niedziela, 29 września 2013
Placuszki z pieczarkami

Zapraszam na pyszne, delikatne i puszyste placuszki. :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 20dag pieczarek
  • 1 por
  • sól,pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

farsz:Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i dusić na maśle razem z pokrojonym porem. Doprawić.

Ciasto:Białka ubić, a następnie dodać żółtka i wsypać delikatnie mąkę i 1 łyżeczkę pieprzu białego. Wymieszać.

Smażyć placuszki w następujący sposób: Na rozgrzany olej dać łyżkę ciasta (uformować ogrągły,cienki placuszek) , na to trochę farszu i przykryć drugą łyżką ciasta. Smażyć do złotego koloru i obrócić na drugą stronę.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 28 września 2013
Roladki z karpia z pomidorowym pesto na carpaccio z buraków

Za namową koleżanki wzięłam udział w Miedzynarodowych Mistrzostwach Europy w przygotowaniu potraw z karpia i tak powstały w przypływie weny twórczej takie roladki.

wyspa smaku

Składniki dla 4 porcji:

Rybna masa mielona:

  • 0,8kg filetu z karpia ze skórą,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz

Pesto:

  • 3 duże suszone pomidory w zalewie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka migdałów w słupkach lub w płatkach
  • 10 listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz

Carpaccio z buraków:

  • 4 buraki,
  • pieprz,
  • ocet balsamiczny

Sposób przyrządzania:

Mięso karpia oddzielić od skóry, następnie zmielić 3 razy. Sporządzić emulsję z żółtka i masła i dodać do ryby. Z białek ubić pianę po czym delikatnie połączyć z masą rybną razem z przyprawami. Na folii aluminiowej posmarowanej olejem ułożyć skórę ryby i nałożyć na nią rybną masę mieloną.

Sporządzić Pesto: Wszystkie składniki pesto posiekać razem na desce. Rozsmarować cienko na masie. Zwinąć roladkę i gotować ok.25 minut.

 Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec około godziny w 180 stopniach. Przestudzić i kroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, tak by jeden plaster zachodził na drugi. Skropić octem balsamicznym i oprószyć pieprzem. Na środku ułożyć roladki.

Smacznego!



wyspa smaku

czwartek, 26 września 2013
Pierogi z soczewicą

Dawno nie publikowałam przepisu, co bardzo mnie smuci. Brak czasu powoduje,że chwilowo rzadziej będę się tu pojawiała:( Jak wyjdę z całego wiru pracy postaram się wracam na blog częściej. A teraz mam dla was pyszne pierogi :)

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, gdyż zawiera bardzo wiele białka (ok. 30%) oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez i jod. Polecam wprowadzić ją do swojego jadłospisu, gdyż dania z jej udziałem są naprawdę pyszne. Pierogi są przepyszne , a przepis na nie pochodzi stąd.

wyspa smaku

 

Składniki:

Ciasto pierogowe:

- 40dag mąki

- ok. 1szkl gorącej wody

- sól

Farsz:

- 100 g soczewicy
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- sos sojowy do smaku
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Sposób wykonania:

Soczewicę zalej wrzącą, osoloną wodą i zagotuj. Następnie soczewicę odsącz z wody i przestudź. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki obierz i pokrój w plasterki. 

Cebulę usmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone pieczarki, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, chwilę podsmaż i przestudź. Ugotowaną soczewicę zmiel razem z usmażoną cebula i pieczarkami. Dodać bułkę tartą, jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj masę.

Przygotuj ciasto na pierogi- mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie i do środka dodaj wodę i sól. Ciasto wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Podsypać lekko mąką, przykryć ściereczką lub miską i pozostawić na około 10 minut.

Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 2mm i wytnij krążki, na których układaj po jednej łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep pierogi. Pierogi gotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie, ok. 3 minut od wypłynięcia.

Smacznego!

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne