wtorek, 07 czerwca 2016
Makaronowe muszle nadziewane mięsem

Zamiast tradycyjnego spaghetti polecam zrobić zapiekane muszle :) To efektowne i pyszne danie.

IMG_1993

 

Składniki:

  • 24 szt makaronu dużych muszli lub 12 koszyczków
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • olej

Sos pomidorowy

  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bazylia

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo

  • 100 g żółtego sera

Technika wykonania:

Zagotować wodę. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą ( zahartować) aby się nie sklejał.

Cebulę drobno posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso. Wszystko wymieszać i smażyć razem. Usmażone mięso doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.

Sos: Pomidory wlać do garna, dodać przyprawy i gotować przez około 15 minut, aż sos będzie wystarczająco gesty.Całość zblendować.

Beszamel: masło rozpuścić w rondelku,dodać mąkę i wymieszać, energicznie mieszają. Następnie wlać najpierw pół szklanki mleka, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Gdy nie będzie grudek, dodać resztę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Połowę sosu wymieszać z mięsem.

Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego.Muszle nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym, na sosie. Całość polać drugą połową sosu beszamelowego. Całość posypać tartym serem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Muszle zapiekać przez 30 minut.

Smacznego!

IMG_1988

 

czwartek, 05 maja 2016
Piekarska bieda (Piekarsko biyda)

Potrawa wywodząca się z kuchni śląska cieszyńskiego :) To smaczna i prosta, ale też dość kaloryczna zapiekanka na bułkach .

IMG_0604

Składniki:

  • 1 bułka kanapkowa lub bagietka
  • 1,5kg jabłek
  • 1i 1/3szkl cukru
  • 0,5l mleka
  • 1 jajo
  • 0,5 kostki masła
  • cynamon
  • cukier waniliowy

Technika wykonania:

Jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z 1/2 szkl cukru i cynamonem. Mleko wymieszać z 1/2szkl cukru, cukrem waniliowym i jajkiem. Bułkę pokroić na kromki.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Każdą kromkę zamoczyć w mleku i wyłożyć najpierw dno i boki naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek bułki dać trochę masła, po czym położyć połowę jabłek. Przykryć bułkami moczonymi w mleku, położyć kilka wiórek  masła, wyłożyć drugą połowę jabłek. Całość przykryć bułkami namoczonymi w mleku, posypać kilkoma wiórkami masła. Zalać wszystko pozostałym mlekiem, posypać 1/3szkl cukru i cynamonem. Zapiekać około godziny w piekarniku w 180 stopniach.

Smacznego!

 

 IMG_0745

IMG_0752

IMG_06101

wtorek, 09 lutego 2016
Zapiekanka tortellini z brokułem

Przepyszna zapiekanka, której charakter podkreślają  zioła. Polecam!

IMG_0659

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 opakowanie tortellini 250 g
  • 200 ml śmietany -dałam 30%
  • 150 g sera
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

 Technika wykonania:

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego.

Kiełbasę pokroić w kosteczkę i posypać po wierzchu tortellini, a następnie dodać brokuła. Całość polać śmietaną doprawioną solą,pieprzem i ziołami.

Posypać szczypiorkiem i  tartym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ser się rozpuści i zapiekanka lekko się przyrumieni.
Podawać gorące.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

IMG_0666

poniedziałek, 12 października 2015
Zapiekanka makaronowa z cukinią i kiełbasą

Nie wiem jak to się stało, ale zapomniałam zrobić zdjęcia. No cóż może następnym razem się uda ją uchwycić :) Polecam!

Składniki

  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w paseczki
  • sól
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • 2 duże cukinie, umyte, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, odsączone
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 żółtka jaj
  • świeżo mielony pieprz
  • 300 g makaronu świderki (fusilli), ugotowanego al dente
  • 80 g sera ementaler, startego na tarce

Technika wykonania:

Kiełbasę kroimy w cienkie paseczki i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając. W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy zioła prowansalskie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Śmietanę z ziołami odstawiamy do przestygnięcia. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do czystej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy paprykę, doprawiamy solą. Smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia z kiełbasą. Na tę samą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy plastry czosnku, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie (startą cukinię powinniśmy odsączyć wcześniej z nadmiaru soku) oraz sól. Smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cukinii dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę. Dodajemy białe wytrawne wino, smażymy do momentu odparowania alkoholu. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy.

Do śmietany z ziołami prowansalskimi dajemy żółtka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietaną zalewamy makaron z warzywami i kiełbasą. Mieszamy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, górę dania posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

poniedziałek, 05 października 2015
Łazanki

Zapraszam do zrobienia taniego dania :)

IMG_0387

Składniki:

  • 100g makaronu łazanki (można też użyć innego np. świderek)
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 kawałki kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ser żółty
  • olej

Technika wykonania:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć

Kapustę opłukać, poszatkować i ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Gdy będzie miękka odsączyć na sicie.

Cebulę obrać posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i dusić razem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Kiełbasę pokroić w półplasterki i smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Wszystkie gotowe składniki: makaron, kapustę, pieczarki i kiełbasę, wymieszać razem w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i pieprzem.

Całość zapiec z potartym serem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

IMG_40021

IMG_03881

 

poniedziałek, 22 czerwca 2015
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację to polecam pyszną, pożywną zapiekankę :)

wyspa smaku

 

Składniki:

  • około 1kg ziemniaków
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 4 średnie pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 350g pieczarek
  • 1 papryka
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 0,5 kostki masła
  • 250g sera żółtego

Technika wykonania:

Ziemniaki ugotować (optymalnie w łupinach), pokroić na talarki.

Mięso przesmażyć na oleju, kiedy wytraci wilgoć, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną w plasterki cebulę, smażyć mieszając około 5 - 7 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do mięsa, ewentualnie podlać jeszcze 1/4 szklanki wody lub bulionu, przyprawić, dusić na małym ogniu do odparowania soku.

Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju, dodać do mięsa. Na tym samym tłuszczu, krótko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, wrzucić ją również do mięsa, wszystko przesmażyć parę minut, często mieszając.

Naczynie żaroodporne wysmarować częścią masła, na dnie poukładać połowę ziemniaków, tak by lekko nachodziły na siebie, wyłożyć masę mięsną, rozprowadzić ją po całości.

Przykryć drugą częścią ziemniaków, na wierzch poukładać plasterki masła.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra - dół), zapiekać około 25 - 30 minut, do zrumienienia ziemniaków.

W tym czasie ser ścieramy na dużych oczkach (mozzarellę kroimy na plasterki), posypujemy zapiekankę i pieczemy dalej, do rozpuszczenia sera.

 Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

wyspa smaku

środa, 13 maja 2015
Zapiekanka gyros
Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację w większym gronie. 
Szybka i obłędna w smaku :) Przepis pochodzi stąd.
wyspa smaku

Składniki

  • 2 woreczki ryżu lub jedna szklanka
  • majonez
  • katchup
  • żółty ser - ok 30 dag
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 0,5 opakowania przyprawy gyros
  • 4 ogórki konserwowe
  • średnia papryka czerwona (świeża)
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą gyros. Wlewamy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mięso podsmażamy na patelni razem z posikaną cebulą, odstawiamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut do miękkości. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę.

Na dnie formy do zapiekania układamy ugotowany ryż i wyrównujemy. Ryż smarujemy cienką warstwą majonezu oraz ketchupu i posypujemy 1/3 tartego sera.

Następnie wykładamy usmażonego kurczaka, którego również smarujemy majonezem i ketchupem oraz posypujemy warstwą żółtego sera. 

Ostatnią warstwą jest papryka oraz ogórki, które ponownie smarujemy majonezem i ketchupem. Całość posypujemy resztą tartego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Zapiekamy ok. 30 minut.

Smacznego!

wyspa smaku

piątek, 08 sierpnia 2014
Quiche z szynką, pieczarkami i fetą

Dziś trochę kalorycznie, no ale przecież raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

Quicha jest typowym francuskim daniem, charakteryzuje się tym iż składniki umieszczone na cieście są zalane masą jajowo- śmietanową.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/3 sera feta
  • 2 jaja
  • 150g śmietany 
  • 5 dag sera żółtego tartego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • przyprawa - czupryca zielona
  • olej

Technika wykonania:

Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać tłuszcz, zrumienić na nim cebulę i dodać pieczarki. Smażyć chwilę wszystko razem. Ostudzić

Szynkę pokroić w grubą kostkę, pomidory i fetę również pokroić w kostkę.

Śmietanę zmiksować razem z jajami oraz z przyprawami.

Ciasto francuskie rozłożyć w formie (u mnie prostokątna). Rozłożyć pieczarki, szynkę, suszone pomidory i fetę. Zalać masą śmietanowo-jajową i posypać żółtym serem.

Piec w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, około 20minut.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

niedziela, 09 lutego 2014
Pizza z szynką i pieczarkami

Dziś Dzień pizzy, więc i u mnie taki tematyczny wpis:) Podaję oryginalny przepis na sos oraz ciasto znaleziony u Edysi. Ja robiłam na dużej blaszce do ciasta, więc zmniejszyłam ilość mąki do 300g i proporcjonalnie pozostałe składniki ciasta i sosu.

wyspa smaku

Składniki:

Cisto- (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy + odrobina do posmarowania

Sos - (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):

  • 230 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Dodatki - mogą być dowolne -wedle waszych upodobań, u mnie były takie:

  • 9 plastrów szynki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • pól czerwonej papryki
  • 15 dag sera żółtego

Sposób wykonania:

Ciasto:Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść (ja robię to mikserem).

Ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po 30 minutach ponownie wyrobić
, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm.

Sos: Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż sos zgęstnieje. 

Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki.

Dodatki: pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paski, a ser zetrzeć na tarce.

Tak przygotowane formy z pizzą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C i piec przez 10-15 minut. 

Smacznego!

wyspa smaku

sobota, 25 stycznia 2014
Tarta z pomidorami i szynką

Dawno nie pojawił się przepis z ciastem francuskim. Zatem nadrabiam zaległości i jest- pyszna tarta.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 6 plastrów szynki
  • 3 jajka
  • 150ml śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • ser żółty
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć na złoty kolor. Pieczarki i pomidor pokroić w plastry. Koperek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce.

Jaja zmiksować razem ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z koperkiem.

Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w formie. Na cieście ułożyć plastry szynki, pomidor, cebulę i pieczarki. Zalać masą jajową i posypać serem.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne