sobota, 17 września 2016
Kruche ciasteczka maślane

 Zagniotłam ciasto z pomocą małych pomocników- mojego synka i bratanka. Chłopaki sami wykonali ciasteczka, ja pilnowałam by się nie spaliły :) Może z wyglądu nie są idealne, ale są przepyszne  :) Chłopcy byli szczęśliwi !

 IMG_2749

Składniki na ok. 20 sztuk:

  •  120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki

Technika wykonania:

Wszystkie składniki  należy zagnieść na kulkę i włożyć do lodówki na 30 min. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć kuleczki, można widelcem wtedy powstanie wzorek. Mój synek chciał ciasteczka z cukierkami, więc my do każdego daliśmy jednego m&m. Włożyć blaszkę z ciasteczkami jeszcze do lodówki na 10-15 minut. Prosto z lodówki wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 12-15 min. (do zarumienienia).

Możemy zrobić też wersję kakaową. Wtedy odsypujemy łyżkę mąki i dosypujemy łyżkę kakao.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2753

czwartek, 28 kwietnia 2016
Kolorowe ciasteczka z lentilkami

Idealne ciasteczka dla dzieciaków, kolejne z lentilkami i takie wiosenne :)

IMG_1775

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 120 g lentilków (lub innych kolorowych draży)

Technika wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać za pomocą foremki kwiatki lub kółka przy pomocy literatki , które przełożyć na papier do pieczenia. 

Na każde ciasteczko wyłożyć cukierki lekko dociskając je do ciasta.

Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu zrumienienia.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1769

IMG_1784

IMG_1796

sobota, 02 kwietnia 2016
Szybkie ciasteczka

To kolejny przepis na ciasteczka z cukierkami. Zamiast cukierków możemy zrobić zdrowszą wersję z kawałkami orzechów czy migdałów. Ciasteczka są maślane i bardzo kruche.

IMG_0875

Składniki na około 20 sztuk:

  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 130g cukru
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można pominąć)
  • około 200g czekoladowych jajeczek lub orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie itp.

Technika wykonania:
 
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem na puch na najwyższych obrotach. Dodać jajo, przesianą mąkę oraz  proszek do pieczenia i rękoma szybko zagnieść ciasto.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka sporo rosną, więc należy zachować między nimi odstępy. Trochę je spłaszczyć i w każde ciasteczko lekko wcisnąć cukierki/jajeczka.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez około 15 minut, aż troszkę się przyrumienią.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_0874

wtorek, 22 marca 2016
Czekoladowe ciastka z cukierkami

W oryginalnym przepisie na wierzchu jest więcej cukierków, ale moje dziwnym trafem wylądowały w małym brzuszku chwilę przed robieniem ciastek, więc dziś u nas wersja nieco bardziej uboga. Do środka zamiast cukierków dałam czekoladowe kropelki. Wyszło pysznie :) Przepis podaję jednak oryginalny.

IMG_05891

Składniki:

  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 130g cukru
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 170g mąki pszennej
  • 60g ciemnego kakao bez cukru
  • 60g M&M’s lub lentilek (u mnie czekoladowe kropelki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można zastąpić aromatem )
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 70g M&M’sów do ozdoby lub innych podobnych cukierków

Technika wykonania:

Masło utrzeć razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajko i dalej ucierać na nieco niższych obrotach do połączenia składników.

Mąkę i kakao przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.  

Do utartego masła wsypać mąkę z kakao i szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać M&M’sy i wymieszać.

Z ciasta należy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, lekko spłaszczać. W każde ciastko delikatnie wcisnąć jeszcze po 3-4 czekoladowe cukierki.

Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół, przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0587

IMG_05931

wtorek, 16 lutego 2016
Szybkie wesołe ciasteczka

Takie ciasteczka z pewnością ucieszą małych i dużych łasuchów :)

IMG_0146

Składniki na około 25 sztuk (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • kostka miękkiego masła (200g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 200g lentilek lub podobnych cukierków

Technika wykonania:

Wymieszać razem mąkę, sodę i sól.

Masło utrzeć z cukrem (około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko oraz aromat, miksować przez chwilę, aż składniki się połączą.

Dodać mąkę i wymieszać (możemy ręcznie).  Z ciasta formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. W każde ciasteczka lekko wcisnąć 6-7 cukierków. Piekłam w temperaturze 170stopni przez 14 minut.

Smacznego!

 Przepis pochodzi stąd

IMG_01251

IMG_01291

IMG_0154

IMG_01551

 

środa, 27 stycznia 2016
Ekspresowe mini pączki z bananami

Polecam bardzo szybkie i smaczne małe pączusie :)

IMG_0639

 

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru - opcjonalnie
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu 
  • cukier puder do posypania po usmażeniu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką papkę. Dodajemy jajo i mleko i starannie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek dopieczenia, sól, sodę i cukier. Ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy alkohol.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. Ciasto jest klejące, więc warto od czasu do czasu zanurzać łyżeczkę w zimnym oleju, by tę procedurę uczynić łatwiejszą.Nasze pączusie smażymy z dwóch stron na zloty kolor. Smażyć powoli by doszły w środku.

Gotowe rumiane mini pączki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0630

IMG_0632

wtorek, 26 stycznia 2016
Chrust lany

Trwa karnawał,a więc nie może zabraknąć typowo karnawałowego przepisu. Dziś mam dla Was lany chrust, który dość szybko można zrobić, co z pewnością jest jego zaletą. Podczas jego smażenia wychodzą fajne wzorki, których wygląd zależy od nas :)

IMG_0590

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200g mąki,
  • 150ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia


Technika wykonania

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką.

W rondelku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem-u mnie butelka z "dziubkiem", można posłużyć się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd
IMG_0593

czwartek, 21 stycznia 2016
Roladka kokosowa

Ciasteczka, które przeważnie pojawiają się  na naszym świątecznym stole. Polecam!

IMG_0353

Składniki:

Ciasto:

  • 25dkg zmielonych herbatników
  • 15dkg cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • spirytus mleko

Masa:

  • 15dkg masła
  • 10dkg cukru pudru
  • 10dkg kokosu
  • wódka

Technika wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem,ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na każdy prostokąt nałożyć 1/4 masy, rozsmarować i zwinąć roladkę. Odstawić na kilka godzin, pokroić na plastry.

Masa:Masło utrzeć na puch, dodać pozostałe składniki.

Smacznego!

IMG_0356

wtorek, 19 stycznia 2016
Rogale marcińskie

 W listopadzie nie miałam czasu ich zrobić, ale za to pojawiły się u mnie w Święta Bożego Narodzenia, w końcu makowce są mile widziane na świątecznym stole, a te były przepyszne :) Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki

IMG_0440

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (250ml)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła** (do wałkowania)

 Nadzienie:

  • 350 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki (można użyć płatków migdałowych)
  • 70 g suszonych fig
  • 70 g daktyli bez pestek (użyłam świeżych, ale mogą być też suszone)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 białka
  • 4  biszkopty, pokruszone na okruszki (utłukłam je młotkiem do mięsa niezbyt drobno) albo kawałek suchej chałki

 Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
  • 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
  • posiekane orzeszki lub migdały do posypania

 Technika wykonania:

Ciasto:

Na początku sporządzić rozczyn: pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru dodać do ½ szklanki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na jasną puszystą masę. Roztopić trzy łyżki masła.

Mąkę należy przesiać, dodać szczyptę soli i razem wymieszać w dużej misce. Następnie dodać rozczyn, pozostałe mleko i żółtka z cukrem. Zarobić ciasto i dobrze wyrobić aż będzie sprężyste.Na koniec wlać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

IMG_03222

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę/blat  i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45x25 cm – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół.

200 g masła pokroić w plastry, rozłożyć na cieście (od razu całe 200 g masła) i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. Ciasto składamy na 3 części- 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, po czym obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.

Ciasto ponownie złożyć na trzy części i włożyć do lodówki na godzinę. Wałkowanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je przez godzinę w lodówce. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Gdy ciasto przyklei się do blatu lub wyjdzie z niego masło, nie przejmować się tym, tylko lekko podsypać mąką.

Wyjąć z lodówki na minimum 20 minut przed robieniem rogalików.

IMG_0379

Nadzienie:

Orzechy, figi i mak sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć na drobnym sicie lub w złożonej gazie.

Odsączony mak zmielić dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Na tych samych oczkach zmielić orzechy, figi, daktyle i migdały. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy marcepanowej dodawać po łyżce zmielony mak z bakaliami cały czas miksując. Następnie dodać okruszki biszkoptowe oraz posiekaną skórkę pomarańczową i wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Masa powinna być zwarta, miękka i plastyczna. Jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany.

Jeśli przygotowujemy masę makową dzień wcześniej to również wkładamy ją do lodówki.

Formowanie rogali:

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy prostokąt pokroić na 12  trójkątów o podstawie ok 12cm. Na każdym trójkącie rozsmarować sporą porcję nadzienia, zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta, w szczególności na czubku. Rogaliki zawijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Po pierwszym zawinięciu, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki, a następnie zwinąć rogalik zawijając rogi pod spód. Masa makowa może lekko wychodzić i być widoczna- tak ma być :)

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając duże odstępy.Na jednej dużej blaszce mieści się 6 rogali. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

IMG_0398IMG_04043

 

IMG_0407IMG_04091

IMG_0394

IMG_0396

 

Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

Przygotować lukier : cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody. Ostudzone rogale polukrować i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

 Smacznego!

 IMG_0425

IMG_0439

poniedziałek, 18 stycznia 2016
Propozycje na karnawał

Dziś mam dla Was kilka propozycji na karnawałowe słodkości. Może coś Wam przypadnie do gustu :)

IMG_13551  Rozetki

 

 

 

_s0.zmniejszacz.pl_DSC01925_zmniejszaczpl_7660041  Oponki

 

 

 

_s0.zmniejszacz.pl_DSC08660_zmniejszaczpl_7666861Mini pączki na serku homogenizowanym

 

 

 

IMG_157711  Tawa-Tawas

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne