piątek, 26 sierpnia 2011
Lukier plastyczny

weselnypiłkarzlikier plastyczny

Od niedawna próbuję swoich sił w dekoracji tortów w stylu angielskim. Jest to niezmiernie wciągające zajęcie:) Oto przepis na lukier plastyczny i moje pierwsze dokonania.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do tego glukozę i dobrze wymieszać. Powoli dodawać cukier puder (nie dawać od razu całości, bo może starczy mniej ) i wyrabiać lukier do momentu uzyskania konsystencji plasteliny. Masę wałkować na blacie podsypanym mąką ziemniaczaną lub lekko posmarowanym olejem.

Kilka rad:

- do masy można dodać kilka kropli olejku np. migdałowego

- gdy masa jest zbyt sucha można dodać trochę margaryny, czy masła

- masę można barwić

czwartek, 25 sierpnia 2011
Tort ajerkoniakowy

Ostatnio chcąc przełamać monotonię moich tortów postanowiłam zamiast masy maślanej zrobić coś, co zaskoczy gości. I udało się:) Ten tort ma wyśmienity smak.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • trochę kakao

Krem:

  • 100g masła
  • 0,5szkl cukru pudru
  • 0,5l ajerkoniaku
  • 0,5l śmietanki kremówki
  • 2 paczki rurek w czekoladzie (np. z Lidla lub Biedronki)
  • 6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Do piany z białek dodać żółtka i przesiać mąkę wraz z kakao. Delikatnie mieszać. Przelać do tortownicy (ja robiłam w kwadratowej, ale może być okrągła) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i piec w temp. 180oC przez ok 25-30min.

Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry raz na dół.

Miękkie masło zmiksować i dodawać powoli 350ml ajerkoniaku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodawać do masy maślano-ajerkoniakowej. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (żelatynę najlepiej przygotować na początku). Miksując krem dodać przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki, aby stężało.

Rozpuścić pozostałą żelatynę- 2łyżeczki i wymieszać ze 150ml ajerkoniaku. Wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego!

tort ajerkoniakowy

niedziela, 21 sierpnia 2011
Mintaj w sosie koperkowo-szczypiorkowym

wyspa smaku

Nie jestem pasjonatką ryb, ale co jakiś czas lubię zjeść jakąś rybkę. Mintaja można śmiało zastąpić inną rybą, np. łososiem.

Składniki:

  • Mintaj 1kg
  • Serek "Bieluch" 1szt
  • Jogurt 200ml
  • Majonez 200ml
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Mąka
  • Olej
  • sól, pieprz

 Wykonanie:

Rybę oprószyć solą, pieprzem, panierować w mące i usmażyć na oleju. Serek Bieluch, wymieszać z jogurtem oraz majonezem. Szczypiorek i koperek drobno pokroić i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzoną rybę ułożyć na półmisku, polać sosem koperkowo-szczypiorkowym.

Smacznego!

 wyspa smaku

 

środa, 10 sierpnia 2011
Kotleciki z jaj

Idealne na piątkowy obiad. Ja zazwyczaj podaję je z marchewką oprószaną z groszkiem i ziemniakami.

wyspa smaku

Surowce:

  • 6 jaj
  • 50g bułki czerstwej
  • 150ml mleka
  • 30g masła
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta- do panierowania
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku. 5 jaj ugotować na twardo, obrać ze skorupek i drobno posiekać. Szczypiorek drobno pokroić. Masło rozetrzeć, dodać odciśniętą bułkę, posiekane jaja, szczypiorek, sól, pieprz i surowe jajo. Wyrobić na jednolitą masę. Podzielić  masę na części, formować okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Smażyć, rumieniąc z obu stron.

Smacznego.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Małe, chrupiące, złociste paszteciki uwielbia cała moja rodzina. Kiedy nie mam pomysłu co zrobić na kolację, to zawsze powstają one:)

wyspa smakuwyspa smaku

Składniki:

Wersja I:

  • ciasto francuskie
  • 12 plastrów żółtego sera
  • 12 plastrów szynki

Wersja II:

  • ciasto francuskie
  • 18 plastrów sera
  • 9 kiełbasek cienkich/ kabanosów (przekroić na pół)

Wykonanie:

Wersja I: Ciasto francuskie kroimy na 12 prostokątów.  Ser zawijamy w szynce i rulonik układamy na prostokącie ciasta francuskiego. Składamy na pół, zlepiając brzegi. Piec ok 20min.

Wersja II: Ciasto francuskie pokroić na 18 prostokątów. Na każdy prostokąt ułożyć plaster sera i połówkę kiełbaski. Zlepić dwa przeciwlegle brzegi. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Smacznego.

wtorek, 09 sierpnia 2011
Sałatka brokułowa

Ta sałatka to ciekawe połączenie smaków, której charakteru dodaje wędzony ser i słonecznik.

IMG_00081

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł lub 1 paczka mrożonki
  • 20dag sera wędzonego
  • paczka słonecznika łuskanego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

 Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki, pomidory sparzyć i też pokroić w ósemki. Szczypior drobno pokroić. Brokuł podzielić na różyczki i 5 minut blanszować. Ser wędzony pokroić w kostkę, a słonecznik chwilę prażyć na suchej patelni.

Sporządzić sos: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym.

Jajka, pomidory, brokuły i szczypior delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać sosem. Wierzch posypujemy prażonym słonecznikiem i serem wędzonym.

Smacznego!

IMG_00101

IMG_0016

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne