wtorek, 30 września 2014
Muffinki z jagodami i czekoladą

Pyszne! Połączenie jagód i czekolady to niebo w gębie :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na 12 szt.

  • 250g mąki
  • 140g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska  łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g jagód (u mnie mrożone)
  • 50g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • cukier puder do posypania

Technika wykonania:

Jagody świeże płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia (jak mrożone to nic z nimi nie robimy).

W jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder z wanilią. W drugiej roztrzepujemy jajka z mlekiem, jogurtem i olejem. Wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Wrzucamy odsączone jagody i delikatnie mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i studzimy na kracie kuchennej. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego!

wyspa smaku



sobota, 27 września 2014
Placuszki z dynią

Niedawno robiłam placuszki z królową jesieni- dynią. Oto one :)

wyspa smaku

Składniki: (4porcje)

  • 2 jajka
  • 1,5szkl maślanki
  • 2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 1 i 3/4szkl mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Jajka wbić do miski, wymieszać trzepaczką z maślanką, aż do spienienia masy. Dodać dynię, jeszcze chwilę ubijać trzepaczką, aż się dobrze rozmiesza. Wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszać do powstania gładkiego ciasta. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką tworząc placuszki o średnicy ok. 10cm. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane miodem albo posypane cukrem pudrem.

Mus z pieczonej dyni:

Dynię oczyścić z włóknistego miąższu, skóry i pestek. Pokroić na dużą kostkę i rozsypać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 40 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić i zmiksować na gładką masę

 Smacznego!

wyspa smaku

 

sobota, 13 września 2014
Kołocz drożdżowy z serem i posypką (kołacz z kruszonką)

 Najwspanialszy kołocz jaki jadłam!

wyspa smaku

 

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5kg mąki
  • 12dkg mieszaniny tłuszczów: masła, smalcu, oleju
  • 4dkg drożdży
  • 2żółtek
  • 1 jajo
  • 10dkg cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25l mleka

Kruszonka:

  • 0,5kg mąki
  • 2 kostki masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • trochę kakao

Masa serowa:

  • 1kg twarogu
  • 30dkg cukru
  • 1op. cukru waniliowego
  • 1-2 op. budyniu śmietankowego
  • 5jaj
  • 1/2 kostki masła
  • skórka z cytryny
  • rodzynki

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Technika wykonania:

Ciasto:

Ja zarabiam ciasto w robocie kuchennym, bo tak jest szybko, bez męczenia,a wychodzi super.

Mleka podgrzać, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Masło jak jest twarde to rozpuścić i ostudzić, jeśli miękkie to nie trzeba. Jaja i żółtka zmiksować razem z mlekiem i tłuszczem. Mąkę wsypać do misy robota, wlać mieszaninę i wsypać sól. Miksować kilka minut aż ciasto się wyrobi. Pozostawić aż ciasto wyrośnie, po około pół godziny, wymieszać ciasto raz jeszcze tylko chwilę. Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części.

Masa serowa:

Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać po łyżce sera, miksować. Na koniec dodać budynie. Ubić białka i delikatnie wmieszać do masy serowej razem z rodzynkami i skórką z cytryny.

Kruszonka:

Z mąki, masła , cukru i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zagnieść raz jeszcze.

Składanie ciasta:

Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę serową, przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć posypkę na przemian+ jeden rzad jasnej, drugi ciemnej.Naklóc w kilku miejscach widelcem.

Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne