wtorek, 29 września 2015
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

Fantastyczny, dietetycznie przyrządzony obiad :) Bardzo polecam!

IMG_03252

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 150 g cebuli
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • rozmaryn i tymianek

Technika wykonania:

Ziemniaki wyszorować i pokroić w cząstki. Papryki oczyścić i pokroić w większą kostkę, lub dłuższe paseczki, cebulę w piórka, a cukinię razem ze skórką w półplasterki.

Wymieszać bulion, sok z cytryny i oliwę, przez praskę wycisnąć czosnek. Dobrze wymieszać.

Na dużą blachę z piekarnika wysypać wymieszane warzywa, polać marynatą i wymieszać. Dodać mięso pokrojone w paseczki, przyprawione solą, pieprzem i papryką. Wszystko posolić i lekko przemieszać. Posypać 2 łyżkami igieł rozmarynu i 2 łyżkami listków tymianku (lub łyżką suszonego). Skropić łyżką oliwy.

Blachę wsunąć do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 45 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Smacznego!

IMG_0322

IMG_03251

poniedziałek, 28 września 2015
sobota, 26 września 2015
Dwukolorowy jabłecznik

Sezon na jabłuszka już jest, zatem polecam pyszne i proste ciasto.

IMG_0262

Składniki:

  • 350g mąki tortowej
  • 250g cukru pudru
  • 250g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Technika wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przesmażyć na maśle, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Odstawić.

Masło (lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i utrzeć mikserem na puszystą masę.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem.

Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Na  blachę wyłożyć ciemne ciasto, na nim rozsmarować jabłka i przykryć białym ciastem.

Piec ok 40 minut w 200°C

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0269

IMG_0279

piątek, 25 września 2015
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem czosnkowym

Zapraszam na wegetariańskie kotlety ziemniaczane :)

IMG_0305

Składniki:

 Ciasto ziemniaczane:

  • około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
  • 2 małe jaja lub 1 duże
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania kotletów

Farsz:

  • 450 gramów mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony)
  • 3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dip:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Technika wykonania:
Cebulę posiekać drobno zrumienić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać zamrożony szpinak, dusić do jak największego zredukowania soku.
 
Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz, gałkę oraz  ser i dusić wszystko chwilkę mieszając. Farsz schłodzić.
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
 
Do ziemniaków wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.
 
Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
 
Jogurt i majonez mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy wszystko.
 
Na podstawie przepisu znalezionego tutaj

 Smacznego!

IMG_02901

IMG_0308

czwartek, 24 września 2015
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Bardzo lubię racuchy, nie tylko za ich smak, ale wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa :)

IMG_0288

Składniki:

  • 2,5szkl  mąki pszennej
  • 35g drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 1 i 1/3szkl ciepłego mleka
  • cukier puder do posypania
  • 2 jabłka pokrojone w plasterki

Technika wykonania:

Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".

Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.

W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w kostkę.

Następnie ciasto mieszamy razem z jabłkami parę razy łyżką.  Na rozgrzany olej kłaść łyżkę ciasta. Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.

Smażymy na średnim ogniu na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0278

IMG_0275

 

środa, 23 września 2015
Nuggetsy pieczone w piekarniku bez tłuszczu

Zapraszam na nuggetsy, tym razem nie smażone, a pieczone :)

IMG_0367

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka bułki tartej

na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • bazylia, oregano
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Technika wykonania:

Mięso pokroić w niezbyt cienkie paski.
W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, sól i biały pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub włożyć do woreczka, zamknąć i rozbić wałkiem lub tłuczkiem. Wymieszać z bułką tartą.

Kawałki mięsa wyciągać z marynaty przy pomocy dwóch widelców i obtaczać z każdej strony w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko skropić oliwą przed pieczeniem, ja tego nie zrobiłam.

Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, do zezłocenia panierki.

Wszystkie składniki sosu wymieszać, podawać z nuggetsami.

Przepis pochodzi stąd

Smacznego!

IMG_0364

IMG_0369

poniedziałek, 21 września 2015
Sos słodko kwaśny z cukinią
Porcja zapasów na zimę :)
IMG_0237
 
Składniki na ok. 9 słoików:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 3 kg cukinii
  • 1,5 szklanki octu (ja dałam trochę mniej)
  • 1/2 kg cukru
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka curry (można dać mniej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti (u mnie bez)
Technika wykonania:
Z papryki i cukinii usunąć gniazda nasienne.Jeśli mamy dużą i nieładną cukinię skórę należy
usunąć.Następnie pokroić ją w kostkę.Paprykę pokroić w paski,cebulę w piórka.Całość wymieszać
i zasypać 1,5 łyżki soli. Zostawić na noc.
Następnego dnia odcedzić i przełożyć do garnka. Z  cukru i octu ugotować zalewę.Wlać ją
gorącą do warzyw i dodać koncentrat pomidorowy.Dodać przyprawy i gotować 30 minut.
Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików,mocno zakręcać i ustawiać do góry dnem.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
IMG_0239
czwartek, 17 września 2015
Razowe bułeczki z cebulką i czarnuszką

Zapraszam na domowe pieczywo :)

IMG_0064

Składniki:

  • 2szkl mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)
  • 1szkl mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • szklanka letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 7g suchych drożdży lub 14g świeżych
  • 2 czubate łyżeczki nasion czarnuszki (można pominąć lub dać mak)
  • 2 duże cebule
  • żółtko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania

Technika wykonania:

Cebule obieramy, siekamy w kostkę i smażymy na oleju na złoto. Pod koniec delikatnie solimy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce łączymy obie mąki, sól, czarnuszkę, cukier i suche drożdże*.

Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy cebulę. Jeśli zamiast świeżej przesmażonej cebuli chcemy użyć cebuli granulowanej, wówczas do ciasta dodajemy łyżkę oleju.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 8 części, układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut. Bułki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy 20-25 minut.

*jeśli chcemy użyć świeżych drożdży, wówczas kruszymy je do miseczki, zasypujemy łyżeczką cukru i mieszamy z odrobiną wody. Odstawiamy na 15 minut. Nie dodajemy wtedy cukru do mąki. Następnie wlewamy je do mąki, dolewamy resztę letniej wody i postępujemy dalej jak w przepisie.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0072

IMG_0061

wtorek, 15 września 2015
Placuszki z kaszy manny

Dziś mam dla Was pyszne placki z kaszy manny, mój synek je uwielbia :)

IMG_4315

Składniki (ok.12- 15 szt.):

  • 1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 50 g masła

Technika wykonania:

Kaszę mannę wsypać do głębokiej miski i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na około 20 minut, aby wchłonęła płyn.

Po tym czasie dodać cukier z wanilią, roztopione masło i żółtka, białka natomiast ubić na sztywno, po czym delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty brąz. Na patelnię nie wlewać już żadnego tłuszczu, wystarczy ten w placuszkach.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_4313

IMG_4316

sobota, 12 września 2015
Lody zapiekane

Lody zapiekane to bardzo ciekawy i atrakcyjny deser, jednak dość słodki. Lody podane na biszkopcie pokryte bezą ucieszą nie jedno podniebienie. Lody najlepiej wcześniej przygotować w odpowiednich foremkach-kubeczkach po jogurcie lub w filiżance by były dobrze zmrożone. Robiłam również te lody bez wcześniejszego formowania  lodów w kubeczkach i też dobrze wyszły. Należy wtedy gałkownicą uformować kulkę i ułożyć na biszkopcie.

IMG_0034

Składniki na 10 porcji:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej  (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 10 białek
  • 500g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 1800ml lodów (dowolnych)
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Foremki wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała ona poza foremkę. (Ciągnąc później za folię, będzie można łatwiej wyciągnąć lody).
  2. Foremki wypełnić lodami i wstawić do zamrażalnika.
  3. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Masę przełożyć na największą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 12- 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z chłodnego biszkoptu wyciąć kółka o średnicy foremek (ja zrobiłam kwadraty)
  5. Białka ubić z cukrem na parze. (Należy włożyć garnek z białkami i cukrem do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Woda powinna się tylko delikatnie bulgotać). Białka należy miksować przez co najmniej 5- 10 min., aż cukier całkowicie się rozpuści i beza zrobi się lśniąca i sztywna.
  6. Kolejno odstawić garnek z bezą na bok i miksować dalej, aż ganek i beza zrobią się zimne.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C z funkcją grilla. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół).
  8. Kulki lodów (najlepiej po 2-4 sztuki) wyciągnąć z foremki, ułożyć na biszkopcie i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Nabierając rękami zimną bezę, rozłożyć ją dokładnie na całej kulce, przykrywając dokładnie lody.
  10. Wstawić szybko do nagrzanego piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie w piekarniku ustawionym na góra-dół trwało to 4 min.). Wyciągnąć blachę. Kulki przenieść delikatnie na talerzyki i od razu podawać.
  11. W ten sam sposób przygotować resztę kulek.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0035

IMG_0041

Tagi: białka
12:25, precelia , Desery
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne