czwartek, 29 sierpnia 2013
Pieczone polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki są bardzo wykwintnym daniem. Można je podać na obiad lub cienko pokroić jako wędlinę. Przepis znalazłam tutaj

wyspa smaku

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Marynata:
3-5 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Z polędwiczek odciąć końcówki, tak aby pozostały tylko środkowe, równe części. (Końcówki można usmażyć).Oprószyć delikatnie solą i mocno pieprzem. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (a max 24 godziny).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) i wstawić do piekarnika.

Piec 15-17 minut. Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe – odczekać 5 minut aby “doszły”, a jeśli jako wędlina – pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Smacznego!



środa, 28 sierpnia 2013
Duszony indyk z marchewką i pieczarkami

Pyszny indyk.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg piersi z indyka
  • 2 marchewki
  • 30dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego/ śmietany
  • 2 łyżki cytryny
  • przyprawy : pieprz,  sól,   tymianek

Sposób wykonania:

Filet pokroić w kostkę i doprawić solą pieprze, tymiankiem i czosnkiem.  Polać niewielką ilością oleju. Pozostawić na pół godziny

Marchew obrać i pokroić w talarki, podsmażyć na oleju, pieczarki w pokroić w plastry, cebule w kostkę i dodać  marchewki, dusić razem.

Mięso lekko obsmażyć na oddzielnej patelni. Dodać do warzyw i zalać wrzątkiem by mięso lekko było przykryte. Dusić razem około 15 minut. Sos zagęścić zawiesiną z wody i mąki. Wyłączyć i dodać śmietanę. Wymieszać.

Smacznego!

wyspa smaku


 

 

 



piątek, 23 sierpnia 2013
Sałatka ogórkowo-pieczarkowo- kalafiorowa na zimę
Ogórki, ogórki, ogórki. Co z was jeszcze zrobić? Po ogórkach kiszonych, 
korniszonach,ogórkach kiszonych do zupy i dwóch wcześniejszych sałatkach
przyszedł czas na jeszcze jedną- ogórkowo-pieczarkowo-kalafiorową.
Dość już tych ogórków w tym roku:) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 4kg ogórków
  • 2 Kalafiory
  • 1.5kg pieczarek małych
  • 1 papryka czerwona i 1 żółta
  • 3 cebule

Solanka:

  • 9szkl wody
  • 3/4szkl soli

Zalewa:

  • 2szkl octu
  • 6szkl wody
  • 4szkl cukru
  • 1 łyżka wegety

Przygotowanie:

Ogórki pokroić ze skórką na 1-cm. Paprykę pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe
różyczki i obgotować (ok 10 min). Pieczarki obgotować w lekko słonej wodzie (ok. 10 min).
Cebulę pokroić w piórka.

Cebule, paprykę, ogórki zalać solanką i zostawić na 2 godziny.Odcedzić.

Dodać resztę warzyw i zalać zalewą. Nakładać do słoików i krótko pasteryzować.

Smacznego!

wyspa smaku

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli na zimę

Kolejny pomysł na sałatkę z ogórków. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 4kg ogórków
  • 5 średnich cebul
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 0,5szkl oleju
  • 0,5szkl octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wegety
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pieprz mielony

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Następnie dodać pokrojoną w plastry cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Dodać sól, wymieszać i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie odlać wodę.

Przygotować zalewę: wszystkie składniki zalewy wymieszać razem.

Warzywa i zalewę przełożyć do dużego garnka, wymieszać i zagotować.Przekładać do słoików.Zakręcić i ustawić do góry dnem

Podczas przekładania sałatki do słoików trzymać ją na małym gazie.

Smacznego!

 

 

Tagi: ogórki
11:05, precelia , Przetwory
Link Komentarze (6) »
czwartek, 22 sierpnia 2013
Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Zasypana ogórkami poszukiwałam kolejnego przepisu by je spożytkować. I oto wpadł mi w oko ten przepis. Sałata jest pyszna. Przepis pochodzi stąd. Ja od siebie dodałam koperek:)

wyspa smaku

Składniki na ok 20 słoików o poj. 375ml

  • 4kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1kg marchewki
  • 1kg papryki czerwonej (u mnie czerwona i żółta)
  • 1 czosnek
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki soli

Zalewa:

  • 1,5szkl oleju
  • 1,5szkl octu
  • 1,5szkl cukru

Sposób wykonania:

W garnku gotujemy ocet z cukrem i studzimy.

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką do dużej miski. Solimy i zostawiamy na dwie godziny.

W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ja na dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę i paprykę po dokładnym umyciu także. Wszystkie te warzywa wrzucamy do drugiej miski, dodajemy posiekany czosnek.

Z ogórków odlewamy nadmiar soku i dodajemy pozostałe warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.

Do zalewy dodajemy olej i mieszamy.

Nakładamy sałatkę do słoików ugniatając ją trochę. Zalewamy zalewą tak do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy.

Pasteryzujemy od 15- 25 minuty w zależności od wysokości słoika.

Smacznego!

 wyspa smaku

Ogórki kiszone na zimę do zupy

Co roku dostaję ogórki :) Te nieco większe, które nie nadają się do tradycyjnego kiszenia czy korniszenia wykorzystuję właśnie w taki sposób. Polecam! Idealne na szybką zupę.

wyspa smaku

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1-2 główki czosnku
  • koper

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i dobrze wymieszać. Ogórki przełożyć* do słoiczków. Do każdego słoika dodać duży ząbek czosnku przekrojony na pół i baldachim kopru z nasionami. Po kilku dniach ogórki są gotowe :)


*Przekładając ogórki do słoików najlepiej zostawić około 2 cm wolnego miejsca od wierzchu ponieważ w trakcie kiszenia zawartość może wyciekać.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: ogórki
13:44, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 sierpnia 2013
Ziemniaki hasselback z czosnkiem

Jak ma się trochę czasu na pichcenie to można zrobić pieczone ziemniaki. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek
  • oliwa z oliwek/ olej

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć i obrać. Ziemniaki naciąć w plastry nie do końca, tak by się nie rozpadły. Czosnek pociąć w plastry.

Ziemniaki oprószyć przyprawami, a gdzieniegdzie powkładać plastry czosnku. Skropić oliwą.

Ułożyć na blaszce i piec około godziny 180 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Tagi: ziemniaki
10:03, precelia , Dodatki
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 sierpnia 2013
Naleśniki w paski z czekoladowym serem

Nawet naleśniki można zrobić w ciekawy sposób:) Pomysł na paski znalazłam tutaj. Masa serowa to mój pomysł. Polecam!

wyspa smaku

Składniki na ok 8 naleśników:

Ciasto:

  • 1szkl wody
  • 1szkl mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka kakao
  • olej do smażenia

Masa serowa:

  • 20dag twarogu
  • 1 serek homogenizowany
  • 2 łyżki nutelli

Sposób wykonania:

Zrobić ciasto naleśnikowe miksując razem mąkę, jaja, mleko i wodę. Pół szklanki odlać i dodać do niej kakao. Wymieszać.

Jak ciasto będzie za gęste to dolać trochę wody. Odstawić na 15 minut.

Twaróg zmielić dodać serek homogenizowany i nutellę. Dobrze wymieszać.

Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy cienką warstwę masy. Z ciemnej części ciasta łyżeczką rysujemy paski. Czekamy aż się zrumieni i przekładamy na drugą stronę.


Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy w rulon.

Smacznego!

wyspa smaku

 

 

piątek, 02 sierpnia 2013
Mini ptysie z masą szynkową

Pomysł na pyszną przekąskę to maleńkie ptysie z pyszną masą.

wyspa smaku

Składniki na ok. 50 małych ptysi:

  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 175g mąki
  • 3-4 jajka
  • sól

Masa serowa:

  • 25 dag twarogu
  • 25dag szynki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany lub majonezu

Sposób wykonania:

Do garnka wlać odmierzoną ilość wody, dodać tłuszcz, sól i zagotować. Do wrzącej mieszaniny wsypać przesianą mąkę. Szybko wymieszać tak by nie powstały grudki. Ciasto ogrzewać jeszcze chwilę (ok.3min) cały czas mieszając. Masa musi być gładka, szklista oraz powinna odchodzić od ścianek garnka.

Ciasto schłodzić do temp ok 70stopni, najlepiej cały czas mieszając.

Do ochłodzonego ciasta należy dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto musi być gęste by się nie rozlewało podczas formowania i pieczenia. Ilość jajek zależy od ich wielkości.

Formować małe ptysie za pomocą worka cukierniczego, a jak nie mamy to łyżką na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Robić spore odstępy między kolejnymi ptysiami. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Masa: Twaróg i szynkę zmielić. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.

Nadziewać ptysie.

Smacznego!

czwartek, 01 sierpnia 2013
Pieczone udka z kurczaka w tymianku

Pyszne tymiankowe udka. Zapraszam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego tymianku lub świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,2 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Przygotować marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Umieścić udka z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie obracać mięso kilkukrotnie, aby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego
czasu wstawić udka z kurczaka do rozgrzanego do temperatury 180oC piekarnika (opcja z termoobiegiem) na około 40 minut. W czasie pieczenia polewać udka wytopionym sokiem, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni i staje się chrupka. Aby mieć pewność, że mięso jest już na pewno upieczone, nakłuć je widelcem. Pieczenie można zakończyć jeżeli wypływający sok nie jest krwisty.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne