piątek, 28 sierpnia 2015
Proste muffinki bananowe

Dawno nie robiłam muffinek, tym razem trafiło na te z bananami. Pychotka! Przepis pochodzi stąd.

IMG_4210

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe)

Technika wykonania:

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy.

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy.

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Smacznego!

IMG_4141

IMG_4220

Tagi: banany
09:32, precelia , Muffinki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 sierpnia 2015
Zapiekanka z karczkiem

 Bardzo dobry i sycący kawał mięsa na obiad. Przepis pochodzi stąd.

IMG_4176

Składniki:

  • karczek wieprzowy bez kości 1 kg
  • pieczarki 1/2 kg
  • ser żółty 25 dag
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek/olej 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • keczup 1 słoiczek
  • majonez 1 słoiczek
  • sos czosnkowy 1/2 słoiczka
  • smalec 1 łyżka

 Technika wykonania:

Dzień przed pieczeniem - mięso podzielić na 5-6 kotletów. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę, posolić, popieprzyć i wlać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać. Natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. (ew. kilka godzin).

Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubej tarce.

Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko smalcem, na spodzie rozsmarować trochę majonezu. Położyć na nim karczek (jedną warstwę), posypać połową pieczarek, posmarować sosem czosnkowym a na wierzch cienko rozsmarować keczup. Rozłożyć połowę startego sera. Znów kładziemy karczek, resztę pieczarek, na to trochę sosu czosnkowego i majonezu, potem keczup i starty ser.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy przykryte naczynie żaroodporne. (Pieczarki puszczają dość dużo wody)

Zapiekamy 80 minut, zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

IMG_4148

IMG_4151

IMG_41761

sobota, 22 sierpnia 2015
Bułki śniadaniowe

Mięciutkie, pyszne, pachnące bułeczki. Cóż może być lepszego niż domowe pieczywo :) Przepis pochodzi stąd.

IMG_4100

 

Składniki na 7 szt:

  • 2 kopiate szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 10 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu

Technika wykonania:

Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić.

W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki.

Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.

Smacznego!

IMG_4059

IMG_4068

 

piątek, 21 sierpnia 2015
Owsianka kokosowa z pomarańczą

Zapraszam na pyszne, pożywne  i zdrowe śniadanko :)

IMG_3524

Składniki:

  • 0,5szkl płatków owsianych
  • 3/4szkl mleka
  • 1 łyżka kokosu
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 pomarańcza
  • 3 gałązki porzeczki czerwonej

Technika wykonania:

Płatki owsiane z łyżką kokosu zalać mlekiem i zostawić na noc w lodówce. Rano dodać płatki migdałów, pokrojoną w cząstki małą pomarańczę i czerwoną porzeczkę.

Smacznego!

IMG_3525

 

czwartek, 20 sierpnia 2015
Ogórki kanapkowe

Te ogórki to chyba ostatni hit przetworowy. Przepis pochodzi stąd.

 IMG_3984

Składniki:

  • 5 kg ogórków,

Marynata:

  • 6 szklanek wody,
  • 6 szklanek octu 10%,
  • 6 szklanek cukru,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżka kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka łagodnego curry,
  • 1 łyżka płatków czosnku,
  • 60 ml soli czyli 4 czubate łyżki

Technika wykonania:

Umyte ogórki kroimy w podłużne plastry. Wkładamy ciasno do słoików.

Z pozostałych składników gotujemy marynatę. Gorącą wlewamy do ogórków, słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 6-10 minut, aż ogórki przestaną mieć zielony kolor.

Smacznego!

IMG_3995

 IMG_3985

Tagi: ogórek
08:11, precelia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
środa, 19 sierpnia 2015
Kluski na parze (pampuchy) z jagodami

To niezapomniany smak dzieciństwa. Zawsze robiłam je razem z babcią :) Uwielbiam!

 IMG_4082

Składniki:

  • 500g mąki
  • 250ml mleka
  • 30g drożdży
  • 2 jaja
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 200g jagód

Dodatkowo:

  • 70g masła
  • cukier

Technika wykonania:

Przygotować rozczyn, w tym celu letnie mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i 6 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.

Masło roztopić, a następnie ostudzić.

Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40min.).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką, uformować wałek. Ciasto podzielić na ok. 12 równych części. 

Każdą część ciasta spłaszczyć na dłoni nałożyć łyżkę jagód, zlepić dobrze brzegi, uformować kulkę. Układać na blacie łączeniem do dołu.

 

W parowarze lub w garnku z przywiązaną na górze ściereczką zagotować wodę.

Kluski układać w garnku, pozostawiając odstępy między nimi. Przykryć i gotować ok. 10min.

Kluski podać polane masłem i posypane cukrem.

Smacznego!

IMG_4093

IMG_4083

 

wtorek, 18 sierpnia 2015
Chlebek bananowy

Uwielbiam takie przepisy- ekspresowe. Już jakiś zabierałam się do zrobienia tego chlebka, ale jakoś za sprawą pewnego małego osobnika banany ciągle znikały :) Chlebek jest bardzo smaczny i wilgotny przez kilka dni.Jego smak można urozmaicać przez dodatek przypraw lub orzechów. Można go mrozić. Przepis pochodzi stąd.

IMG_4017

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Technika wykonania:

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

Smacznego!

IMG_4023

IMG_4033

poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Pulpety sosie pieczarkowym

 Zapraszam na pyszne pulpety :)

IMG_3469

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej

sos:

  • 20dag pieczarek
  • 1/2 kubka śmietany 18%
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Mięso: Cebulę posiekać drobno i zrumienić na łyżce oleju.

Mięso wymieszać ze zrumienioną cebulą, jajem,bułką tarta i przyprawami. Odstawić na min pół godziny do lodówki. Formować wilgotnymi dłońmi małe pulpeciki. Gotować około 15 minut we wrzącej osolonej wodzie.

Sos:Cebulę posiekać drobno zrumienić na oleju. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Dusić razem z cebulą.

Śmietanę zahartować 1 chochelką wody z gotowania pulpetów. Gdy pieczarki się podduszą wlać zahartowaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Pulpety podawać polane sosem z dowolną kaszą.

Smacznego!

 IMG_3459

IMG_3464

piątek, 14 sierpnia 2015
Ogórki kiszone

"Małe" zapasy na zimę. Moja piwnica już nie mieści przetworów :) Ogórki kiszone co roku muszą być :)

IMG_3971

 

Składniki na 6 litrowych słoików:

  • 3kg ogórek
  • 3l wody
  • 150g soli (50g soli na 1l wody)
  • 2 główki czosnku
  • chrzan
  • 6 gałązek kopru
  • ewentualnie: liście porzeczki, winogrona, wiśni

Technika wykonania:

Przygotować słoiki. Ogórki umyć, czosnek obrać, chrzan umyć, obrać i pokroić w słupki. Sól rozpuścić w wodzie.

Na dno każdego słoja włożyć gałązkę kopru, 2-3 ząbki czosnku. Ułożyć ciasno ogórki na stojąco (jasnym końcem do góry), włożyć 3 kawałki chrzanu. Na wierzch włożyć jeszcze kawałek kopru,można dodać 2 liście porzeczki wiśni lub winogrona, a następnie zalać wodą z solą. Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego!

IMG_3976

Tagi: ogórki
10:07, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 sierpnia 2015
Tosty francuskie z serem

Tym razem dość kaloryczna propozycja, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) Tosty można jeść z różnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z serem i pomidorem.

IMG_3400

 

Składniki:

  • 6  kromek chleba
  • 2 jaja
  • 1łyżka mleka
  • szczypta soli
  • olej
  • ser
  • pomidory

Technika wykonania:

Jaja wybić na głęboki talerz, roztrzepać ze szczyptą soli i łyżką mleka. Kromki chleba moczyć z obu stron w jajach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Na każdym toście położyć plaster sera i pomidora.

Smacznego!

IMG_3405

IMG_3408

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne