wtorek, 12 kwietnia 2016
Grahamki

Domowe pieczywo jest najlepsze!

IMG_0954

Składniki na 10 sztuk:

  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 1 łyżka melasy*
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki graham (mąka typ 1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
  • 30 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Technika wykonania:

Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli stosujemy drożdże świeże to najpierw zrobić zaczyn-drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i niewielką ilością letniego mleka. Odstawić przykryte ściereczką, na około 20 minut do wyrośnięcia.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodać tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścireczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). 

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

* Melasę można zastąpić miodem, jednak nada ona bułeczkom ładniejszego koloru.

Smacznego :-).

Przepis pochodzi stąd

IMG_09191

IMG_0923

IMG_0941

środa, 02 marca 2016
Prosty chleb wieloziarnisty

Nie ma jak domowy chleb, a ten nie dość że jest bardzo prosty i szybki do zrobienia to jeszcze przepyszny! Małym nakładem pracy, mamy super chleb i ten piękny unoszący się zapach w domu. To jeden z najlepszych chlebów,które do tej pory piekłam. Naprawdę polecam :)

IMG_0489

Składniki na 1  blaszkę:

  • 450 g mąki pszennej (użyłam typ 750)
  • 450 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki dowolnych otrębów lub 1/2 szklanki mąki razowej (użyłam mąki graham typ 1850)
  • 1/2 szklanki ziaren (dynia, siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 1 łyżka soli (dałam trochę mniej około 1 1/2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru

 Technika wykonania:

Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, zrobić w nich dołek i wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Ciasto będzie luźne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką/otrębami  keksówki ( u mnie o wymiarach 30 cm x 12 cm) do 2/3 wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę.

Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki, a postukany od spodu wydawać głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

Smacznego!

 Przepis pochodzi stąd

IMG_0490

IMG_0482

 

Tagi: drożdże
12:37, precelia , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
piątek, 19 lutego 2016
Chałka

Chałkę uwielbiam! Dla mnie może być tylko z masłem, nic więcej mi nie potrzeba:) To moje smaki dzieciństwa :) Polecam również Chałkę wg Agnieszki Kręglickiej.

IMG_00652

 

Składniki (na 1 chałkę):

  • 500 g mąki pszennej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
  • 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli 
+ białko z ww. jajka

na kruszonkę: 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 

Technika wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Dzielimy na sześ
ć części, formujemy wałki i splatamy z nich warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. 

W internecie znaleźć można wiele filmów pokazujących w prosty sposób, jak spleść chałkę z 6 wałeczków. 
Zagniatamy składniki kruszonki. Chałkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką (można kruszyć ją w palcach lub zetrzeć na tarce - w tym celu podczas ostatniego wyrastania chałki ciasto na kruszonkę powinno się chłodzić w lodówce.)
Piec ok. 30 minut w 190°C. Studzić na kratce, by równomiernie odparowała.
 
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
 
IMG_00632
 
 
piątek, 16 października 2015
Wodne bułeczki cebulowe
Zapraszam na pyszne cebulowe bułeczki :)

IMG_03691

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 250ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150-200g cebuli
  • garść prażonej cebulki (można pominąć)
Technika wykonania:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Studzimy.

Z drożdży, cukru, jednej łyżki mąki oraz połowy wody robimy zaczyn.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę podgrzewamy, ma być ciepła, nie gorąca. Dodajemy sól, resztę letniej wody,
zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn
drożdżowy.

Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne.
Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość.

Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę,
układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie nacinamy delikatnie bułeczki ostrym nożem, smarujemy
wodą i pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-30 minut, aż się zrumienią.

Smacznego!
Przepis pochodzi stąd

 IMG_03811

IMG_03721

czwartek, 17 września 2015
Razowe bułeczki z cebulką i czarnuszką

Zapraszam na domowe pieczywo :)

IMG_0064

Składniki:

  • 2szkl mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)
  • 1szkl mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • szklanka letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 7g suchych drożdży lub 14g świeżych
  • 2 czubate łyżeczki nasion czarnuszki (można pominąć lub dać mak)
  • 2 duże cebule
  • żółtko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania

Technika wykonania:

Cebule obieramy, siekamy w kostkę i smażymy na oleju na złoto. Pod koniec delikatnie solimy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce łączymy obie mąki, sól, czarnuszkę, cukier i suche drożdże*.

Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy cebulę. Jeśli zamiast świeżej przesmażonej cebuli chcemy użyć cebuli granulowanej, wówczas do ciasta dodajemy łyżkę oleju.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 8 części, układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut. Bułki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy 20-25 minut.

*jeśli chcemy użyć świeżych drożdży, wówczas kruszymy je do miseczki, zasypujemy łyżeczką cukru i mieszamy z odrobiną wody. Odstawiamy na 15 minut. Nie dodajemy wtedy cukru do mąki. Następnie wlewamy je do mąki, dolewamy resztę letniej wody i postępujemy dalej jak w przepisie.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0072

IMG_0061

sobota, 22 sierpnia 2015
Bułki śniadaniowe

Mięciutkie, pyszne, pachnące bułeczki. Cóż może być lepszego niż domowe pieczywo :) Przepis pochodzi stąd.

IMG_4100

 

Składniki na 7 szt:

  • 2 kopiate szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 10 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu

Technika wykonania:

Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić.

W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki.

Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.

Smacznego!

IMG_4059

IMG_4068

 

sobota, 20 czerwca 2015
Aromatyczny chlebek cebulowy z majerankiem

Ten chleb jest wyjątkowo aromatyczny i mięciutki. Długo jest świeży, co jest jest jego dużą zaletą. Smakuje znakomicie nawet z samym masłem :) Jeden z najlepszych chlebów jakie dotąd piekłam. Przepis pochodzi stąd. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 600g mąki pszennej tortowej
  • 280 - 300ml ciepłej wody
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 50g posiekanej, białej cebulki
  • 2 łyżki prażonej cebulki4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego)

Ponadto do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Technika wykonania:

50ml wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawić na 15 minut, aż mieszanka się spieni.

Białą cebulkę zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy i resztę wody, dodać oliwę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, kiedy już takie będzie wgnieść sól, cebulkę prażoną i zarumienioną na patelni razem z olejem i majeranek.

Odstawić ciasto w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 1 godzinkę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść ciasto znów, uformować podłużny bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko go spłaszczyć i przykryć go ściereczką.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, kiedy się nagrzeje chlebek posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć w kilku miejscach ostrym nożykiem lub żyletką. Piec chlebek 20-30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku





poniedziałek, 01 czerwca 2015
Chleb ze słonecznikiem i dynią

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w domu, zresztą któż go nie lubi :) Przepis na ten chleb pochodzi  stąd. Ja robiłam z połowy porcji na jedną małą keksówkę tylko ze słonecznikiem, ale przepis podaję jak w oryginale na dwa małe chlebki.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki graham  (w oryginale razowej chlebowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 470 ml ciepłej wody
  • 2 garści ziaren słonecznika (1+1)
  • 2 garści pestek dyni (1+1)
  • 1 żółtko

Technika wykonania:

Mąki, sól, cukier i drożdże mieszamy w dużej misce. Dodajemy garść ziaren słonecznika i garść pestek dyni. Do składników suchych dodajemy wodę i bardzo miękkie masło i zagniatamy dokładnie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Dwie małe keksówki (lub jedną dużą) smarujemy oliwą i wkładamy do nich ciasto. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody i jeden bochenek posypujemy pozostałym słonecznikiem a drugi pestkami dyni.

Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Chleby pieczemy przez 35 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

Tagi: drożdże
08:13, precelia , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
piątek, 06 marca 2015
Chleb dyniowy

Mam kilka słoików puree z dyni więc postanowiłam zrobić ten chleb :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 220 g puree z dyni (przepis tutaj )
  • 200 ml letniej wody
  • 18g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Technika wykonania:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami suchymi, cukrem i solą (drożdże świeże rozpuszczamy w wodzie).

Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę. Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem. Misę przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy z wierzchu je mąką, a także swoje dłonie. Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, okrągły bochenek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.(ja piekłam w keksówce 10x30cm)

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut.

Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Smakowity chleb

wyspa smaku

Tagi: dynia
08:45, precelia , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 marca 2015
Chleb graham na drożdżach

Uwielbiam zapach świeżego chleba, który roznosi się po domu. Lubię piec chleb. Przynajmniej wiem co jem :) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Składniki na zaczyn:

  • 10 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 40 g letniej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 480 lub 550

Składniki na ciasto właściwe:

  • 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g maki pszennej graham lub pszennej razowej typ 1850
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 300 g letniej wody
  • cały zaczyn

Technika wykonania:

Najpierw należy przygotować rozczyn z drożdży – drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, dodać letnią wodę oraz łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić przykryte do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Drożdże powinny wyraźnie urosnąć.

Następnie w dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąki z solą, miodem i stopionym masłem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz letnią wodę. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby można było z ciasta uformować kulę.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą (ja przykrywam ściereczką) i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę – lub do czasu gdy ciasto nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat (można blat delikatnie posmarować oliwą, by ciasto się nie przyklejało), rozpłaszczyć i usunąć z ciasta pęcherzyki powietrza. Następnie uformować z ciasta podłużny bochenek i przełożyć go do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi (można zastąpić np. kaszą manną). Formę przykryć folią spożywczą i całość pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut – ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50min – 1 godziny.

Gdyby skórka chleba zbyt szybko się zarumieniła – należy formę przykryć folią aluminiową i dalej piec. Chleb pod koniec pieczenia można wyciągnąć z formy i dopiec go już bez foremki, aż postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Pieczywo pełnoziarniste 2015

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne