środa, 27 sierpnia 2014
Surówka piekności Heleny Rubinstein

Sałatka jest bombą witaminową! Dostarcza wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Płatki to źródło błonnika,który reguluje perystaltykę jelit, a także obniża poziom złego cholesterolu. Jogurt, mleko lub kefir dostarczają wapnia, cytryna witaminę C, orzechy, nasiona słonecznika czy pestki dyni są źródłem witamin z grupy B i wielu składników mineralnych.Miód ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające.

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

  • 5-6łyżek płatków owsianych
  • 6-8 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 7-10 posiekanych orzechów laskowych
  • 1 jabłko
  • 5-6 łyżek mleka, jogurtu lub kefiru
  • sok z połowy cytryny
  • ew. suszone owoce, pestki dyni, słonecznika, siemienia itp

Technika wykonania:

Płatki owsiane należy zalać 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, dodać łyżkę miodu i  posiekane orzechy laskowe. Tak przygotowaną mieszankę odstawić na pół godziny lub na całą noc i tuż przed spożyciem dodać starte duże jabłko, 5-6 łyżek mleka, jogurtu lub kefiru i sok z połowy cytryny. Można również dodać troszkę suszonych owoców, pestek dyni, słonecznika, siemienia itp.

Smacznego!

wyspa smaku

Jedz polskie jabłka

poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Schab z sosem musztardowo-śmietanowym na piwie Redds

Choć nie bardzo przepadam za aromatem piwa lub wina w potrawach, to to mięsko bardzo mi smakowało. Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 plastry schabu lub piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty lub odrobina czosnku granulowanego (przeciśnięty świeży dodać do sosu , natomiast jeśli jest granulowanym  to wówczas oprószyć lekko mięso)
  • 125 ml piwa redd's jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej ( i tylko takiej !)
  • 80 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Technika wykonania:

Schab lub piersi lekko rozbić. Obustronnie lekko doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Mięso przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową by nie wystygło.

Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy piwo jabłkowe i gotujemy ok 1 min. Następnie dodajemy musztardę i kremówkę i gotujemy chwilę - do zgęstnienia. Powstałym sosem polewamy mięso.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 22 sierpnia 2014
Czeko- dżem ze śliwek

Moja mama robiła czeko-dżem jak byłam na studiach. W akademiku to był hit razem z goframi :) Czeko-dżem można robić również z innych owoców - obranych jabłek i bananów. Za każdym razem jest nieco inny i równie pyszny.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2,5kg wydrylowanych śliwek
  • 1kg cukru
  • 2op. cukru waniliowego
  • 10dkg kakao

Technika wykonania:

Owoce drobno pokroić (ja blenderuję), włożyć do dużego garnka i rozgotować.

Wsypać cukier, cukier waniliowy i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dżemu wsypać kakao, dobrze wymieszać i gotować około pół godziny. Mieszać co jakiś czas.

Gorącą masą napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 min.

Konsystencja czeko -dżemu nie jest taka galaretowata jak tradycyjnego dżemu. Jest lekko lejąca.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: śliwki
10:25, precelia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 sierpnia 2014
Papryka nadziewana ryżesz i kabanosami z fetą

Uwielbiam lato, bo można się nacieszyć świeżymi faszerowanymi warzywami :)

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 3 papryki
  • 3 kabanosy lub kiełbaski cienkie
  • cebula
  • 1/3szkl ryżu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/3 sera feta
  • sól, pieprz
  • przyprawa -suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • olej

Technika wykonania:

Ryż ugotować na sypko od wrzącej osolonej wody. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor na oleju. Kabanosy pokroić w krążki i podsmażyć razem z cebulą. Koperek posiekać. Fetę pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić.

Papryki umyć, ściąć wierzchy i usunąć gniazda nasienne. Papryki nadziać farszem, przykryć odciętymi wierzchami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać do połowy wodą lub bulionem. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

Warzywa psiankowate 2014

środa, 20 sierpnia 2014
Jabłka tarte na zimę

Miałam w tym roku nie robić zapasów na zimę, bo sporo zostało mi sałatek z zeszłego roku. Za to nadrabiam przetworami nadającymi się do przygotowania deserów i ciast :)

wyspa smaku

Składniki:

  • jabłka
  • cukier

Technika wykonania:

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zetrzeć w elektrycznym robocie. Odcisnąć nadmiar soku.

Jabłka wkładać do słoików i co jakiś  czas przesypać je cukrem. Ja do litrowego słoja daję 3 łyżki cukru. Słój zakręcić, pasteryzować 30 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

Jedz polskie jabłka

Tagi: jabłka
11:54, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 sierpnia 2014
Mus z jabłek z budyniem na zimę

Mus jest pyszny! Ja używam go najczęściej do ciasta, naleśników i deserów.

Z tych składników wyszły mi 3 litrowe słoje i jeden 0,33l.

wyspa smaku

Składniki:

  • 4kg jabłek
  • 6 op. budyniu śmietankowego
  • 60dkg cukru
  • 1szkl wody

Technika wykonania:

Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Jabłka włożyć do garnka, wlać szklankę wody, wsypać cukier i gotować do momentu, gdy jabłka się rozgotują i powstanie mus. Mieszać co jakiś czas.

Budyń rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Gdy jabłka są rozgotowane, przygotowany budyń wlać do jabłek. Zagotować.

Mus wlać do słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania.

Smacznego!

wyspa smaku

Jedz polskie jabłka

Tagi: jabłka
12:34, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Pasta twarogowa z rzodkiewką

Zamiast tradycyjnej kanapki z szynką czy z serem, można zrobić pyszny twarożek z rzodkiewką. Równie zdrowo, a jak pysznie!

wyspa smaku

Składniki:

  • 25dkg twarogu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Technika wykonania:

Twaróg zmielić, rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać ze śmietaną i przyprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 16 sierpnia 2014
Tort truskawkowy

Tort był robiona z okazji wieczoru panieńskiego mojej siostry. Biszkopt robiłam swój ulubiony, a przełożenie pochodzi z przepisu znalezionego tutaj.

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jaj
  • 1szkl mąki
  • 1szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Biszkopt ciemny:

  • 5 jaj
  • 3/4szkl mąki
  • 1/4szkl kakao
  • 1szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Mus truskawkowy:

  • 750g truskawek
  • 300ml wody
  • 75g cukru
  • 90g skrobi kukurydzianej (można użyć ziemniaczaną)


Masa budyniowa:

  • 900ml chudego mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny


Poncz do nasączenia:

  • 75ml likieru cytrynowego
  • 75ml wody
  • 50ml syropu truskawkowego

Technika wykonania:

Biszkopt :

Białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową i przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć ponczem.

Biszkopt ciemny:

robi się tak samo jak jasny tylko z dodatkiem kakao, które przesiewamy razem z mąką. Gotowy biszkopt przekroić na pół. Nasączyć ponczem.

Mus truskawkowy
Truskawki miksujemy w blenderze i przelewamy mus do rondla. Wsypujemy cukier i podgrzewamy do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy  z wodą wlewamy do gotującej masy cały czas energicznie mieszając aby nie powstały nam kłaczki. Można dla pewności zestawić rondel z ognia na ten czas. Gotujemy jeszcze 2minuty i wylewamy masę równomiernie na przygotowane wcześniej trzy blaty ciasta. Zostawiamy je do wystudzenia, a gdy osiągną temperaturę pokojową wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Masa budyniowa
Do rondla wlewamy 700ml mleka. Wsypujemy żelatynę, mieszamy  i zostawiamy na 10 minut aby napęczniała. Następnie stawiamy rondel na gazie i podgrzewamy do zagotowania. Do pozostałego mleka wsypujemy cukier i proszki budyniowe. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego się mleka i podgrzewamy aż masa zgęstnieje.

Złożenie tortu
Wyjmujemy blaty z lodówki. Zdejmujemy paski folii aluminiowej. Masę budyniową dzielimy na trzy części. Pierwszą wylewamy na spodni blat pokryty musem truskawkowym. Przykrywamy drugim blatem i wylewamy drugą porcję masy budyniowej. Przykrywamy trzecim blatem i wylewamy ostatnią porcję masy budyniowej. Przykryć ostatnim blatem. Studzimy do temp. pokojowej, a następnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Wykończenie:

Ja tort dekorowałam lukrem plastycznym dlatego wierzch i boki tortu posmarowałam cienką warstwą dżemu truskawkowego, na który nałożyłam rozwałkowany lukier.

W oryginalnym przepisie tort pokryty jest polewą czekoladowa i truskawkami.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

piątek, 15 sierpnia 2014
Delikatny, kruchy i soczysty filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Bardzo pyszny kurczak w delikatnym pieczarkowym sosie. Pychota! Przepis pochodzi stąd
                       wyspa smaku
Składniki:

  • cała pierś kurczaka 
  • sól
  • 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie

Sos : 

  • łyżka klarowanego masła
  • 300 ml mleka
  • 200 ml esencjonalnego bulionu (może być warzywny) - jeśli macie w domu suszone grzyby, dobrze jest dodać 2-3 do gotowania bulionu
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 żółtka 
  • pół kilograma pieczarek 
Technika wykonania:

Kurczaka kroimy w szerokie paski. Nacieramy czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na 30 minut
W wysokiej patelni (teflonowej) rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia, aż pieczarki ładnie się podsmażą.
Na patelnię dodajemy mąkę i zasmażamy chwilę. Następnie powolutku wlewamy mleko, a następnie bulion, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos ma mieć kremową konsystencję. Cały czas mieszając gotujemy 3-4 minuty.
Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy łyżkę sosu i ponownie ubijamy. Dodajemy kolejną łyżkę i jeszcze raz ubijamy. Zahartowaną masę jajeczną łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy kurczaka bardzo krótko, do momentu, aż zmieni kolor z różowego na biały. Średnio ok. 30 sekund z każdej strony. 
Obsmażonego kurczaka wkładamy do sosu i dusimy 10 minut.
Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 14 sierpnia 2014
Papryka faszerowana mięsem i kuskusem

Sezon papryki w pełni, a więc i u mnie nie może jej zabraknąć:)

wyspa smaku

Składniki:

  • 3 papryki
  • 30dag mielonego
  • 1/2szkl kuskusu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 5dag sera
  • sól, pieprz
  • papryka słodka

Sposób wykonania:

Papryki umyć, ściąć wierzch i usunąć gniazda nasienne. Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Koperek posiekać, a ser zetrzeć na tarce.

Ostudzony kuskus, wymieszać z mielonym mięsem, koperkiem i przyprawami. Nadziać papryki, posypać wierzch serem tartym. Następnie przykryć odciętymi wierzchami i włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać trochę wodą i piec około pól godziny 180 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

Warzywa psiankowate 2014

Faszerujemy 2014!

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne