poniedziałek, 26 października 2015
Tagliatelle z wędzonym łososiem

Zapraszam na pyszny makaron z łososiem:)

IMG_0082

Składniki na 2 porcje:

  • 150g wędzonego łososia
  • pół szklanki kremówki
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • ok. 200g tagliatelle (lub inny makaron np. spaghetti)

Technika wykonania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Masło rozpuścić na patelni. Wlać śmietankę i mleko. Pogotować chwilę, płyn zredukuje się i lekko zgęstnieje. Dodać pokrojonego w małe kawałki łososia, wymieszać. Chwilkę pogotować (dosłownie minutę, dwie). Do sosu dodać natkę pietruszki i makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Smacznego !

Przepis pochodzi stąd

IMG_0076

piątek, 23 października 2015
Bananowo-owsiane ciasteczka z czekoladą

Zapraszam na ciasteczka.

IMG_0049

Składniki:

  • 1/2 szkl. rozgniecionych bananów (1 duży lub dwa małe)
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1/4 szkl. białego cukru
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/4 szkl. mąki
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. półsłodkich groszków czekoladowych

Technika wykonania:

Połączyć w misce pięć pierwszych składników i zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, dobrze ubić.
Pozostałe składniki (oprócz czekolady) wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć z masą bananową i dokładnie  wymieszać. Na koniec wsypać groszki czekoladowe.
Kłaść łyżką kopczyki z ciasta na natłuszczoną (lub wyścieloną pergaminem) blachę w dość dużych odstępach. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 15 minut lub do momentu, gdy ciasteczka zrobią się złotobrązowe. Studzić przez 2 minuty na blasze, po czym przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciastek.

Przepis pochodzi stąd

 Smacznego!

IMG_0062

IMG_0066

środa, 21 października 2015
Łatwy jabłecznik

Gdy macie ochotę na coś słodkiego to zróbcie szybkie ciasto z jabłkami :)

IMG_0010

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1szkl cukru
  • 25dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek średniej wielkości
  • szczypta soli

Technika wykonania:

Jaja ubić z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Do tej masy włożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka, wymieszać i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec około 30-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

IMG_0003

wtorek, 20 października 2015
Placuszki z kuskusu z rodzynkami i bananem

Kasza powinna gościć co jakiś czas w naszym jadłospisie. Dzieciakom można ją podać w postaci placuszków, np. takich pysznych bananowych :)

IMG_00351

Składniki na 10 placuszków:

  • szklanka kaszy kuskus
  • 1,5 szklanki wrzącego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g rodzynek
  • 100 g serka homogenizowanego 
  • banan
  • olej
  • cukier puder do posypania
Technika wykonania:
Kaszę wymieszać z solą, cukrem i rodzynkami. Zalać wrzącym mlekiem i odstawić na kilka minut. Kiedy kasza wchłonie wodę i przestygnie wbić jajka, dodać serek i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być dość gęste, żeby nie rozpadało się podczas przewracania. Banana pokroić na plasterki i delikatnie wmieszać do ciasta. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć na złoto z obu stron. 
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
 
IMG_0040
sobota, 17 października 2015
Sałatka makaronowa z szynką

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki. Ta sałatka powstała bardzo szybko, wykorzystałam nadmiar makaronu ugotowanego do zupy.

IMG_0406

Składniki:

  • 100g ugotowanego makaronu (u mnie literaki )
  • pomidor
  • mały por
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150g szynki konserwowej
  • majonez
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Szynkę, pomidor i por pokroić w kostkę. Koperek posiekać drobno, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowanym makaronem i majonezem. Doprawić.

Smacznego!

IMG_0405IMG_0404

 

 

 

 

piątek, 16 października 2015
Wodne bułeczki cebulowe
Zapraszam na pyszne cebulowe bułeczki :)

IMG_03691

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 250ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150-200g cebuli
  • garść prażonej cebulki (można pominąć)
Technika wykonania:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Studzimy.

Z drożdży, cukru, jednej łyżki mąki oraz połowy wody robimy zaczyn.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody,
zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn
drożdżowy.

Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne.
Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość.

Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę,
układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie nacinamy delikatnie bułeczki ostrym nożem, smarujemy
wodą i pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-30 minut, aż się zrumienią.

Smacznego!
Przepis pochodzi stąd

 IMG_03811

IMG_03721

środa, 14 października 2015
Łatwe ciasto z dyni

Zapraszam na pyszne i szybkie ciasto dyniowe :)

IMG_0382

Składniki (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) :
Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.  

  • 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni ( tylko tej jędrnej części bez pestek)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu (można pominąć)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • ew. cukier-puder do posypania ciasta

Technika wykonania:
Piekarnik ustawić na 170 st. W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, można ją lekko odcisnąć.

W osobnej misce zmieszać mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon, bakalie.

Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu

IMG_0388

IMG_0393

 

Sposób na dynię 2015

wtorek, 13 października 2015
Prażone jabłka do słoików na zimę

Jabłek u nas sporo, więc oprócz  tradycyjnych jabłek tartych na zimę  zrobiłam jeszcze prażone. Polecam również Mus z jabłek z budyniem na zimę.

IMG_0384

Składniki na 1 litrowy słoik:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara reneta
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 2 - 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Technika wykonania:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Połowę jabłek pokroić w większą nieforemną kostkę lub w ósemki.

Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, wanilię (lub cynamon), połowę jabłek pokrojonych w ćwiartki, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Jeśli jabłka są twarde, jędrne i soczyste (np. szara reneta) konieczne będzie dłuższe duszenie ich pod przykryciem. Jabłka miękkie i mączyste rozpadną się szybciej i nie jest konieczne ich przykrywanie.

W międzyczasie, kiedy jabłka się rozgotowują, drugą połowę jabłek pokroić w kostkę. Dodać do rozgotowanych jabłek i pogotować przez kilka minut bez przykrycia do ich zmięknięcia (jabłka jędrne i soczyste dłużej, przez kilkanaście minut). Jabłka prażone do zużycia 'na szybko' (np. do ryżu z mlekiem itp.) są już gotowe. Jabłka, które chcemy zawekować do słoików na zimę należy zdjąć z palnika chwilę wcześniej, zanim kawałki jabłek całkowicie zmiękną - będą dodatkowo gotowały się podczas pasteryzacji a potem jeszcze piekły w szarlotce.

Słoiki wyparzyć np. w piekarniku nastawionym na 100ºC, przez kilka minut. Uprażone jabłka przełożyć do gorących słoików i zamknąć. 

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Uwagi: Jabłka prażone z dodatkiem cynamonu będą ciemniejsze. Sok z cytryny można pominąć, ale dzięki temu jabłka prażone pozostają jasne.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0381

poniedziałek, 12 października 2015
Zapiekanka makaronowa z cukinią i kiełbasą

Nie wiem jak to się stało, ale zapomniałam zrobić zdjęcia. No cóż może następnym razem się uda ją uchwycić :) Polecam!

Składniki

  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w paseczki
  • sól
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • 2 duże cukinie, umyte, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, odsączone
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 żółtka jaj
  • świeżo mielony pieprz
  • 300 g makaronu świderki (fusilli), ugotowanego al dente
  • 80 g sera ementaler, startego na tarce

Technika wykonania:

Kiełbasę kroimy w cienkie paseczki i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając. W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy zioła prowansalskie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Śmietanę z ziołami odstawiamy do przestygnięcia. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do czystej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy paprykę, doprawiamy solą. Smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia z kiełbasą. Na tę samą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy plastry czosnku, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie (startą cukinię powinniśmy odsączyć wcześniej z nadmiaru soku) oraz sól. Smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cukinii dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę. Dodajemy białe wytrawne wino, smażymy do momentu odparowania alkoholu. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy.

Do śmietany z ziołami prowansalskimi dajemy żółtka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietaną zalewamy makaron z warzywami i kiełbasą. Mieszamy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, górę dania posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

piątek, 09 października 2015
Kokoski

Dla miłośników kokosu, polecam kokoski :)

IMG_0413

Składniki: (około 25 sztuk)

  • 180 g wiórek kokosowych
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli 

Technika wykonania:

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną piane, a przy końcu dodajemy cukier puder.
Wsypujemy wiórki kokosowe oraz łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.

Na papierze do pieczenia układamy uformowane kulki.
Pieczemy w 170-180 stopniach przez około 15-20 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_0403

IMG_0414

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne