niedziela, 28 października 2012
Tęczowy drink bezalkoholowy

Dziś proponuję drinka bezalkoholowego:) Ale jak ktoś pragnie go wzmocnić to śmiało można dodać wódki, będzie też pyszny.

wyspa smaku

Składniki:

  • 100ml soku pomarańczowego
  • 100ml soku ananasowego
  • 10ml grenadiny
  • kilka kostek kodu

Sposób wykonania:

Do shakera włożyć kilka kostek lodu wlać oba soki i shakerować. Do szklanicy włożyć kilka kostek lodu, wlać wymieszane soki i delikatnie wlać grenadinę.

Smacznego!

13:00, precelia , Napoje
Link Komentarze (1) »
sobota, 27 października 2012
Kilka rzeczy , które ostatnio dostałam lub wygrałam:)

Szczęście mi ciągle dopisuje, co jakiś czas załapuję się na jakiś upominek lub wygrywam coś w konkursie:) Nie są to wielkie nagrody, ale mnie osobiście bardzo cieszą i cenię każdą z nich.

1.Tą książkę otrzymałam już jakiś czas temu biorąc udział w konkursie Bakomy.

wyspa smaku

2. W konkursie herbaty Saga wygrałam te oto niebieściutkie foremki na lody

wyspa smaku

3. Od Durszlaka dostałam "Pomysł na papirus"

wyspa smaku

4. Załapałam się na Paczkę ze smakiem głosując w konkursie Winiary i In Postu

wyspa smaku

5. A na końcu wygrałam w konkursie organizowanym na blogu "Wypieki Beaty" taką oto superową formę na muffinki. Robaczki bardzo mnie ujęły swoim wyglądem:)

wyspa smaku

Na razie tyle:) liczę na dalsze szczęście.

środa, 24 października 2012
Tort z kremem rumowo-czekoladowym

To tort na 80-te urodziny mojej babci z pysznym kremem rumowym. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Biszkopt ciemny:

  • 3/4szklanka mąki 
  • 1/4szkl kakao
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

Krem:

  • 5 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 4 masła
  • 1/2szkl rumu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki masła czekoladowego

Dodatkowo:

  • napar z kawy
  • 2 gorzkie tarte czekolady do obsypania
  • 1 paczka migdałów na wierzch
  • różyczki z lukru plastycznego

Sposób wykonania:

Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową i przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Biszkopt ciemny: robi się tak samo jak jasny tylko z dodatkiem kakao, które przesiewamy razem z mąką. Gotowy biszkopt przekroić na pół.

Krem: Jajka ubić na parze razem z cukrem, ostudzić. Masła rozetrzeć na puch. Masę jajeczną miksując połączyć z masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej powoli wlewać rum, dodać kakao. do drugiej części dodać masło czekoladowe.

Biszkopty nasączyć naparem z kawy. Układać kolejno: biszkopt jasny-rozsmarować krem rumowy, biszkopt ciemny- krem czekoladowy, biszkopt jasny- krem rumowy, biszkopt ciemny - krem czekoladowy. boki obsypać czekoladą, wierzch płatkami migdałów. Udekorować różami.

Instrukcję robienia różyczek znalazłam tutaj.

 

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

sobota, 13 października 2012
Sałatka z papirusowym kurczakiem

Bardzo pyszna i zdrowa sałatka. Polecam!

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 1op. mix sałat z rukolą
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 camembert
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała czerwona papryka
  • sos ziołowo-paprykowy
  • 3 łyżki oleju
  • Winiary pomysł na papirus- soczystą pierś z kurczaka z papryką

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka lekko rozbić na grubość 1,5cm. Pierś umieścić na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykryć mięso od góry. Przełożyć mięso na rozgrzaną wcześniej patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smażyć po 5minut z każdej strony. Ostudzić i pokroić w paseczki.

Mix sałat rozdzielić na 3 porcje. Paprykę pokroić w paseczki, camembert w trójkąty, pomarańczę pokroić w cząstki. Sos ziołowo paprykowy wymieszać z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju.

Na sałacie ułożyć paprykę, pomarańczę, ser camembert oraz paseczki mięsa. Polać sosem.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

3Bit

Przepis na to ciacho dostałam będąc na studiach od koleżanki. Od tego czasu gości na prawie każdej imprezie rodzinnej. Uwielbiają go wszyscy.

wyspa smaku

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1szkl mąki
  • 1szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka kakao

Masa budyniowa:

  • budyń
  • 1/2l mleka
  • 1 masło

Dodatkowo:

  • masa krówkowa
  • 500-700ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 śmietan-fixy
  • 1 czekolada gorzka
  • herbatniki

Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać cukier. Żółtka wymieszać w miseczce razem z proszkiem do pieczenia i octem (zwiększy się objętość i powstanie pianka). Pianę z białek, połączyć delikatnie z żółtkami oraz przesianą mąką i kakao. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą. Piec w temperaturze 180stopni, około 20 min. (sprawdzić patyczkiem)

Masa budyniowa. Przygotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić. Utrzeć z masłem.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy.

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Na biszkopt wykładamy masę budyniową, następnie układamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy masę krówkową, ponownie układamy herbatniki, a na samą górę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy czekoladą.

Smacznego!

wyspa smaku

wtorek, 09 października 2012
Jajo sadzone w papryce

Wspaniale wyglądające jaja w papryce. Polecam! Przepis znalazłam tutaj

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry dużej papryki ( obręcze o grubości 1 cm )
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz

Sposób wykonania:

Na patelni dobrze rozgrzać masło, położyć plastry(obręcze) papryki i wbić do środka delikatnie jajko,tak aby żółtko nam się nie rozlało.Smażyć na wolnym ogniu ,aż białko nam się całkiem zetnie. Po usmażeniu przełożyć na talerz, posypać solą,pieprzem.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: jaja
07:49, precelia , Śniadanie
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 października 2012
Roladka z piersi kurczaka z pieczarkami

Bardzo proste a zarazem pyszne roladki.

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 20dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka pokroić na plastry. Rozklepać, a następnie  oprószyć przyprawami. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.

Na każdy plaster mięsa nałożyć porcję pieczarek. Dobrze zawinąć. Panierować w mące,jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

wyspa smaku

 

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne