sobota, 29 września 2012
Czekoladowe muffiny z dynią

Zakup dyni zmobilizował mnie do poszukania przepisów z tym warzywem. Moje poszukiwania zakończyły się  tutaj :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 2,5szkl mąki
  • 1szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szkl pure z dyni
  • 2 duże jajka
  • 1/4szkl oleju
  • kawałki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Dynię (ok.1/2kg) obierz, wydrąż farfocle z pestkami i pokrój na kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odmierz podaną ilość dyni (będzie się rozpadać, więc łatwo da się upchnąć do szklanki). Zmiksuj ostudzoną dynię z jajkami i olejem. W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki. Dodaj mokre i wymieszaj łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładaj do foremek ciasto do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż kawałki czekolady i lekko wepchnij je w ciasto. Piecz w 180°C przez 30-35 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: czekolada
09:57, precelia , Muffinki
Link Komentarze (2) »
piątek, 28 września 2012
Kremowa zupa z dyni

Moja pierwsza zupa z dyni.

wyspa smaku

Składniki na 6 porcji:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1kg świeżej dyni
  • 2l bulionu jarzynowego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz, sól

Sposób wykonania:

W rondlu rozgrzać masło i dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, szklimy.

Dodać obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone  w kawałki ziemniaki.

Zalać bulionem jarzynowym,gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Zmiksować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Wlać śmietankę, zagotować. Podać posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Tagi: dynia
08:24, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 września 2012
Ziemniaczane róże z pesto

Ten przepis bierze udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku. Zachęcam do głosowania:)

wyspa smaku

Składniki:

  • ziemniaki 700g
  • masło 30g
  • jaja 1szt
  • bazyliowe pesto 2łyżeczki
  • sól do smaku
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

Ugotować ziemniaki w skórce. Obrać, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać masło, jajko, pesto i sól. Przełożyć masę do worka cukierniczego i wyciskać rozetki na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Tagi: ziemniaki
13:19, precelia , Dodatki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 24 września 2012
Schab zapiekany z porem i marchewką

Dostałam ostatnio pory. Zastanawiając się co z nimi zrobić wpadłam na przepis znaleziony tutaj. Smak tego mięsa bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Podaję przepis z moimi zmianami. Szczerze polecam!

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 3 plastry schabu
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • por (ok. 8 dag)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • marchew (ok. 8 dag)
  • ser (ok. 8dag)

Sposób wykonania:

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem,a następnie położyć plastry schabu.

Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser zetrzeć na tarce. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu,na wierzch położyć startą marchew, a na koniec ser. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

sobota, 22 września 2012
Zmiany na blogu

200 wpisów już za mną, z tej okazji zmiana wyglądu strony:) Ale zmian nie koniec.

W środę wracam po macierzyńskim do pracy, dlatego też pewnie zwolnię trochę tempa z prowadzeniem bloga. Jednak zapraszam Was do zaglądania tutaj. Na pewno przepisy będą się pojawiać ale z trochę mniejszą częstotliwością.

14:25, precelia
Link Komentarze (1) »
Ciasto z dynią i rodzynkami

Szybkie i przepyszne ciacho z nutą cynamonu z przepisu znalezionego tutaj. Wyszło mi dość wysokie, ponieważ piekłam go w kwadratowej tortownicy.

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 opakowanie rodzynek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem,dodać olej,mąkę,cukier waniliowy,sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować. Na końcu dodać startą dynię,rodzynki i wymieszać łyżką. Piec ok 45 min w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 21 września 2012
Placki z kalafiora z curry

Przepis na te placki pochodzi od Roberta Makłowicza z przepisów dla Tesco. Trochę go zmodyfikowałam pod swoje potrzeby. Wychodzą całkiem niezłe.

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 szczypta chili w proszku
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób wykonania:

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski.

Dodajemy mąkę, jajka, posiekaną pietruszkę, curry oraz chili. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku.

Na patelni rozgrzewamy tyle oleju by placki były w nim zanurzone do połowy. Na gorący olej kładziemy łyżką placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przewracamy dopiero gdy placek się zrumieni.

Podawać np. z sosem czosnkowym.

Smacznego!

wyspa smaku

środa, 19 września 2012
Mini Pavlova z malinami

Już chyba wszyscy mieli okazję ją robić. Ja miałam ochotę robić ją już dawno, ale jakoś nigdy tych białek nie było. Tym razem wykorzystałam białka, które zostały z pieczenia kołacza.

Szczerze mówiąc nie myślałam, że Pavlova tak przypadnie mi do gustu:) Słodycz bezy w połączeniu z bitą śmietaną i malinami jest zniewalająco pyszna! Przepis podpatrzyłam tutaj.

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • maliny
  • płatki migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać mąkę, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować ok.6 kółek o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.

Kremówkę ubić. Wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować owocami i migdałami.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

wtorek, 18 września 2012
Koktajl malinowo-bananowy

Czas na trochę witamin:) Idealne np. na podwieczorek.

wyspa smaku

Składniki:

  • 20dag malin
  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia
  • 1 jabłko
  • 1 duży jogurt naturalny
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Sposób wykonania:

Maliny opłukać, banana, brzoskwinię i jabłko obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie owoce wsypać do blendera,wlać jogurt i zmiksować. Można dodać trochę cukru pudru, ale nie trzeba- jak kto lubi.

Smacznego!

niedziela, 16 września 2012
Kartacze

Danie pochodzi z rodzinnych stron mojego męża- Suwalszczyzny. To duże kluchy z mięsem okraszone boczkiem. Oczywiście musiałam szybko dowiedzieć się jak je robić, żeby mąż poczuł szczyptę swojego rodzinnego domu na śląsku cieszyńskim. Zrobienie ich zabiera trochę czasu, ale naprawdę warto czasem się poświęcić by je zrobić. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków, 
  • 1/2 - 3/4szkl mąki ziemniaczanej (zależy jakie są ziemniaki)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek

Do okraszenia:

  • boczek wędzony
  • cebula

Sposób wykonania:

1 kg ziemniaków ugotować w łupinie. Ostudzić, obrać i zemleć w maszynce do mięsa lub przez praskę.

Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Sok pozostawić na chwilę, aż osiądzie skrobia. Następnie sok odlać, a skrobię dodać do ziemniaków.

Dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.

Mielone przyprawić wg uznania, dodać posiekaną cebulę i wyrobić.

Rękami nabierać porcję masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczyć na dłoni. Na środek nałożyć porcję mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepić. Formować duże kule-kartacze. Jeśli uformujemy podłużne kluski - to otrzymamy cepeliny.

Kartacze wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Zbyt gwałtowne gotowanie spowoduje, że kluski mogą popękać i rozpaść się.

Podawać ze skwarkami z cebulą.

Jeśli kilka kartaczy zostanie to można je odsmażyć. Smakują wtedy równie dobrze.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne