sobota, 16 lipca 2016
Żeberka w coca-coli

Zapraszam na pyszne żeberka, pieczone w cola-coli :)

IMG_2502

 

Składniki:

  • 1,2 żeberek
  • ok 2szkl coca-coli

Marynata:

  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty, dobrze natrzeć nią mięso. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.

Mięso obsmażyć z obu stron na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać colą. Żeberka mają być przykryte do 3/4 wysokości. Piec pod przykryciem przez 90 minut w 180 stopniach. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 minut, by mięso się zrumieniło.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2491

IMG_2494

środa, 13 lipca 2016
Koktajl z jabłkiem, bananem i jarmużem

Zapraszam na koktajl :)

IMG_1893

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 małe jabłko
  • 1 garść jarmużu
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

Technika wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem :)

Smacznego!

IMG_1891

IMG_1886

Smacznego!

wtorek, 12 lipca 2016
Koktajl z bananem, awokado i jarmużem

Łyk witamin dla zdrowia :)

 IMG_1874

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 garść jarmużu
  • 1 banan
  • 1/2 awokado

Technika wykonania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem :)

Smacznego!

IMG_1878

IMG_1880

piątek, 08 lipca 2016
Muffiny w wersji fit

Mega zdrowa wersja muffin :)

IMG_1921

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (albo innej która dysponujecie)
  • 1/3 szklanki klasycznego kakao
  • 2 łyżki brzozowego cukru (możecie go zastąpić miodem, stevią lub innym słodzikiem)
  • 0,5 szklanki wody (temperatura pokojowa)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
  • ziarna/bakalie – u mnie 1 łyżka rodzynek, 2 pokrojone daktyle, 1 łyżka mieszanki do chleba ze słonecznikiem, dynią i siemieniem lnianym, 2 łyżki płatków kokosowych. (możecie pokroić do nich 1 średnie jabłko w kostkę, dodać kawałki czekolady lub bakalie jakie znajdziecie w kuchni)

Technika wykonania:

Do jednej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i całość wymieszać. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: wodę, jogurt, olej i jajo oraz aromat. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać krótko, dodać ziarna i bakalie, ponownie  krótko zamieszać.

Ciasto wlać do silikonowych foremek lub do papilotek, piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 

 IMG_1914

IMG_1919

12:45, precelia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 lipca 2016
Pieczona ciecierzyca

Zamiast chipsów i innych niezdrowych przekąsek, do filmu czy meczu fajnie jest pochrupać ciecierzycę :)

 IMG_1367

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy lub 2szkl ugotowanej (ja wolę tą z puszki, jest smaczniejsza)
  • 2 łyżki oleju
  • ostra i słodka papryka
  • sól
  • kumin
  • lub inne ulubione przyprawy: wędzoną paprykę, czosnek, oregano, bazylię itp.

Technika wykonania:

Ciecierzycę odcedzić z zalewy, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Wsypać do miski, wlać olej i wsypać przyprawy, całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę tak by była jedna warstwa.

Piec w 180 stopniach około 35-45 minut. Trzeba pilnować by się nie przypaliła. W trakcie pieczenia przemieszać dwa razy.

Smacznego!

IMG_1386

poniedziałek, 04 lipca 2016
Chłodnik chlebowy

Gdy zostanie nam chleb z poprzedniego dnia to możemy go wykorzystać na zupę! Koniecznie wypróbujcie :)

 IMG_2476

Składniki:

  • 300g pszennego chleba (czerstwego)
  • 500g kefiru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

 Chleb pokroić w kostkę, zalać jogurtem oraz kefirem. Zmiksować blenderem na gładką, gęstą pastę. Przelać do dużej miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem  oraz solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić. Podać z jakiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

IMG_2469

IMG_2478

piątek, 01 lipca 2016
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, papryka i czarnuszką

Przesyłam Wam garść zdrowia :)

IMG_1961

Składniki:

  • duża garść mixu sałat
  • 1/2 papryki
  • 1/2 pieczonej piersi kurczaka
  • pomidor
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz
  • olej

Technika wykonania:

Paprykę i pomidor  pokroić w kostkę,mięso pokroić w paseczki, cebulę w półkrążki. Sałatę położyć na talerzu. Na sałacie ułożyć kawałki pomidora, papryki, cebuli i kurczaka, polać olejem. Posypać czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

IMG_1951

IMG_1963

 

czwartek, 30 czerwca 2016
Muffinki czekoladowe-najprostsze

Mojemu dziecku zachciało się muffinek z czekoladą, no to szybciutko zrobiliśmy i są, te oto pyszne, mocno czekoladowe i wilgotne :)

IMG_2449

Składniki:

  • 2szkl mąki
  • 1/2szkl cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • tabliczka czekolady pokrojonej w grubą kostkę
  • 1/2szkl oleju
  • 1 jajko
  • 1szkl mleka

Technika wykonania:

W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Mokre dodać do suchych, wymieszać krótko do połączenia składników. Napełniać foremki lub papilotki do 3/4 objętości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec przez około 15 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2440

środa, 29 czerwca 2016
Sałatka z buraków i fety z octem balsamicznym

Może macie ochotę na niecodzienną sałatkę z buraków :) Mi przypadła bardzo do gustu.

IMG_2431

Składniki:

  • 2 buraki
  • 100g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli
  • garść pestek dyni i słonecznika

Technika wykonania:

Buraki ugotować, by były miękkie, co zajmie około godziny. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Plastry buraków układać na talerzu zakładając trochę jeden na drugi. Oprószyć solą i pieprzem. Na środek położyć rukolę. Posypać pokruszoną fetą i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Polać octem balsamicznym.

Smacznego!

IMG_2428

wtorek, 28 czerwca 2016
Naleśniki twarogowe

Jeśli nie macie pomysłu na obiad,to polecam takie pyszne naleśniki :)

IMG_2227

Składniki:

  • 200g mielonego twarogu
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 175ml mleka
  • 75ml wody
  • 3 duże jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Żółtka oddzielić od białek. Do  żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie ucierać do białości. Stopniowo dodawać zmielony twaróg.

Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i wodę. Na koniec dodać 1 łyżkę oliwy.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie dodać do ciasta delikatnie mieszając, tak by piana nie opadła.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć naleśniki na wolnym ogniu.Podać z ulubionymi dodatkami :)

u mnie podane z Czeko-dżemem oraz Musem z jabłek.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2218

IMG_2222

IMG_2225

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne