piątek, 24 czerwca 2016
Tosty francuskie z czosnkiem niedźwiedzim

Śniadanie na szybko ze starszego chleba :)

IMG_2207

Składniki:

  • 6 kromek chleba
  • 2 jaja
  • 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Jaja wybić do talerza głębokiego, dodać łyżkę pesto z czosnku niedźwiedziego i dobrze razem rozmieszać. Kromki chleba maczać z dwóch stron w rozmąconym jajku, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na rumiano.

Smacznego!

 IMG_2209

środa, 25 maja 2016
Owsianka z chia z malinami

Zapraszam na przepyszne śniadanie :)

IMG_1687

Składniki:

Warstwa I

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 50ml mleka
  • 1/2 banana

Warstwa II

  • 2 garści malin (u mnie mrożone)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Warstwa III

  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2szkl mleka

Technika wykonania:

Nasiona chia zalać mlekiem, po chwili wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Maliny najlepiej wyjąć wcześniej i rozmrozić. Włożyć do rondelka razem z cukrem, gotować chwilę. Gdy się zagotują zagęścić zawiesiną z 50ml wody i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Płatki owsiane zalać wodą, ok 1cm nad ich powierzchnię. Zagotować, gotować jeszcze chwilę, aby płatki zmiękły. Wyłączyć, wlać mleko.

Układać w szklance lub w pucharku warstwami: Owsiankę,pokrojonego banana, sos malinowy,chia.

Smacznego!

IMG_1672

IMG_1676

IMG_1684

piątek, 20 maja 2016
Omlet biszkoptowy

Fajny puszysty omlet, kiedyś robiłam go bardzo często, teraz sobie o nim na nowo przypomniałam :)

IMG_1819

Składniki:

  • 2 jaja
  • 15g mąki (1 łyżka)
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta soli

Technika wykonania:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając na najniższych obrotach, dodać szczyptę soli i przesianą mąkę.

Masło rozgrzać na patelni, wlać ciasto, przykryć i smażyć na wolnym ogniu do momentu aż dół się zrumieni, następnie omlet obrócić. W tym celu  patelnię przykryć talerzem lub pokrywką i odwrócić. Omlet zsunąć ponownie na patelnię i usmażyć z drugiej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami :)

IMG_1806

IMG_18111

Tagi: jaja
12:48, precelia , Śniadanie
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 maja 2016
Czekoladowy Dutch baby z karmelizowanymi bananami

Propozycja na wspaniałe, leniwe śniadanie :)

IMG_1398

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego, nie słodkiego)
  • 75ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżeczka masła+ 1 łyżka masła do bananów
  • 2 łyżeczki cukru+2 łyżki do karmelu
  • 1 banan
  • 1 łyżka wody

Technika wykonania:

Do piekarnika wstawić naczynie do zapiekania (patelnię, naczynie żaroodporne, tortownicę o sr 18-20cm wyłożoną papierem do pieczenia), nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Jaja ubić z cukrem na puch, wsypać mąkę, kakao, ziarenka z połowy laski wanilii  i wlać mleko, wszystko razem zmiksować. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wyjąć naczynie w którym będziemy zapiekać, włożyć do niego masło i poczekać aż się rozpuści. Wlać ciasto.

Wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Gdy naleśnik będzie piekł, przygotować banany. W rondelku z grubym dnem lub na małej patelni sporządzić karmel -wsypać 2 łyżki cukru, wlać łyżkę wody i podgrzewać aż cukier będzie się karmelizował (nabierze złotej barwy). Dodać łyżkę masła, wymieszać i włożyć pokrojonego w plastry banana. Karmelizować banana kilka minut.

Na gotowego dutch baby wyłożyć karmelizowane banany. Idealnie smakuje z kleksem bitej śmietany :)

Smacznego!

 IMG_1403

IMG_1410

wtorek, 10 maja 2016
Czekoladowy pęczak z serkiem wiejskim z pomarańczą

Zdrowa kasza na śniadanko :)

IMG_1837

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 serek wiejski
  • 1 mała pomarańcza lub 1/2 dużej
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka słodkiego kakao
  • 1 łyżka rodzynek

Technika wykonania:

Do miseczki włożyć ugotowany pęczak i wymieszać z serkiem i kakao. Dodać owoce oraz migdały i rodzynki. Wymieszać.

Smacznego!

 IMG_18322

IMG_18352

 

wtorek, 03 maja 2016
Owsianka jagodowa z orzechami

Owsianka jagodowa, u mnie z mrożonymi jagodami. Odmrażać nie trzeba bo szybko odtają w ciepłych płatkach.

IMG_1850

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 2 łyżki jagód (u mnie mrożone)
  • 5 orzechów laskowych

Technika wykonania:

Płatki owsiane wsypać do rondelka i zalać wodą, tak by wody było dwa razy więcej niż płatków. Płatki zagotować i gotować chwilę aż  będą miękkie. Dodać jagody i miód (jak dajecie  mrożone to poczekać chwilę  aż odtają) , wymieszać. Wlać mleko, ponownie wymieszać. Posypać orzechami.

Smacznego!

IMG_1848

IMG_1847

IMG_1842

środa, 27 kwietnia 2016
Pęczak z serkiem wiejskim i owocami

Proste, szybkie i pożywne śniadanie :)

IMG_0886

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 0,5 banana
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 orzechów laskowych

Technika wykonania:

Kaszę mieszamy z serkiem wiejskim i łyżeczką miodu.Dodajemy pokrojone owoce i orzechy. Zajadamy :)

Smacznego!

IMG_0887

IMG_0891

piątek, 22 kwietnia 2016
Pęczak z pomarańczą i jabłkiem

Jak gotuję kaszę to zawsze za dużo. Wspaniałym i szybkim pomysłem na wykorzystanie jej nadmiaru jest połączenie jej z owocami i zjedzenie na śniadanie.

IMG_1010

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżeczka miodu

Technika wykonania:

Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę, jabłko opłukać i również pokroić.Ugotowaną kaszę mieszamy razem z serkiem wiejskim i owocami oraz miodem. Wszystko wymieszać posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

IMG_1014

IMG_1004

poniedziałek, 18 kwietnia 2016
Tortilla z gotowanych ziemniaków

IMG_0793

Składniki:

  • 3 ziemniaki ugotowane
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane/olej

Technika wykonania:

Ziemniaki obrać i ugotować. Można też wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia jeśli nie zostały ugniecione. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.

Jaja roztrzepać i doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub niewielką ilość oleju, włożyć pokrojone ziemniaki, zalać roztrzepanymi jajami.

Smażyć do momentu aż dół się zetnie i zrumieni, następnie omlet obrócić. W tym celu  patelnię przykryć talerzem lub pokrywką i odwrócić. Tortillę zsunąć ponownie na patelnię i usmażyć z drugiej strony.

Smacznego!

IMG_0792

środa, 13 kwietnia 2016
Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem

Pasta z makreli należy do naszej ulubionej. Polecam!

IMG_1056

Składniki:

  • 1 makrela
  • 2 jaja
  • 2 ogórki kiszone lub korniszony
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku

Technika wykonania:

Makrelę obrać ze skóry i wybrać ości. Ogórka pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku ) razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, wmieszać szczypiorek.

Smacznego!

IMG_1061

IMG_1052

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne