czwartek, 22 grudnia 2016
Tort pralinowy z bezą, białą czekoladą i czarną porzeczką

Zapraszam Was na wyjątkowy tort!

IMG_01311

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 Beza:

  • 3 białka 
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 Krem z białej czekolady:

  • 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
  • 200 g mascarpone (zimnego)
  • 300 g śmietanki kremówki 36 % (bardzo zimnej)

 Krem pralinowy:

  • 75 g cukru
  • 3 żółtka
  • 45 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli)

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego
  • garść płatków migdałowych do posypania boków tortu

Poncz:

  • 1/3 szklanki letniej wody
  • ok. 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 Technika wykonania

Biszkopt:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną  pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka dokładnie ubijając. Mąki przesiać razem do jednej miski, dodawać do masy bardzo ostrożnie mieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 25 minut.Gorący biszkopt wyjąćz piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy.

Beza:

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Dno tortownicy (bez obręczy) wyłóż papierem pergaminowym, tak, żeby wystawał poza jej brzegi.

Białka spienić wmisce na niskich obrotach (uważaj, aby nie było w nich ani odrobiny żółtka, bo piana się nie ubije!). Następnie należy zwiększyć obroty i ubijać białka do uzyskania sztywnej piany. Dodawać powoli po 1 łyżce cukier, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całego cukru,ubijać jeszcze 3 minuty, by beza była sztywna i lśniąca. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.

Sztywną pianę wyłożyć łyżką na dno tortownicy, można zrobić to "niestarannie", wtedy beza będzie miała bardziej artystyczne kształty.

Bezę piec w temperaturze 160 stopni najpierw przez 20 minut, a potem susz ją w 110 stopniach C przez następne 30 minut. Bezę ostudzić. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. 

 Krem pralinowy:

W misce utrzeć mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodać 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksować całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń.

Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.

W misce utrzeć mikserem masło na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać masło czekoladowe, dalej ucierając.Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować całość na gładki krem. Krem wsadź do lodówki.

Krem z białej czekolady:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce mascarpone, ale mieszaj już krem szpatułką, nie miksuj ! Wlać również łyżka po łyżce, roztopioną czekoladę, dokładnie mieszając szpatułką po każdej dodanej porcji. Ma powstać jednolity krem. Krem wstaw do lodówki. 3 łyżki odłóż do posmarowania boków tortu.
(Drugi sposób: jeśli masz czas możesz również dzień wcześniej podgrzać lekko śmietankę z połamaną na kostki czekoladą i schłodzić całość przez noc w lodówce, a rano tylko ubić na puszysty krem, po czym dodać mascarpone).  

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance.

Składanie tortu:
Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe części. Pierwszą część połóż na paterze lub talerzu i skrop lekko ponczem. Wysmaruj dżemem porzeczkowym i wyłóż na niego krem z białej czekolady, wyrównaj nożem wierzch. 
Połóż drugi blat, nasącz go ponczem i posmaruj kremem pralinowym, wyrównaj nożem wierzch. Boki tortu posmaruj pozostałym kremem z białej czekolady i obsyp płatkami migdałowymi. 
Na krem pralinowy wyłóż ostrożnie bezę, kładąc ją z papierem, na którym się piekła, a następnie delikatnie, wyciągnij papier od dołu, odklejając od bezy. 
Tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Uwaga: beza świetnie się trzyma na torcie nawet dwa dni, ale możesz ja również przygotować na 3-4 godziny przed podaniem tortu i położyć ją na nim przed samym podaniem).

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0140

 

środa, 21 grudnia 2016
Ciasto Dynastia

Zapraszam na pyszne ciasto :)

IMG_01111

 

Ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 pełna szklanka wiórków kokosowych (z górką)

Galaretka:

  • 1 puszka brzoskwiń (bez syropu)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 700 ml wrzątku

Krem:

  • 250 ml syropu z brzoskwiń
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (łyżki dość spore)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g bardzo miękkiego masła

Polewa:

  • 7-8 łyżek śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane (ok. 15 sztuk)

Technika wykonania:

Masło należy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę .  Następnie dodawać po 1 jajku w około dwuminutowych odstępach. Do masy maślano- jajecznej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej kokos.

Spód formy o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Rozsmarowujemy na nim pierwsze ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 - 20 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i pieczemy drugi biszkopt. Oba biszkopty studzimy do temperatury pokojowej.

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, gdy przestygnie dodać do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę od czasu do czasu mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż zacznie tężeć.

200 ml syropu z brzoskwiń przelać do niewielkiego garnka i zagotować. Pozostałe 50 ml zmiksować z całym jajkiem oraz żółtkiem, cukrem i mąkami. Przygotowujemy budyń, przelewamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w zimny dzień najlepiej wystawić go na balkon).

Masło zmiksować na jasny puch, dodawać do niego po łyżce budyniu. Całość miksować do momentu,aż krem będzie gładki i jednolity.

W foremce umieścić biszkopt kakaowy i posmarować go 2łyżkami kremu. Następnie wylać na niego tężejącą galaretkę i wstawić formę do lodówki na około pół godziny. Zastygniętą galaretkę posmarować 2 łyżkami kremu i położyć na nim ciasto kokosowe, na które wykładamy resztę masy.

Ostatnią warstwę masy przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

W małym garnuszku podgrzać kremówkę (powinna być gorąca, ale nie może się zagotować). Po zdjęciu z palnika dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszać tak długo aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i ponownie wstawić je do lodówki, tym razem na całą noc.

Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki około 30 minut przed podaniem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony  Gotowanie cieszy

 IMG_0123

wtorek, 19 lipca 2016
Pavlova z kremem mascarpone i 5 urodziny bloga

Dziś kolejne już piąte urodziny bloga! Nie mogę w to uwierzyć, jak ten czas szybko leci. W tym roku wiele się wydarzyło w moim życiu. Obfitował też on w wiele różnych przepisów. W tym roku zaszalałam, bo powstało 218 wpisów :) Tyle pysznych potraw zrobiłam! Dziękuję Wam wszystkim, że tu zaglądacie. Tak naprawdę blog powstał po to, abym nie musiała szperać po tysiącu karteczek, karteluszek i szukać ulubionych przepisów,miał służyć głównie mnie. Nie śmiałam marzyć, że będzie tutaj zaglądać, aż tyle osób. Na facebooku jest nas już ponad 1000 ! :) Powiem Wam, że fajnie wiedzieć, że robi się coś użytecznego :)

Dziś  mam zatem coś bardzo pysznego-zapraszam na obłędną Pavlovą :) Proszę częstujcie się :)

20160721_161956

 20160721_154644

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
  • 250g (1op) mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce sezonowe

Technika wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i ubić. Następnie wsypać skrobię ziemniaczaną i krótko ubijać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 23-24 cm. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kremówkę ubić razem z mascarpone na puszysty, sztywny krem. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Na wystudzoną bezę wyłożyć krem. Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.

Smacznego!

20160721_154554

20160721_161959

Beza przygotowana wg tego przepisu

wtorek, 14 czerwca 2016
Zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami

Znalazłam w zamrażalniku jeszcze śliwki, dlatego dziś ciasto właśnie z tymi owocami :)

IMG_2117

Składniki:

  • 300-350 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok. 0,6 kg śliwek węgierek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego złocistego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 200 g twarogu tłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • cynamon + cukier trzcinowy złocisty
Technika wykonania:
 
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Letni mleko wymieszać z drożdżami, następnie przelać do mąki. Dodać jaja i miękkie masło. Wyrobić luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem aż składniki dobrze się połączą. Gdy ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
 
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawić.
 
Twaróg zmiksować blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodać poszatkowany rozmaryn, całość wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek wyłożyć twarożek rozsmarowując go po całym cieście, wyłożyć śliwki i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić roladę w plastry grubości 2-3 cm. Układać w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. P w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić i  posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
IMG_2122
 
IMG_2114
 
środa, 11 maja 2016
Zebra

Stara dobra zebra :)

IMG_1357

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5szkl. cukru
  • 2,5szkl. mąki pszennej
  • 1szkl. oleju
  • 1szkl. wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.

Następnie zmniejszyć nieco  obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać chochelką na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1341

IMG_1349

niedziela, 20 marca 2016
Ciasto owocowe Donny Hay
Świetne puszyste ciasto z owocami. Polecam!
IMG_0434
Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 225 g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • 1 średnie jabłko - obrane, pokrojone na plasterki
  • garść malin (użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców - np. borówek lub jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
 Technika wykonania:
 
Masło zmiksuj z cukrem. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku - na zmianę z łyżką mąki. Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.
 
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm. Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny. Oprósz wierzch ciasta cukrem trzcinowym. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_04121

IMG_0445

IMG_0435

niedziela, 13 marca 2016
Rafaello bez pieczenia

Dla tych co lubią kokos to ciasto to będzie niebo w gębie! Polecam!

IMG_1107

Składniki na blachę 20x20cm

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 0,5 szklanki migdałów

 Krem Raffaello: 

  • 350 + 50 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody
  • 100 g wiórków kokosowych

 Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki mleka

 Dodatkowo:

  •  Wiórki kokosowe ok. 50 g
  • Herbatniki u mnie ok. 16 szt, ale zależy od rozmiaru
  • 1/4 szklanki mleka (do namoczenia herbatników)

Technika wykonania:

Spód:

Herbatniki wraz z migdałami mielimy w malakserze. Po tym dodajemy roztopione masło i jeszcze trochę mielimy malakserem, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 20x20 cm) i równamy. Odstawiamy do lodówki.

Krem:

Żelatynę zamaczamy wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Żelazną misę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą, aby powstała kąpiel wodna. Do misy dodajemy białą czekoladę, napęczniałą żelatynę i podgrzewamy na średnim ogniu do roztopienia się składników. Masa będzie dosyć gęsta.

Nadal podgrzewając masę, do roztopionej czekolady dodajemy kremówkę (50 ml) i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z pary i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Kremówkę (350 ml) ubijamy na najwyższych obrotach prawie na sztywno. Po tym, ciągle ubijając na średnich obrotach, po trochę na raz dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Ubijamy (już na najwyższych), aż krem lekko zgęstnieje, ale należy uważać, aby NIE ZWAŻYĆ kremu. Po tym do kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Tak powstały krem wykładamy na spód herbatnikowy i dokładnie równamy.
Herbatniki zamaczamy na kilka sekund w mleku, aby tylko lekko nasiąknęły i układamy je na wierzch kremu. Jeżeli jest potrzeba, łamiemy herbatniki, aby cały wierzch ciasta był nimi przykryty. Po ułożeniu herbatników na kremie, robimy polewę.

Polewa: W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i ciągle mieszając, podgrzewamy do powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie zagotowujemy, bo polewa się zważy. Studzimy.
Polewę wylewamy na herbatniki i przykrywamy grubą warstwą wiórków kokosowych.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 6-8 godz.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1106

IMG_11051

sobota, 12 marca 2016
Sernik wiedeński

Tradycyjny sernik, wspaniały! Sam ser, bez spodu. Rozpływający się w ustach. Robiłam go bardzo dawno temu i postanowiłam wrócić do tego wypieku :)

IMG_0705

Składniki na tortownicę 25 cm (24 jest za mała):

  • 1 kg twarogu półtłustego albo tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 8 dużych jaj
  • 100 g stopionego, ostudzonego masła
  • 1 i ½ szklanki cukru (szklanka o poj. 250ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego albo aromat waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej albo budyń śmietankowy bez cukru
  • rodzynki

Technika wykonania:

Twaróg zmielić dwukrotnie przez maszynkę (na drobnych oczkach). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka należy utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie  dodawać partiami zmielony ser i utrzeć na gładką masę.

Wlać stopione i ostudzone masło, dalej ucierać.  Wsypać mąkę (albo budyń)  i jeszcze chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. W tym momencie można dodać bakalie.

Tortownicę o średnicy 25-27cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec 60 -70 minut (góra - dół).

Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik na 10 – 15 minut, a potem wyciągnąć. Od razu po wyciągnięciu oddzielić nożem boki sernika od formy, wtedy jeśli ma opaść, to opadnie w miarę równo.

Sernik można wykończyć w dowolny sposób- można polukrować, polać rozpuszczoną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_0695

IMG_0701

wtorek, 05 stycznia 2016
Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Ciasto naprawdę szybkie w wykonaniu, choć mojego serca nie podbiło, to innymi smakuje.

IMG_02941

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24cm:

  • 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w Lidlu podczas tygodnia włoskiego)
  • 250g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5szkl cukru pudru
  • ok 250g czekoladowych herbatników
  • 50g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 łyżeczek likieru kawowego
  • 100g wiórek kokosowych

Technika wykonania:

Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w połowie szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze ciastka z morelową polewą.

Pół litra mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące się mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił. Studzimy.

Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera. Połowę masy wykładamy na ciastka z polewą.

Na masę budyniową wykładamy warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę masy z migdałami wykładamy na herbatniki  i przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0296

Ciasta bez pieczenia

sobota, 02 stycznia 2016
Tort ambasador

Polecam przepyszny tort z kremem budyniowym.Zdecydowanie podbił moje serce i podniebienie :) Przepis z bloga Mniam Mniam

IMG_0495

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 3 szkl mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 300g masła
  • puszka brzoskwiń
  • 2 garście rodzynek namoczonych w alkoholu (u mnie w rumie)
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szkl wody

 Technika wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy ze sobą, i dodajemy stopniowo do ciasta ja to robię łyżką.
Dno tortownicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w temp 160st

Odlać 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Mąki wsypać do garnuszka zalać mlekiem które zostawiliśmy; wymieszać, następnie dodać roztrzepane żółtka i znów dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę. Ugotować budyń, szybko mieszać aby nie zrobiły się grudki; wystudzić. W misce utrzeć masło na puch; dodawać partiami budyń stale miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao.

Do soku z brzoskwiń dodać alkohol od moczenia rodzynek. Nasączyć biszkopt wyłożyć ciemny krem, posypać czekoladą i rodzynkami. Przykryć drugim biszkoptem; nasączyć i wyłożyć jasny krem. Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

 Smacznego!

IMG_0594

IMG_0599

IMG_0493

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne