną Pavlovą :) Proszę częstujcie się :)

20160721_161956

 20160721_154644

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
  • 250g (1op) mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce sezonowe

Technika wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i ubić. Następnie wsypać skrobię ziemniaczaną i krótko ubijać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 23-24 cm. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kremówkę ubić razem z mascarpone na puszysty, sztywny krem. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Na wystudzoną bezę wyłożyć krem. Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.

Smacznego!

20160721_154554

20160721_161959

Beza przygotowana wg tego przepisu

niedziela, 17 lipca 2016
Smażona pierś kaczki z sosem wiśniowym

Dziś mam dla Was propozycję na bardzo eleganckie danie, idealne na świąteczny obiad :)

IMG_2721

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • estragon
  • 1szkl wina

Sos:

  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 goździki
  • 1/2szkl czerwonego wytrawnego wina
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Technika wykonania:

Piersi kaczki umyć i osuszyć. Oprószyć przyprawami. Włożyć do miski skórą do góry i zalać winem tak by skóra była odkryta. Odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej na noc) do lodówki. Piersi wyjąć z zalewy, skórę ponacinać w kratkę, tak by nie uszkodzić mięsa.

Mięso położyć skórą do dołu na nierozgrzaną patelnię,smażyć przez 7 minut od momentu rozgrzania się patelni. Następnie mięso obrócić i smażyć przez 4 minuty z drugiej strony.

Usmażone piersi włożyć na 6-8 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć i odstawić na 5 minut, by mięso odpoczęło.

Sos:

Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka i zagotować. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Można zmiksować blenderem.

Smacznego!

Przepis na sos pochodzi stąd.

IMG_2719

IMG_2726

IMG_2723

 

10:47, precelia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lipca 2016
Żeberka w coca-coli

Zapraszam na pyszne żeberka, pieczone w cola-coli :)

IMG_2502

 

Składniki:

  • 1,2 żeberek
  • ok 2szkl coca-coli

Marynata:

  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty, dobrze natrzeć nią mięso. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.

Mięso obsmażyć z obu stron na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać colą. Żeberka mają być przykryte do 3/4 wysokości. Piec pod przykryciem przez 90 minut w 180 stopniach. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 minut, by mięso się zrumieniło.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2491

IMG_2494

środa, 13 lipca 2016
Koktajl z jabłkiem, bananem i jarmużem

Zapraszam na koktajl :)

IMG_1893

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 małe jabłko
  • 1 garść jarmużu
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

Technika wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem :)

Smacznego!

IMG_1891

IMG_1886

Smacznego!

wtorek, 12 lipca 2016
Koktajl z bananem, awokado i jarmużem

Łyk witamin dla zdrowia :)

 IMG_1874

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 garść jarmużu
  • 1 banan
  • 1/2 awokado

Technika wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem :)

Smacznego!

IMG_1878

IMG_1880

piątek, 08 lipca 2016
Muffiny w wersji fit

Mega zdrowa wersja muffin :)

IMG_1921

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (albo innej która dysponujecie)
  • 1/3 szklanki klasycznego kakao
  • 2 łyżki brzozowego cukru (możecie go zastąpić miodem, stevią lub innym słodzikiem)
  • 0,5 szklanki wody (temperatura pokojowa)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
  • ziarna/bakalie – u mnie 1 łyżka rodzynek, 2 pokrojone daktyle, 1 łyżka mieszanki do chleba ze słonecznikiem, dynią i siemieniem lnianym, 2 łyżki płatków kokosowych. (możecie pokroić do nich 1 średnie jabłko w kostkę, dodać kawałki czekolady lub bakalie jakie znajdziecie w kuchni)

Technika wykonania:

Do jednej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i całość wymieszać. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: wodę, jogurt, olej i jajo oraz aromat. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać krótko, dodać ziarna i bakalie, ponownie  krótko zamieszać.

Ciasto wlać do silikonowych foremek lub do papilotek, piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 

 IMG_1914

IMG_1919

12:45, precelia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 lipca 2016
Pieczona ciecierzyca

Zamiast chipsów i innych niezdrowych przekąsek, do filmu czy meczu fajnie jest pochrupać ciecierzycę :)

 IMG_1367

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy lub 2szkl ugotowanej (ja wolę tą z puszki, jest smaczniejsza)
  • 2 łyżki oleju
  • ostra i słodka papryka
  • sól
  • kumin
  • lub inne ulubione przyprawy: wędzoną paprykę, czosnek, oregano, bazylię itp.

Technika wykonania:

Ciecierzycę odcedzić z zalewy, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Wsypać do miski, wlać olej i wsypać przyprawy, całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę tak by była jedna warstwa.

Piec w 180 stopniach około 35-45 minut. Trzeba pilnować by się nie przypaliła. W trakcie pieczenia przemieszać dwa razy.

Smacznego!

IMG_1386

poniedziałek, 04 lipca 2016
Chłodnik chlebowy

Gdy zostanie nam chleb z poprzedniego dnia to możemy go wykorzystać na zupę! Koniecznie wypróbujcie :)

 IMG_2476

Składniki:

  • 300g pszennego chleba (czerstwego)
  • 500g kefiru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

 Chleb pokroić w kostkę, zalać jogurtem oraz kefirem. Zmiksować blenderem na gładką, gęstą pastę. Przelać do dużej miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem  oraz solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić. Podać z jakiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

IMG_2469

IMG_2478

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne