sobota, 25 czerwca 2016
Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Zapraszam na przepyszne mięsko, idealne na niedzielny obiad :)

IMG_2385

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • Podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 50g żółtego sera,
  • 100g wędzonego boczku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • Ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli śmietana nie będzie gęsta),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,
  • Masło do smażenia

Technika wykonania:

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Cebule obrać i posiekać w piórka, następnie zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę. Mięso pokroić  na kotlety, lekko je rozbić przez folię. Kotlety doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno wyłożyć młodą kapustę i posypać ją koperkiem. Na kapustę położyć podsmażoną cebulę i połowę boczku. Następnie wyłożyć mięso. Kotlety posmarować majonezem.

Kremówkę, ketchup i mąkę mieszamy razem. Jeśli śmietana jest gęsta to mąkę pomijamy. Masą śmietanową zalewamy mięso. Posypujemy wierzch żółtym serem i resztą boczku. Całość zapiekamy około godziny w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to naczynie przykrywamy.

Mięsko podałam z pieczonymi ziemniakami, pychotka!

Smacznego!

IMG_2392

IMG_2390

Przepis pochodzi jednego z moich ulubionych blogów Gotuj z Cukiereczkiem

piątek, 24 czerwca 2016
Tosty francuskie z czosnkiem niedźwiedzim

Śniadanie na szybko ze starszego chleba :)

IMG_2207

Składniki:

  • 6 kromek chleba
  • 2 jaja
  • 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Jaja wybić do talerza głębokiego, dodać łyżkę pesto z czosnku niedźwiedziego i dobrze razem rozmieszać. Kromki chleba maczać z dwóch stron w rozmąconym jajku, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na rumiano.

Smacznego!

 IMG_2209

czwartek, 23 czerwca 2016
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi jest jeszcze zdrowszy od zwykłego, takie pesto zatem będzie esencją zdrowia dla nas :) Możemy go wykorzystać do kasz, makaronów, jajecznicy czy do smarowania chleba, a nawet zup i sałatek. W zasadzie gdzie tylko chcemy :)

IMG_2197

Składniki:

  • liście czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergin

Technika wykonania:

Świeże liście czosnku niedźwiedziego należy umyć i osuszyć. Zmiksować z dodatkiem oliwy i odrobiny soli. Gotowe pesto przelać do wyparzonego słoika, ugnieść łyżką i zalać oliwą, by pesto było delikatnie zakryte.

Smacznego!

IMG_2193

IMG_2195

Przepis pochodzi stąd

Tagi: czosnek
10:19, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 czerwca 2016
Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Zdrowy, letni obiad :)

IMG_2424

Składniki:

  • 1/3szkl kaszy pęczak
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250g piersi z kurczaka
  • 1/3 szkl białego wina
  • 1 pęczek botwinki
  • 1,5szkl bulionu drobiowego

Technika wykonania:

Na patelnie wlać 1 łyżkę oliwy i wsypać kaszę, podsmażyć. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, wsypać na patelnię i wymieszać razem z kaszą. Smażyć około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Por pokroić w półplasterki i również dodać do kaszy. Dodać 1 łyżkę oliwy i tymianek. Smażyć kolejne 3 minuty.

Mięso pokroić w kotkę. Podsmażone składniki zgarnąć na bok patelni, wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć pokrojone mięso. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć 3 minuty, co jakiś czas przemieszać.

Wszystkie składniki na patelni wymieszać, podlać białym winem i gotować 2-3 minuty aż wino odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone w półplastry buraczki z botwiny (liście zostawić na później), wlać gorący bulion. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Całość zagotować, po zagotowaniu przykryć pokrywką i gotować 23minuty. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec odkryć i gotować jeszcze 2 minuty.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_24041

IMG_24131

IMG_24161

piątek, 17 czerwca 2016
Zupa krem z ciecierzycy

Zapraszam na pyszną zupkę :)

IMG_2066

Składniki:

  • 1szkl ciecierzycy
  • 1puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,7l bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Technika wykonania:

Ciecierzycę zalać litrem wody i zostawić noc do napęcznienia. Rano nasiona opłukać zalać 1,5l wody i gotować aż będzie miękka (około 80 minut)

Cebulę obrać i posiekać zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę razem smażyć. Wlać pomidory i bulion, dodać ciecierzycę, doprawić (ja część odkładam i daję w całości do zupy, bo lubię pochrupać ). Wszystko razem gotować gotować około 20 minut.

 Całość zmiksować blenderem na gładki krem.

Smacznego!

IMG_2064

IMG_20661

11:15, precelia
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 czerwca 2016
Zupa z botwinki

Sezon botwinkowy w pełni, zatem zapraszam na zupę :)

 

IMG_2035

  • 1 pęczek botwinki
  • 1l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Bulion zagotować w garnku, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w drobną kostkę buraczki. gotować 10 minut, dodać drobno posiekaną botwinkę, gotować około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zupę wyłączyć i wlać zahartowaną śmietanę, doprawić.

Można podawać z jakiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

IMG_2027

Tagi: buraki
11:55, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 czerwca 2016
Hummus

Ta pyszna pasta pochodzi z Libanu. Warto rozkoszować się tym lekko orzechowym smakiem :)

IMG_20801

Składniki:

  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1szkl ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Technika wykonania:

Ciecierzycę zalać zimną wodą tak by było dwa razy więcej wody niż nasion i zostawić na noc do napęcznienia. Następnie gotować ją z dodatkiem szczypty soli około 60-80 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.

Sezam uprażyć na suchej patelni by lekko zbrązowiał. Urażony sezam zmielić, wlać oliwę i zmiksować.

Do pasty dodać czosnek, sok z cytryny i kumin. Ponownie zmiksować. Dodawać powoli ciecierzycę i wodę z gotowania, w razie potrzeby dolać zimnej wody do otrzymania porządanej konsystencji. Miksować aż pasta będzie gładka

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2080

IMG_20781

11:49, precelia
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 czerwca 2016
Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami

Znalazłam w zamrażalniku jeszcze śliwki, dlatego dziś ciasto właśnie z tymi owocami :)

IMG_2117

Składniki:

  • 300-350 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok. 0,6 kg śliwek węgierek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego złocistego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 200 g twarogu tłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • cynamon + cukier trzcinowy złocisty
Technika wykonania:
 
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Letni mleko wymieszać z drożdżami, następnie przelać do mąki. Dodać jaja i miękkie masło. Wyrobić luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem aż składniki dobrze się połączą. Gdy ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
 
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawić.
 
Twaróg zmiksować blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodać poszatkowany rozmaryn, całość wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek wyłożyć twarożek rozsmarowując go po całym cieście, wyłożyć śliwki i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić roladę w plastry grubości 2-3 cm. Układać w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. P w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić i  posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
IMG_2122
 
IMG_2114
 
piątek, 10 czerwca 2016
Młoda kapusta zasmażana

Taka kapusta to fantastyczny wiosenny dodatek do wielu dań, ja uwielbiam do schabowego z ziemniakami :)

 IMG_2146

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Kapustę opłukać i poszatkować. Zalać wodą, tak by lekko podpływała, posolić i gotować, aż kapusta będzie miękka.

Sporządzić zasmażkę, w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę, by zasmażka pozostała jasna,dodać wody z kapusty, rozprowadzić, by nie było grudek. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

Podawać na ciepło.

Smacznego!

IMG_2139

IMG_2151

czwartek, 09 czerwca 2016
Pizza z tuńczykiem
Pyszna pizza na cienkim cieście :)
 
IMG_2018
Składniki :
Ciasto:
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Na wierzch:

  • sos pomidorowy,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • ser mozzarella,
  • pomidory koktajlowe,
  • czerwona cebula,
  • czarne oliwki,
  • zioła prowansalskie.

Technika wykonania:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać. Przygotowany rozczyn odstawić na 5 minut.  Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać drożdże. Zasypać mąkę z brzegów. Przykryć i odstawić na 15 minut. Następnie dodać sól i oliwę. Dokładnie wyrobić ciasto.  Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. 
 
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Zagniatać ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzać ciastem o blat żeby nabrało powietrza. Ciasto ponownie uformować w kulę. Przykryć i odstawić na kolejne  30 minut.  
 
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie formując cienki placek.Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż tuńczyka, pokrojone pomidory, cebulę i oliwki. Posypać ziołami prowansalskimi.   Posyp serem.  Włożyć pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 15 minut.  
 
Przepis pochodzi stąd
 
Smacznego!
IMG_2012
 
IMG_2013

 

10:39, precelia
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne