sobota, 24 września 2016
Bulionetka warzywna domowa

Zamiast używać naszpikowanych chemią sklepowym kostek bulionowych, zróbcie swoją bulionetkę. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a można się cieszyć domowym bulionem. Ja ją wykorzystuję w szczególności do sosów, ale też do zup. Mimo zamrożenia ma konsystencję masła, więc można ją nabierać bez problemu łyżką.

Na 1 litr bulionu należy dać 1 łyżkę bulionetki.

IMG_3714

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler (korzeń)
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • nać z 1 selera
  • 4-5 gałązek świeżego lubczyku (świeże zioło)
  • 230-250 g soli kamiennej
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Technika wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebule i czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z całą solą, by puściły sok, odstawić na 1-2 godziny. Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera opłukać, posiekać (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej w dużym garnku, wsypać warzywa i przesmażyć je . Całość dusić około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Wystudzić i zmiksować (wraz z przyprawami) na gładką masę. Przełożyć do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrozić.

Zamrożona bulionetka daje się nabierać łyżką, to dzięki użyciu dużej ilości soli. Bulionetkę można też przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

Smacznego!

IMG_3716

IMG_3721

Przepis pochodzi stąd

sobota, 17 września 2016
Kruche ciasteczka maślane

 Zagniotłam ciasto z pomocą małych pomocników- mojego synka i bratanka. Chłopaki sami wykonali ciasteczka, ja pilnowałam by się nie spaliły :) Może z wyglądu nie są idealne, ale są przepyszne  :) Chłopcy byli szczęśliwi !

 IMG_2749

Składniki na ok. 20 sztuk:

  •  120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki

Technika wykonania:

Wszystkie składniki  należy zagnieść na kulkę i włożyć do lodówki na 30 min. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć kuleczki, można widelcem wtedy powstanie wzorek. Mój synek chciał ciasteczka z cukierkami, więc my do każdego daliśmy jednego m&m. Włożyć blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2753

piątek, 09 września 2016
Ogórki w miodzie

Zapraszam na lekko słodkie ogóreczki :)

IMG_3773

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 1,5szkl wody
  • 1szkl octu
  • 1szkl cukru
  • sól
  • koper
  • gorczyca
  • miód
  • chrzan
  • czosnek

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na godzinę. Z wody, octu i cukru ugotować zalewę, wystudzić.

Z ogórków zlać wodę, układać w niewielkich słoikach. Do słoików włożyć koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy. Zalać zalewą, dodać po 1 łyżeczce miodu. Zakręcić i pasteryzować 2 minuty od zagotowania.

Smacznego!

IMG_3774

 

12:25, precelia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 września 2016
Sałatka ogórkowa na zimę

I kolejna sałatka :)

IMG_3785

Składniki:

  • 1kg ogórków
  • 250g marchwi
  • 250g cebuli
  • 1/4szkl cukru
  • 1/4szkl octu winnego
  • 1/4szkl oleju
  • garść natki pietruszki

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić w plastry. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w plastry. Warzywa wymieszać razem z octem, olejem, cukrem i posiekaną pietruszką. Odstawić na godzinę. Wkładać do słoików, pasteryzować  8 minut.

Smacznego!

IMG_3783

środa, 07 września 2016
Ogórki z curry

A miałam w tym roku nie robić zapasów  ;)

IMG_3781

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 3szkl wody
  • 1szkl octu
  • 2szkl cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Technika wykonania:

Ogórki pokroić w ćwierć słupki ze skórą, cebulę pokroić w półkrążki.  Wymieszać, odstawić na 3 godziny, odcedzić.

Zalewa: Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.

Smacznego!

IMG_3779

Tagi: ogórki
12:37, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne