czwartek, 22 grudnia 2016
Tort pralinowy z bezą, białą czekoladą i czarną porzeczką

Zapraszam Was na wyjątkowy tort!

IMG_01311

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 Beza:

  • 3 białka 
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 Krem z białej czekolady:

  • 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
  • 200 g mascarpone (zimnego)
  • 300 g śmietanki kremówki 36 % (bardzo zimnej)

 Krem pralinowy:

  • 75 g cukru
  • 3 żółtka
  • 45 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli)

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego
  • garść płatków migdałowych do posypania boków tortu

Poncz:

  • 1/3 szklanki letniej wody
  • ok. 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 Technika wykonania

Biszkopt:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną  pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka dokładnie ubijając. Mąki przesiać razem do jednej miski, dodawać do masy bardzo ostrożnie mieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 25 minut.Gorący biszkopt wyjąćz piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy.

Beza:

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Dno tortownicy (bez obręczy) wyłóż papierem pergaminowym, tak, żeby wystawał poza jej brzegi.

Białka spienić wmisce na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!). Następnie należy zwiększyć obroty i ubijać białka do uzyskania sztywnej piany. Dodawać powoli po 1 łyżce cukier, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całego cukru,ubijać jeszcze 3 minuty, by beza była sztywna i lśniąca. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.

Sztywną pianę wyłożyć łyżką na dno tortownicy, można zrobić to "niestarannie", wtedy beza będzie miała bardziej artystyczne kształty.

Bezę piec w temperaturze 160 stopni najpierw przez 20 minut, a potem susz ją w 110 stopniach C przez następne 30 minut. Bezę ostudzić. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. 

 Krem pralinowy:

W misce utrzeć mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodać 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksować całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń.

Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.

W misce utrzeć mikserem masło na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać masło czekoladowe, dalej ucierając.Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować całość na gładki krem. Krem wsadź do lodówki.

Krem z białej czekolady:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce mascarpone, ale mieszaj już krem szpatułką, nie miksuj ! Wlać również łyżka po łyżce, roztopioną czekoladę, dokładnie mieszając szpatułką po każdej dodanej porcji. Ma powstać jednolity krem. Krem wstaw do lodówki. 3 łyżki odłóż do posmarowania boków tortu.
(Drugi sposób: jeśli masz czas możesz również dzień wcześniej podgrzać lekko śmietankę z połamaną na kostki czekoladą i schłodzić całość przez noc w lodówce, a rano tylko ubić na puszysty krem, po czym dodać mascarpone).  

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance.

Składanie tortu:
Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe części. Pierwszą część połóż na paterze lub talerzu i skrop lekko ponczem. Wysmaruj dżemem porzeczkowym i wyłóż na niego krem z białej czekolady, wyrównaj nożem wierzch. 
Połóż drugi blat, nasącz go ponczem i posmaruj kremem pralinowym, wyrównaj nożem wierzch. Boki tortu posmaruj pozostałym kremem z białej czekolady i obsyp płatkami migdałowymi. 
Na krem pralinowy wyłóż ostrożnie bezę, kładąc ją z papierem, na którym się piekła, a następnie delikatnie, wyciągnij papier od dołu, odklejając od bezy. 
Tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Uwaga: beza świetnie się trzyma na torcie nawet dwa dni, ale możesz ja również przygotować na 3-4 godziny przed podaniem tortu i położyć ją na nim przed samym podaniem).

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0140

 

środa, 21 grudnia 2016
Ciasto Dynastia

Zapraszam na pyszne ciasto :)

IMG_01111

 

Ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 pełna szklanka wiórków kokosowych (z górką)

Galaretka:

  • 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700 ml wrzątku

Krem:

  • 250 ml syropu z brzoskwiń
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g bardzo miękkiego masła

Polewa:

  • 7-8 łyżek śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)

Technika wykonania:

Masło należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę .  Następnie dodawać po 1 jajku w około dwuminutowych odstępach. Do masy maślano- jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej kokos.

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Rozsmarowujemy na nim pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 - 20 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, gdy przestygnie dodać do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.

200 ml syropu z brzoskwiń przelać do niewielkiego garnka i zagotować. Pozostałe 50 ml zmiksować z całym jajkiem oraz żółtkiem, cukrem i mąkami. Przygotowujemy budyń, przelewamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w zimny dzień najlepiej wystawić go na balkon).

Masło zmiksować na jasny puch, dodawać do niego po łyżce budyniu. Całość miksować do momentu,aż krem będzie gładki i jednolity.

W foremce umieścić biszkopt kakaowy i posmarować go 2łyżkami kremu. Następnie wylać na niego tężejącą galaretkę i wstawić formę do lodówki na około pół godziny. Zastygniętą galaretkę posmarować 2 łyżkami kremu i położyć na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.

Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

W małym garnuszku podgrzać kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszać tak długo aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i ponownie wstawić je do lodówki, tym razem na całą noc.

Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki około 30 minut przed podaniem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony  Gotowanie cieszy

 IMG_0123

wtorek, 22 listopada 2016
Szynka drobiowa z paryką z szynkowara

Zapraszam na domową wędlinę :)

IMG_0228

Składniki:

  • 1kg fileta z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • pieprz

 Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki,można część posiekać drobno,a część pokroić grubo. Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie razem z cukrem pudrem. Gdy żelatyna zaczyna tężeć, dodać do mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić dość drobno, a następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

Całość włożyć do szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szynkę wyjąć z szynkowara.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0224

 

wtorek, 25 października 2016
Sałatka makaronowa z pieczarkami, papryką i kukurydzą

Macie ochotę na pyszną sałatkę? To zapraszam :)

IMG_37851

Składniki:

  • 100g makaronu świderki
  • 1 papryka
  • 300g pieczarek
  • 1 por
  • 1puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz
  • olej

Technika wykonania:

Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę i por pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić.

Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

IMG_37831

11:44, precelia
Link Komentarze (1) »
sobota, 22 października 2016
Cytrynowe muffiny z cukinią

Zapraszam na muffinki z przemyconą cukinią :)

IMG_3806

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%
  • świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek)

Technika wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki suche- mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kardamon oraz sól wymieszać razem w misce.

W drugiej misce lekko roztrzepać rózgą jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać suche składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC  przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Muffinki można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3816

IMG_3802

IMG_38181IMG_38161

Tagi: cukinia
16:25, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 października 2016
Sos pomidorowy do spaghetti na zimę

Polecam pyszny, domowy sos do spaghetti!

IMG_3761

Składniki:

  • 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 większe cebule
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru (można użyć brązowego)
  • 1 łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz 

Technika wykonania:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek i  smażyć około 2 minuty. Dodać do garnka pomidory i przyprawy. Gotować przez ok. 2 godziny aż sok z pomidorów odparuje i będzie miał odpowiednia konsystencję. Ewentualnie doprawić. Sos zmiksować blenderem.

Gorący przelać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić, pasteryzować około 20 minut.  Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-550g.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3759

 

sobota, 24 września 2016
Bulionetka warzywna domowa

Zamiast używać naszpikowanych chemią sklepowym kostek bulionowych, zróbcie swoją bulionetkę. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a można się cieszyć domowym bulionem. Ja ją wykorzystuję w szczególności do sosów, ale też do zup. Mimo zamrożenia ma konsystencję masła, więc można ją nabierać bez problemu łyżką.

Na 1 litr bulionu należy dać 1 łyżkę bulionetki.

IMG_3714

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler (korzeń)
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • nać z 1 selera
  • 4-5 gałązek świeżego lubczyku (świeże zioło)
  • 230-250 g soli kamiennej
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Technika wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebule i czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z całą solą, by puściły sok, odstawić na 1-2 godziny. Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera opłukać, posiekać (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej w dużym garnku, wsypać warzywa i przesmażyć je . Całość dusić około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Wystudzić i zmiksować (wraz z przyprawami) na gładką masę. Przełożyć do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrozić.

Zamrożona bulionetka daje się nabierać łyżką, to dzięki użyciu dużej ilości soli. Bulionetkę można też przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

Smacznego!

IMG_3716

IMG_3721

Przepis pochodzi stąd

sobota, 17 września 2016
Kruche ciasteczka maślane

 Zagniotłam ciasto z pomocą małych pomocników- mojego synka i bratanka. Chłopaki sami wykonali ciasteczka, ja pilnowałam by się nie spaliły :) Może z wyglądu nie są idealne, ale są przepyszne  :) Chłopcy byli szczęśliwi !

 IMG_2749

Składniki na ok. 20 sztuk:

  •  120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki

Technika wykonania:

Wszystkie składniki  należy zagnieść na kulkę i włożyć do lodówki na 30 min. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć kuleczki, można widelcem wtedy powstanie wzorek. Mój synek chciał ciasteczka z cukierkami, więc my do każdego daliśmy jednego m&m. Włożyć blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2753

piątek, 09 września 2016
Ogórki w miodzie

Zapraszam na lekko słodkie ogóreczki :)

IMG_3773

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 1,5szkl wody
  • 1szkl octu
  • 1szkl cukru
  • sól
  • koper
  • gorczyca
  • miód
  • chrzan
  • czosnek

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na godzinę. Z wody, octu i cukru ugotować zalewę, wystudzić.

Z ogórków zlać wodę, układać w niewielkich słoikach. Do słoików włożyć koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy. Zalać zalewą, dodać po 1 łyżeczce miodu. Zakręcić i pasteryzować 2 minuty od zagotowania.

Smacznego!

IMG_3774

 

12:25, precelia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 września 2016
Sałatka ogórkowa na zimę

I kolejna sałatka :)

IMG_3785

Składniki:

  • 1kg ogórków
  • 250g marchwi
  • 250g cebuli
  • 1/4szkl cukru
  • 1/4szkl octu winnego
  • 1/4szkl oleju
  • garść natki pietruszki

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić w plastry. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w plastry. Warzywa wymieszać razem z octem, olejem, cukrem i posiekaną pietruszką. Odstawić na godzinę. Wkładać do słoików, pasteryzować  8 minut.

Smacznego!

IMG_3783

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne