wtorek, 25 października 2016
Sałatka makaronowa z pieczarkami, papryką i kukurydzą

Macie ochotę na pyszną sałatkę? To zapraszam :)

IMG_37851

Składniki:

  • 100g makaronu świderki
  • 1 papryka
  • 300g pieczarek
  • 1 por
  • 1puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz
  • olej

Technika wykonania:

Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę i por pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić.

Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

IMG_37831

11:44, precelia
Link Komentarze (1) »
sobota, 22 października 2016
Cytrynowe muffiny z cukinią

Zapraszam na muffinki z przemyconą cukinią :)

IMG_3806

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%
  • świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek)

Technika wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki suche- mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kardamon oraz sól wymieszać razem w misce.

W drugiej misce lekko roztrzepać rózgą jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać suche składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC  przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Muffinki można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3816

IMG_3802

IMG_38181IMG_38161

Tagi: cukinia
16:25, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 października 2016
Sos pomidorowy do spaghetti na zimę

Polecam pyszny, domowy sos do spaghetti!

IMG_3761

Składniki:

  • 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 większe cebule
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru (można użyć brązowego)
  • 1 łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz 

Technika wykonania:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek i  smażyć około 2 minuty. Dodać do garnka pomidory i przyprawy. Gotować przez ok. 2 godziny aż sok z pomidorów odparuje i będzie miał odpowiednia konsystencję. Ewentualnie doprawić. Sos zmiksować blenderem.

Gorący przelać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić, pasteryzować około 20 minut.  Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-550g.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3759

 

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne