poniedziałek, 04 lipca 2016
Chłodnik chlebowy

Gdy zostanie nam chleb z poprzedniego dnia to możemy go wykorzystać na zupę! Koniecznie wypróbujcie :)

 IMG_2476

Składniki:

  • 300g pszennego chleba (czerstwego)
  • 500g kefiru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

 Chleb pokroić w kostkę, zalać jogurtem oraz kefirem. Zmiksować blenderem na gładką, gęstą pastę. Przelać do dużej miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem  oraz solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić. Podać z jakiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

IMG_2469

IMG_2478

czwartek, 16 czerwca 2016
Zupa z botwinki

Sezon botwinkowy w pełni, zatem zapraszam na zupę :)

 

IMG_2035

  • 1 pęczek botwinki
  • 1l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Bulion zagotować w garnku, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w drobną kostkę buraczki. gotować 10 minut, dodać drobno posiekaną botwinkę, gotować około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zupę wyłączyć i wlać zahartowaną śmietanę, doprawić.

Można podawać z jakiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

IMG_2027

Tagi: buraki
11:55, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 lutego 2016
Krem z dyni z mlekiem kokosowym

W zimowe dni szukamy czegoś co nas rozgrzeje, więc ta zupa nadaje się idealnie :)  Mi przygotowanie jej zajęło 15 minut :) Więc w krótkim czasie możemy mieć pyszną, aromatyczną zupę. 

Wykorzystałam znaleziony w mojej spiżarce słoik puree z dyni, w sezonie można po prostu upiec lub ugotować dynię i zmiksować blenderem :)

IMG_0472

Składniki:

  • 0,5kg puree z dyni
  • 300ml bulionu
  • 200ml mleczka kokosowego (pół puszki )
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • chili
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć razem.  Wlać bulion i puree z dyni, zagotować. Dodać mleczko kokosowe i doprawić: solą, chili, imbirem, gałką i cynamonem. Wszystko razem zmiksować blenderem.

Podawać z grzankami.

Smacznego!

IMG_04711

IMG_0462

 

niedziela, 24 stycznia 2016
Zupa pieczarkowa

Moja ulubiona zupa :)

IMG_04391

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła/oleju
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 natki pietruszki
  • 50g zacierki (można  zastąpić makaronem)

Technika wykonania

Cebulę obrać  i posiekać w drobną kostkę, zrumienić na maśle lub oleju. Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę lub plasterki, dodać do zrumienionej cebuli, usmażyć.

Pieczarki zalać bulionem, zagotować.Wsypać zacierkę, gotować aż będzie miękka.(Jeśli podajecie z makaronem, to makaron ugotować osobno). Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć.

Zupę zabielić- 2 łyżki śmietany wymieszać z 2 chochlami gorącej zupy, wlać do zupy.  Podawać posypane natką pietruszki.

Smacznego!

IMG_04332

Tagi: pieczarki
13:22, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 stycznia 2016
Czosnkowa zupa krem

Delikatna zupa krem z aromatycznym czosnkiem, idealna w zimowe dni :)

IMG_0523

Składniki:

  • 1,5 główki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 litr bulionu/wody
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 3,4 kromki pieczywa i olej do smażenia grzanek.

Technika wykonania:

Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj grubo. 

Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj ziemniaki i czosnek, i duś nadal około 5 minut. Zalej całość gorącym bulionem, przykryj i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. 

W tym czasie przygotuj grzanki. Możesz upiec je w piekarniku, po uprzednim skropieniu olejem, lub usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej śmietankę do kubka i dodaj odrobinę gorącej zupy, by śmietana się ociepliła. Wlej ją do garnka i całość zblenduj. Krem dopraw przyprawami i posyp drobno tartym serem. 

Podawaj z grzankami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

IMG_0527

IMG_0524

 

poniedziałek, 18 stycznia 2016
Żurek

Fantastyczna zupa. Ja zazwyczaj robię na wywarze mięsno-warzywnym, ale można również zrobić na samym warzywnym. Ważne jest by zakwas był dobrej jakości.

IMG_02231

Składniki:

  • porcja rosołowa
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 3 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 15 dkg boczku
  • 3 ziemniaki
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 łyżki śmietany

Technika wykonania:

Porcję rosołową opłukać, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i pieprz,  powoli doprowadzić do wrzenia. Marchewki, pietruszkę, seler i jedną cebulę, obrać i dodać do wywaru. Gotować razem 30 minut. Wywar odcedzić.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Na wytopionym tłuszczu zrumienić posiekaną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę razem smażyć. Dodać do wywaru.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Gotować prze 15minut.

Gdy ziemniaki będą miękkie wlać zakwas. Doprawić majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem oraz ewentualnie solą i pieprzem.

Wyłączyć zupę, dodać zahartowaną śmietanę.

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

IMG_0220

 

 

 

10:30, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 stycznia 2016
Barszcz wigilijny na zakwasie

Bardzo pyszny barszczyk, polecam nie tylko na Wigilię :)

IMG_0611

 

Składniki:
Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 burak
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 litr wody

Wywar grzybowy:

  • ok. 30g suszonych grzybów
  • 500ml wody

Zakwas buraczany:

Dodatkowo:

  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.

Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).

Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać obraną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).

Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą.  Po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko.

Podawać z uszkami

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0602

Tagi: buraki
11:40, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 grudnia 2015
Barszcz na wędzonce

Nie znam osoby, która by nie lubiła tej zupy. Barszcz jest pyszny, idealnie sprawdza się na wielu imprezach.

IMG_0616

Składniki:

  • 0,5kg wędzonych kości
  • 5-6 buraków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 5szt ziela angielskiego
  • 8szt pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu

Technika wykonania:

Kości wędzone zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz sól. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30minut. Po tym czasie dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę oraz pokrojone w plastry buraki. Gotować aż buraki będą miękkie.

Zupę odcedzić. Powinno być około 2,5 litra (w razie potrzeby uzupełnić wodą i zagotować).  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć zupę i zakwasić łyżką soku z cytryny lub octu.

Podawać razem z uszkami, krokietem lub pasztecikiem.

Smacznego!

IMG_0617

Tagi: buraki
09:10, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Prosty zakwas na barszcz

Najprostszy zakwas na barszcz. Polecam do wigilijnego barszczu, ale również i tego na wędzonce :)

 IMG_0628

Składniki:

  • 5-6 buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5l wody
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (można dać kromkę chleba razowego, ale trzeba uważać by nie wypłynęła i nie spleśniała)
  • 1 łyżka soli kamiennej

Technika wykonania:

Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Wodę zagotować i studzić. Czosnek obrać.

Buraki włożyć do dużego, wcześniej wyparzonego słoja (u mnie 3litrowy), zalać letnią wodą wymieszaną z solą, dodać rozgniecione lub przekrojone na pół ząbki czosnku oraz łyżkę soku z kiszonych ogórków. Dodatek tego soku przyspieszy proces fermentacji. Wody powinno być tyle, by buraczki były przykryte.

Słoik przykryć gazą lub lnianą ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. W wyniku fermentacji powstaje piana, można ją zebrać z powierzchni.

Gotowy zakwas przecedzić przez gazę i zlać do czystych butelek. Przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Smacznego!

 IMG_0640

Tagi: buraki
09:10, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 października 2015
Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

W jesienne dni polecam rozgrzewającą zupę dyniową :)

IMG_03551

Składniki:

  • 500 g dyni (polecam odmianę hokkaido), zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion jarzynowy
  • 50 - 125 g serka Philadelphia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4łyżki płatków migdałów

Technika wykonania:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać (dyni hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w kostkę.

W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą i pieprzem.

Migdały zrumienić na suchej patelni.Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

Zupę można podać również z grzankami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_0360
 
IMG_0363
10:21, precelia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne