wtorek, 28 sierpnia 2012
Ciasto czekoladowo- cukiniowe

Kto by pomyślał, że ciacho z cukinią będzie takie pyszne! Mocno czekoladowe i wilgotne:) Rewelacyjne! Nadmiar cukinii jest wykorzystany bardzo słodko:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 240g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 160g cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 280g cukinii
  • 170g gorzkiej czekolady

Do posypania:

  • 40g cukru kryształu
  • 70g orzechów laskowych

Sposób wykonania:

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę.

W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, potem stopniowo wsypywać mąkę, dokładnie wymieszać. Wsypać cukinię i czekoladę, wymieszać łyżką.

Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Posypać cukrem wymieszanym z pokrojonymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut.

Smacznego!

Przepis znalazłam tutaj

wyspa smaku

 

wyspa smaku

sobota, 25 sierpnia 2012
Wygrana w konkursach

Kolejny raz udało mi się coś wygrać:) Jak listonosz puka do drzwi to człowiek się cieszy jak głupi hehe.

W konkursie na blogu Co na obiad? pt. "Sałatka- pyszny sposób na letni obiad" wygrałam takie oto miseczki.

wyspa smaku

 

Natomiast w konkursie Delecty na ulubiony sernik/ciacho na zimno organizowanym na blogu Margarytki wygrałam taki zestaw:)

wyspa smaku

czwartek, 23 sierpnia 2012
Pieczona pierś kurczaka z kurkami

Długo za mną chodziło mięsko z kurkami. W końcu w sklepie natknęłam się na kurki i zaraz wpadł mi do głowy pomysł, co z nimi zrobić:)

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 250g kurek
  • cebula
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 3 plastry sera żółtego
  • olej

Sposób wykonania:

Kurki dobrze umyć, jeśli są duże to przekroić, jak małe to można smażyć całe. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Jak będzie złota to dodać kurki. Smażyć do momentu gdy płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka podzielić na 3 plastry. Lekko rozklepać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skropić olejem. Nałożyć grzyby i plaster sera.

Piec w 180 stopniach około 25minut.

Smacznego!

wyspa smaku

 

środa, 22 sierpnia 2012
Placek amerykański

Szybkie, proste,tanie a zarazem bardzo pyszne ciasto. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1szkl cukru
  • 2szkl mąki
  • 2/3szkl oleju
  • 1szkl mieszanki rodzynek i orzechów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 jabłek

Sposób wykonania:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na osiem części.

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystko dobrze razem ze sobą zmiksować. Wsypać rodzynki z orzechami i pokrojone jabłka, wymieszać.

Ciasto wlać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Cytrynówka

Szybka i prosta w wykonaniu nalewka cytrynowa.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1l spirytusu
  • 1l wody
  • 0,5kg cukru
  • 1kg cytryn

Sposób wykonania:

Zagotować wodę z cukrem. Ostudzić. Cytryny obrać cieniutko ze skórki, tak by nie było albedo (białej warstwy). Wycisnąć sok.

Do słoja wlać syrop cukrowy, sok z cytryn i spirytus. Wymieszać. Wsypać skórki z cytryn. Odstawić na dobę.

Na następny dzień odcedzić i przefiltrować.

Cytrynówka gotowa do picia. Najlepsza jest jednak po kilku dniach.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: cytryna
14:49, precelia
Link Komentarze (1) »
sobota, 18 sierpnia 2012
Pierś z kurczaka z papryką w cieście francuskim

wyspa smaku

Składniki na 6 porcji:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1papryka
  • 20dag pieczarek
  • 10dag sera
  • 6łyżeczek pesto bazyliowego
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Pierś pokroić w kostkę usmażyć na oleju. gdy będzie prawie gotowa dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić wszystko razem, do momentu odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat posmarować łyżeczką bazyliowego pesto, nałożyć farsz i zgiąć na pół. Dobrze zlepić brzegi. Piec w 180 stopniach przez pół godziny.

Smacznego!

wyspa smaku

 

piątek, 17 sierpnia 2012
Sałatka z ogórków z papryką i selerem

Ciąg dalszy zimowych zapasów:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 4kg ogórków
  • 0,5kg cebuli
  • 4 papryki
  • 1 seler

Zalewa:

  • 1szkl soli
  • 6szkl wody

Marynata:

  • 6szkl cukru
  • 2szkl octu
  • 6szkl wody
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ogórki pokroić w słupki, cebulę w półtalarki, paprykę w paski, a seler zetrzeć na grubych oczkach. Włożyć razem do miski.

Wodę wymieszać z solą i zalać warzywa. Odstawić na 3 godziny. Po trzech godzinach odlać zalewę.

Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty zagotować.

Warzywa włożyć do słoików i zalać marynatą. Pasteryzować 10 minut.

Smacznego!

Przepis od teściowej.

czwartek, 16 sierpnia 2012
Karkówka z grilla -test przypraw Marsyl

Niedawno dostałam zaproszenie od Polska gotuje do przetestowania przypraw firmy Marsyl. Z chęcią się zgodziłam, tym bardziej, że sezon grillowy w pełni:) A oto pyszna karkówka pachnąca przyprawą Marsyl.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 1op. przyprawy do grilla Marsyl
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Dodać olej i posypać przyprawą do grilla Marsyl. Wymieszać. Odstawić na co najmniej pól godziny. Grillować około 30minut.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smakuklik klik

 

Skład Przyprawy do grilla firmy Marsyl:

- papryka słodka, papryka ostra, kminek, sól, gorczyca, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, czosnek, cebula, pieprz czarny, kolendra

- glutaminian sodu- substancja wzmacniająca smak i zapach

Moja opinia:

Ta mieszanka przypraw jest naprawdę dobra. Mięso przyprawione tą przyprawą jest bardzo smaczne i aromatyczne. Minusem, dla mnie, jest obecność w składzie glutaminianu sosu.

 wyspa smaku

 

 Przyprawy testują również:

Osiakowe gotowanie

Kuchnia na obcasach

Wulkan smaku

Kuchnia-elexis

Kuchnia i cos jeszcze

Maxymonium kulinarne

Co by tu zjesc

Rynn's Om Nom Nom

Tagi: karczek
13:46, precelia , Grill
Link Dodaj komentarz »
Szaszłyk z grilla -test przypraw Marsyl

A to druga potrawa grillowa doprawiona przyprawami Marsyl, które otrzymałam dzięki uprzejmości Polska gotuje. A oto efekty testowania.

wyspa smaku

Składniki na ok.12 szaszłyków:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 przyprawa Marsyl do szaszłyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 0,5kg boczku wędzonego

Sposób wykonania:

Polędwiczki pokroić w plastry, polać olejem i wsypać 3/4 op. przyprawy Marsyl. Wymieszać i odstawić na co najmniej pól godziny. Boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w krążki. Paprykę pokroić w kawałki zbliżone wielkością do kiełbasy i boczku. Cebulę pokroić w plastry.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian poszczególne składniki: kiełbasę, paprykę, boczek, cebulę, polędwiczkę.

Grillujemy około 20-25minut.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

klik klik

Skład przyprawy:

-papryka słodka, papryka ostra, gorczyca, oregano, bazylia, sól, tymianek, glutaminian sodu

Moja opinia:

Przyprawa sprawdziła się, mięsko ładnie pachniało ziołami i wszystkim smakowało. Zastosowanie tej mieszanki nie wymaga użycia żadnych dodatkowych przypraw. Minusem dla mnie jest obecność glutaminianu sodu.

wyspa smaku

Przyprawy testują również:

osiakowegotowanie.blogspot.com

kuchnianaobcasach.blogspot.com

wulkan-smaku.pl

kuchnia-elexis.blogspot.com

kuchniaicosjeszcze.blox.pl

maxymonium.blogspot.com

cobytuzjesc.blogspot.com

iamnotevenhere.blogspot.com

wtorek, 14 sierpnia 2012
Buraczki w zalewie

Lubię zrobić kilka słoików na zimę, bo potem nie mam czasu bawić się z buraczkami i brudzić co jakiś czas.  A tak to otwieram słoik i robię zupę lub dodaję chrzanu i mam sałatkę:) Przepis mam od teściowej.

wyspa smaku

Składniki:

  • 5kg buraków

Zalewa:

  • 1l wody
  • 1.5szkl octu
  • 1szkl cukru
  • 4 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 garść soli

Sposób wykonania:

Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki zalewy zagotować razem, następnie przecedzić i gorącą zalewą zalać buraczki. Zostawić na 12 godzin.

Buraczki nakładać bez zalewy do słoików. Pasteryzować 15 minut.

Smacznego!

 

Tagi: buraki
11:29, precelia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne