wtorek, 28 października 2014
Ciasto piernikowe z kremem dyniowym i powidłami

Pyszne jesienne ciasto. Smakuje całej rodzinie :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na kakaowo - korzenne blaty:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu:

  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, przyprawę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Krem dyniowy:

  • 500 g serka kremowego (mascarpone lub philadelphia)
  • 400 g puree z dyni*
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) lub 2 listki żelatyny
  • 30 ml wody

Kremowy serek i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce). 

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, cynamon, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej cynamonu. Na sam koniec wmiksować przestudzoną żelatynę, stopniowo, najpierw dodając do niej odrobinę kremu dyniowego, następnie tak przygotowaną żelatynę dodając do reszty kremu.

Nasączenie:

  • pół szklanki likieru kawowego lub kawy

Ponadto:

  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (około 220 g)
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • cynamon, do oprószenia

Składniki na sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1 łyżka masła

W małym garnuszku podgrzać śmietankę i masło, nie osiągając punktu wrzenia. Zdjąć z palnika i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania gęstego sosu. Odstawić do zgęstnienia.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, w której był pieczony. Nasączyć połową ilości likieru kawowego lub kawy. Posmarować równo powidłami. Z kremu dyniowego odjąć 1 szklankę i odłożyć do dekoracji. Resztę kremu dyniowego wyłożyć na powidła, równo rozsmarować przy pomocy szpatułki. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą likieru lub kawy. Na wierzch ciasta wylać gęstniejący sos czekoladowy, równo rozprowadzić. Obsypać orzeszkami. Odłożony krem dyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki i kremem udekorować ciasto. Oprószyć cynamonem.

Schłodzić w lodówce.

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blaszce piec w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Ewentualny nadmiar wody można lekko odcisnąć (nie za mocno, puree nie może być suche).

Smacznego!

wyspa smaku

poniedziałek, 27 października 2014
Makaron ze szpinakiem

W dzieciństwie znienawidzony przez większość z nas szpinak, należy docenić i sporządzać w różnej formie. Dobrze doprawiony czosnkiem i gałką jest przepyszny.

wyspa smaku

Składniki:

  • 250g makaronu
  • 1op. mrożonego szpinaku
  • 1/3 sera feta
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g sera żółtegi
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej

Technika wykonania:

Makaron ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mrożony szpinak. Dusić wszystko ok 10 minut. Dodać śmietanę, pokruszoną fetę, następnie doprawić. Posypać tartym żółtym serem

Smacznego!

wyspa smaku

 


    zBLOGowani.pl




wtorek, 21 października 2014
Placki bananowe

Uwielbiam banany, mój synek również, dlatego te placuszki są dla nas idealne:) Przepis pochodzi stąd.

IMG_1418

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Technika wykonania:

W większej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, jajko, olej, ekstrakt waniliowy i banany. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.

Na suchą, rozgrzaną dobrze patelnię łyżką nakładać porcje ciasta formując placuszki. Kiedy na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać je za pomocą łopatki na drugą stronę i smażyć na rumiano.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

IMG_1403

 

 

piątek, 17 października 2014
Naleśniki z serkiem homogenizowanym

Wspaniałe, proste naleśniki z owocami- u mnie z borówką amerykańską, którą uwielbiam.

 wyspa smaku

 

 Składniki: (na 8 naleśników)

  • 2szkl mąki
  • 2 jaja
  • 1szkl mleka
  • 1szkl wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 serki homogenizowane -u mnie waniliowe
  • dowolne owoce- u mnie borówki amerykańskie

Technika wykonania:

Mleko, wodę, mąkę, olej i jaja zmiksować. Odstawić ciasto na 30 minut. Gdy ciasto będzie za gęste dolać trochę wody.

Smażyć na suchej patelni teflonowej. Naleśniki posmarować serkiem i posypać owocami. Zwinąć.

Smacznego!

wyspa smaku

czwartek, 16 października 2014
Fasolka po bretońsku

Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe.Zawierają dobrej jakości białko oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez, a także sporo błonnika. Nieprzyjemne właściwości cukrów wzdymających można częściowo zlikwidować mocząc fasolę we wrzącej wodzie około2-3 godzin.

wyspa smaku

Składniki:

  • 300g fasoli białej (lub 500g
  • 300g kiełbasy
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • majeranek
  • tłuszcz do podsmażenia kiełbasy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Technika wykonania:

Fasolę namoczyć wieczorem (jeśli fasolę moczymy we wrzącej wodzie starczą 2-3 godziny). Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem majeranku.

Kiełbasę pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać zagotować.

Ugotowaną fasolę połączyć z kiełbasą, zasmażką i doprawić. Zagotować.

Podawać z chlebem.

Smacznego!

środa, 15 października 2014
Dyniowa czekolada do picia

Rozgrzewający deser na jesienne dni :)

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

Technika wykonania:

W garnuszku umieścić mleko i dynię, podgrzać do wrzenia i całość zmiksować blenderem, by się połączyło. Dodać przyprawy i posiekaną białą czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Napój przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną, płatkami migdałowymi i ewentualnie czekoladą w proszku.

Smacznego!



Tagi: dynia
08:59, precelia , Napoje
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 października 2014
Mix śniadaniowy

Pomysł na pyszne, szybkie i zdrowe śniadanie, to połączenie tej mieszanki z jogurtem naturalnym. Przepis na  mix śniadaniowy pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów- Qchenne-Inspiracje

wyspa smaku

MIX ŚNIADANIOWY:
  • 100 gram słonecznika łuskanego - 560 kcal
  • 200 gram płatków owsianych  - 800 kcal
  • 200 gram otrębów owsianych/żytnich lub mieszanka- 700 kcal
  • 150 gram siemienia lnianego - 750 kcal

10 gram miksu śniadaniowego, czyli łyżka ma ok. 45 kcal  

Mix śniadaniowy dodajemy do jogurtu naturalnego (3łyżki do 250g jogurtu) i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy dowolne owoce.

Smacznego!

wyspa smaku

niedziela, 12 października 2014
Ciasto ucierane ze śliwkami i posypką

Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na ciasto:

  • 2szkl mąki luksusowej (szkl. o poj. 250 ml)
  • 1szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli
  • 1/3szkl mleka,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 3/4 kg śliwek- użyłam dużych, mięsistych i nie za bardzo soczystych 

Na kruszonkę:

  • ok. 50 g zimnego masła
  • ok. 1/2szkl mąki
  • 1/2szkl cukru

Do formy:

  • masło
  • bułka tarta sposób przygotowania

Technika wykonania:

Roztopić masło i zostawić żeby przestygło. Śliwki umyć i wypestkować przecinając je wzdłuż na pół.

Z zimnego masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i odłożyć ją do lodówki.

Zimne masło pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki, dosypać mąkę oraz cukier i rozetrzeć palcami aż powstanie jakby mokry piasek z większymi zbitymi grudkami, ale masło ma być zupełnie roztarte. Kruszonka powinna być dobrze schłodzona zanim posypiemy nią ciasto.

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlewać rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszać powoli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dolać trochę mleka (trzeba to zrobić na wyczucie bo każda mąka jest inna i inaczej chłonie wilgoć)

Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25x35cm). Na wierzchu ułożyć śliwki, ciasno jedna przy drugiej brzuszkami do dołu. Całość posypać zimną kruszonką. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec ok. 1 godziny, ale po 45 min. radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem.

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 11 października 2014
Kompot z gruszek na zimę

Pyszne gruszki z kompotu, idealnie pasują do różnych deserów.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • gruszki - dowolna ilość
  • woda ciepła (ok. 0,5l na słoik)
  • po 2 łyżki cukru na słoik
  • 3 goździki do każdego słoika

Technika wykonania:

Gruszki umyć, obrać, opłukać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w słoiku, wsypać 2 łyżki cukru, 3 goździki i zalać ciepłą wodą. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut od zagotowania.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: gruszki
14:20, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 października 2014
Pizza barbecue

Zapraszam na pyszną pizzę na cienkim spodzie. Przepis od Edyty z bloga Przy kuchennym stole

wyspa smaku

 

Składniki: na pizzę o średnicy 28 cm (ja robiłam na blaszce prostokątnej z podwójnej porcji)
ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

sos barbecue:
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduża cebula
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 75 ml wody
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- odrobina sosu sojowego
- odrobina musztardy
- pieprz, pieprz cayenne

nadzienie:
- 2 nieduże filety z kurczaka
- mała czerwona cebula
- kawałek sera żółtego
- kulka mozzarelli

Technika wykonania:

Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać taką ilością letniej wody, żeby palcami dało się rozetrzeć drożdże na zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać sól, 2 łyżeczki oliwy i pozostałą letnią wodę. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Posmarować oliwą, włożyć do miski i pod przykryciem zostatwić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W tym czasie przygotować sos:
czosnek i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić w rondelku na odrobinie oleju. Dodać koncentrat, wodę, oraz pozostałe składniki, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Mięso pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać z kilkoma łyżkami sosu.

Przygotowanie pizzy:
wyrośnięte ciasto rozwałkować na koło o średnicy 28 cm. Położyć na papierze do pieczenia i umieścić w formie do pieczenia pizzy.
Posmarować pozostałym sosem, posypać startym żółtym serem, ułożyć kawałki kurczaka i pokrojoną mozzarellę. Posypać krążkami czerwonej cebuli.

Wstawić do nagrzanego do 230 st.C piekarnika i piec przez 10-15 minut. 

Smacznego!

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne