wtorek, 07 czerwca 2016
Makaronowe muszle nadziewane mięsem

Zamiast tradycyjnego spaghetti polecam zrobić zapiekane muszle :) To efektowne i pyszne danie.

IMG_1993

 

Składniki:

  • 24 szt makaronu dużych muszli lub 12 koszyczków
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • olej

Sos pomidorowy

  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bazylia

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo

  • 100 g żółtego sera

Technika wykonania:

Zagotować wodę. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą ( zahartować) aby się nie sklejał.

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso. Wszystko wymieszać i smażyć razem. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.

Sos: Pomidory wlać do garna, dodać przyprawy i gotować przez około 15 minut, aż sos będzie wystarczająco gesty.Całość zblendować.

Beszamel: masło rozpuścić w rondelku,dodać mąkę i wymieszać, energicznie mieszają. Następnie wlać najpierw pół szklanki mleka, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Gdy nie będzie grudek, dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem.

Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego.Muszle nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym, na sosie. Całość polać drugą połową sosu beszamelowego. Całość posypać tartym serem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Muszle zapiekać przez 30 minut.

Smacznego!

IMG_1988

 

poniedziałek, 06 czerwca 2016
Syrop z mniszka lekarskiego

Ten syrop to bogactwo witamin i składników mineralnych.  Ma wiele wiele właściwości pożytecznych dla naszego organizmu, m.in: wspomaga odporność, leczy przeziębienia, ułatwia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

IMG_2053

Składniki:

  • 500 główek kwiatów mniszka
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 1l wody

Technika wykonania:

Z dala od drogi zebrać 500 kwiatów mniszka-same główki bez liści. Najlepiej robić to w rękawicach żeby nie poplamić rąk. Kwiaty rozłożyć na gazecie na balkonie i zostawić minimum na dwie godziny, by wszystkie małe robaczki sobie poszły.

Kwiaty zalać wodą i gotować na wolnym ogniu godzinę. Wywar odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce, można do lodówki.

Po tym czasie odcedzić wywar, kwiaty odcisnąć przez gazę lub pieluchę. Do odciśniętego wywaru dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszać i gotować około 2 godzin bez przykrycia (czas zależy od tego jaką chcecie uzyskać gęstość). Syrop przelać do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Wychodzi około 5-6 słoików po koncentracie.

Smacznego!

 IMG_2051

IMG_2046

 

czwartek, 02 czerwca 2016
Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym

Moja rodzina bardzo lubi potrawy z mielonego mięsa, tym razem propozycja z sosem paprykowo - pieczarkowym.

IMG_1709

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka),
  • ok. 1łyżka bułki tartej
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół małej cebuli (drobno posiekanej)
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • 1  papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  •  2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego, ew. wody,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki śmietanki (18 lub 30%)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, oregano, suszona lub/i świeża bazylia, tymianek, rozmaryn

Technika wykonania:

Połączyć składniki na klopsy, dokładnie wyrobić masę mieloną. Dłonie delikatnie zwilżyć i  formować małe klopsiki.Rozgrzać tłuszcz i  obsmażyć je na małej ilości tłuszczu do zarumienienia (nie powinny być gotowe), odstawić.

Paprykę pokroić w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry. Na patelni usmażyć paski papryki, plastry pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsy i zalać całość bulionem lub wodą (tyle, by płyn nie zakrywał zupełnie składników). Dodać koncentrat i przyprawy. Dusić całość, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą miękkie (ok. 15-20 minut). Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać śmietankę i rozmieszać.
Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi stąd

IMG_1701

IMG_1704

środa, 25 maja 2016
Owsianka z chia z malinami

Zapraszam na przepyszne śniadanie :)

IMG_1687

Składniki:

Warstwa I

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 50ml mleka
  • 1/2 banana

Warstwa II

  • 2 garści malin (u mnie mrożone)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Warstwa III

  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2szkl mleka

Technika wykonania:

Nasiona chia zalać mlekiem, po chwili wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Maliny najlepiej wyjąć wcześniej i rozmrozić. Włożyć do rondelka razem z cukrem, gotować chwilę. Gdy się zagotują zagęścić zawiesiną z 50ml wody i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Płatki owsiane zalać wodą, ok 1cm nad ich powierzchnię. Zagotować, gotować jeszcze chwilę, aby płatki zmiękły. Wyłączyć, wlać mleko.

Układać w szklance lub w pucharku warstwami: Owsiankę,pokrojonego banana, sos malinowy,chia.

Smacznego!

IMG_1672

IMG_1676

IMG_1684

wtorek, 24 maja 2016
Placki ziemniaczane z chrzanem i wędzoną rybą

Prosto i pysznie :) Placki z chrzanem są obłędne!

IMG_1738

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 mały korzeń chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pęczek koperku
  • Szczypiorek
  • Do smaku: Cząber, Gałka muszkatołowa mielona, Majeranek
  • 1 wędzona ryba
  • Chrzan z żurawiną (u mnie zwykły)
  • 200 ml śmietany 18%
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Technika wykonania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar płynu, a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Dodać 1 jajko, starty korzeń chrzanu (2 łyżeczki chrzanu ze słoika), 1 łyżkę mąki, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku cząbrem, gałką muszkatołową, majerankiem,  solą i pieprzem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać łyżkę mąki pszennej na koniec i wszystko dokładnie wymieszać.

Smażyć nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone placki ułożyć na  ręczniku papierowym, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wędzoną rybę obrać (może to być makrela, łosoś, pstrąg, itp.). 

Śmietanę wymieszać z chrzanem.

Placki ułożyć na talerzu, następnie na każdy położyć łyżeczkę chrzanowej śmietany oraz porcję wędzonej ryby.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1733

IMG_1735

IMG_1744

piątek, 20 maja 2016
Omlet biszkoptowy

Fajny puszysty omlet, kiedyś robiłam go bardzo często, teraz sobie o nim na nowo przypomniałam :)

IMG_1819

Składniki:

  • 2 jaja
  • 15g mąki (1 łyżka)
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta soli

Technika wykonania:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając na najniższych obrotach, dodać szczyptę soli i przesianą mąkę.

Masło rozgrzać na patelni, wlać ciasto, przykryć i smażyć na wolnym ogniu do momentu aż dół się zrumieni, następnie omlet obrócić. W tym celu  patelnię przykryć talerzem lub pokrywką i odwrócić. Omlet zsunąć ponownie na patelnię i usmażyć z drugiej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami :)

IMG_1806

IMG_18111

Tagi: jaja
12:48, precelia , Śniadanie
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 maja 2016
Naleśniki z serem zapiekane w sosie śmietanowym

Pyszne, zapiekane naleśniki to dobry pomysł na obiad dla małych łasuchów.

Przepis pochodzi stąd

IMG_1823

Składniki:

NALEŚNIKI:

  • 2 szklanki mleka,
  • ¾ szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,

NADZIENIE:

  • 300g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki cukru,

SOS:

  • ¾ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,

DODATKOWO:

  • Świeże owoce do podania,
  • Cukier puder do oprószenia,
  • Olej do smażenia

Technika wykonania:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki zmiksować w misce. Ciasto odstaw na  30minut. Po tym czasie usmaż cienkie i rumiane naleśniki. Naleśników powinno wyjść około 15 sztuk.

NADZIENIE: Twaróg rozgnieć widelcem lub przecisnąć przez praskę, dodać jajko, cukier i cukier wanilinowy oraz śmietanę – dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki.

SOS: Wszystkie składniki sosu zmiksować do połączenia składników.

Każdy z naleśników posmarować masą serową. Zwinąć jak krokiet. Dużą formę żaroodporną wysmarować masłem. Układać w niej ciasno naleśniki. Naleśniki zalać przygotowanym sosem. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekaj 40-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

IMG_1821

wtorek, 17 maja 2016
Czekoladowy Dutch baby z karmelizowanymi bananami

Propozycja na wspaniałe, leniwe śniadanie :)

IMG_1398

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego, nie słodkiego)
  • 75ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżeczka masła+ 1 łyżka masła do bananów
  • 2 łyżeczki cukru+2 łyżki do karmelu
  • 1 banan
  • 1 łyżka wody

Technika wykonania:

Do piekarnika wstawić naczynie do zapiekania (patelnię, naczynie żaroodporne, tortownicę o sr 18-20cm wyłożoną papierem do pieczenia), nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Jaja ubić z cukrem na puch, wsypać mąkę, kakao, ziarenka z połowy laski wanilii  i wlać mleko, wszystko razem zmiksować. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wyjąć naczynie w którym będziemy zapiekać, włożyć do niego masło i poczekać aż się rozpuści. Wlać ciasto.

Wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Gdy naleśnik będzie piekł, przygotować banany. W rondelku z grubym dnem lub na małej patelni sporządzić karmel -wsypać 2 łyżki cukru, wlać łyżkę wody i podgrzewać aż cukier będzie się karmelizował (nabierze złotej barwy). Dodać łyżkę masła, wymieszać i włożyć pokrojonego w plastry banana. Karmelizować banana kilka minut.

Na gotowego dutch baby wyłożyć karmelizowane banany. Idealnie smakuje z kleksem bitej śmietany :)

Smacznego!

 IMG_1403

IMG_1410

czwartek, 12 maja 2016
Bogracz

U nas na imprezach rodzinnych często pojawia się bogracz, wszyscy go lubimy :)

IMG_1158

Składniki:

  • 1,5kg łopatki
  • 1 papryka
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku
  • sól, pieprz
  • kminek mielony
  • papryka słodka i ostra
  • chili
  • olej

Technika wykonania:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można pominąć ten etap)

Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. chwilę przesmażyć, dodać mięso. Mięso krótko obsmażyć i podlać gorącą wodą, tak by było lekko przykryte. Całość dusić około 1,5 godziny.

Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną paprykę. Dusić około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie (ziemniaki można również ugotować osobno i dodać na koniec). Dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz odsączony groszek konserwowy. Doprawić.

Smacznego!

IMG_1144

IMG_1150

IMG_1153

środa, 11 maja 2016
Zebra

Stara dobra zebra :)

IMG_1357

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5szkl. cukru
  • 2,5szkl. mąki pszennej
  • 1szkl. oleju
  • 1szkl. wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.

Następnie zmniejszyć nieco  obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać chochelką na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1341

IMG_1349

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne