środa, 23 marca 2016
Kisiek malinowy

 Smakowity deser dla dzieci. :)

IMG_0935

Składniki:

  • 2 szkl wody (500ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 150g malin (u mnie mrożone)

Technika wykonania:

Zagotować 350ml wody. Do wrzącej wody włożyć owoce (mrożonych wcześniej nie rozmrażać) i cukier. Gotować 5 minut. Maliny zmiksować blenderem, a następnie ponownie zagotować. Jeśli nie lubicie drobnych pesteczek malin to po blendowaniu należy je przetrzeć przez sito. Nam nie przeszkadzają,więc pomijam przecieranie.

Sporządzić zawiesinę ze 150ml wody i mąki ziemniaczanej. Wlewać powoli zawiesinę do gorącego wywaru owocowego, mieszając zagotować.

Porcjować i wystudzić.

Smacznego!

IMG_0938

IMG_0936

sobota, 12 września 2015
Lody zapiekane

Lody zapiekane to bardzo ciekawy i atrakcyjny deser, jednak dość słodki. Lody podane na biszkopcie pokryte bezą ucieszą nie jedno podniebienie. Lody najlepiej wcześniej przygotować w odpowiednich foremkach-kubeczkach po jogurcie lub w filiżance by były dobrze zmrożone. Robiłam również te lody bez wcześniejszego formowania  lodów w kubeczkach i też dobrze wyszły. Należy wtedy gałkownicą uformować kulkę i ułożyć na biszkopcie.

IMG_0034

Składniki na 10 porcji:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej  (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 10 białek
  • 500g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 1800ml lodów (dowolnych)
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

  1. Foremki wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała ona poza foremkę. (Ciągnąc później za folię, będzie można łatwiej wyciągnąć lody).
  2. Foremki wypełnić lodami i wstawić do zamrażalnika.
  3. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Masę przełożyć na największą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 12- 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z chłodnego biszkoptu wyciąć kółka o średnicy foremek (ja zrobiłam kwadraty)
  5. Białka ubić z cukrem na parze. (Należy włożyć garnek z białkami i cukrem do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Woda powinna się tylko delikatnie bulgotać). Białka należy miksować przez co najmniej 5- 10 min., aż cukier całkowicie się rozpuści i beza zrobi się lśniąca i sztywna.
  6. Kolejno odstawić garnek z bezą na bok i miksować dalej, aż ganek i beza zrobią się zimne.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C z funkcją grilla. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół).
  8. Kulki lodów (najlepiej po 2-4 sztuki) wyciągnąć z foremki, ułożyć na biszkopcie i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Nabierając rękami zimną bezę, rozłożyć ją dokładnie na całej kulce, przykrywając dokładnie lody.
  10. Wstawić szybko do nagrzanego piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie w piekarniku ustawionym na góra-dół trwało to 4 min.). Wyciągnąć blachę. Kulki przenieść delikatnie na talerzyki i od razu podawać.
  11. W ten sam sposób przygotować resztę kulek.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0035

IMG_0041

Tagi: białka
12:25, precelia , Desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 września 2015
Ryż zapiekany z jabłkami i budyniem

Ryż z jabłkami to z pewnością wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Ten deser z dodatkiem budyniu jest jeszcze lepszy i smaczniejszy. Pychota! Pomysł na ten deser pochodzi stąd

IMG_4291

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 500ml mleka (2 szklanki)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego

Jabłka:

  • 4 słodko-kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo: cynamon do posypania warstw, 7 plastrów zimnego masła

Technika wykonania:

Wykorzystać wcześniej ugotowany ryż lub ugotować nowy w wodzie z odrobiną soli (nie rozgotować!). Woreczek odsączyć z wody.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki wody – wymieszać. Lekko podgotować (ok. 5 minut). Odstawić. 

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy).

Piekarnik rozgrzać do 150oC (termoobieg).

Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem. Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń. 

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące, aczkolwiek zimne lepiej się kroi:).

Smacznego!

IMG_4285

IMG_4289

środa, 01 lipca 2015
Lody truskawkowe z mrożonych owoców

Powoli sezon truskawkowy dobiega końca. Warto zamrozić trochę tych owoców by poza sezonem cieszyć się szybkimi lodami truskawkowymi :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 25dag mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżki śmietany

Technika wykonania:

Wszystkie składniki dobrze zblendować w blenderze. Podawać od razu po wykonaniu.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

Akcja lodowa 2015

sobota, 27 czerwca 2015
Lody truskawkowo-jogurtowe na patyku

"Lody, lody dla ochłody " :) Pyszne truskawkowe lody na patyku. Zapraszam!

wyspa smaku

Składniki:

  • 200g truskawek
  • 1/2szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru

Technika wykonania:

Truskawki umyć, usunąć szypułki, a następnie razem zmiksować z jogurtem oraz z cukrem. Masę przelać do foremek na lody. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.

Żeby wyjąć łatwo loda, należy foremkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.

Smacznego!

wyspa smaku

Akcja lodowa 2015

wtorek, 23 czerwca 2015
Chrupiące gofry kakaowe

Uwielbiam gofry, choć robię je bardzo rzadko. Wspaniale smakują z cukrem pudrem, dżemem lub z bitą śmietaną i owocami. To prawdziwa uczta dla podniebienia :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 2 jajka

Technika wykonania:
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki ubić mikserem na gładką masę. Piec w gofrownicy na złoto około 5 minut. 

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

wyspa smaku



czwartek, 07 maja 2015
Kisiel truskawkowy

Kisiele bardzo lubi mój synek, staram się mu robić jak najbardziej naturalne desery. Kisiel robi się szybko i na pewno jest zdrowszy od tych kupnych.

wyspa smaku

Składniki (na około 5 porcji)

  • 250g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 500ml wody
  • 120g cukru
  • 50g mąki ziemniaczanej

Technika wykonania:

Świeże truskawki opłukać, usunąć szypułki.

Zagotować 350ml wody. Do wrzącej wody włożyć owoce (mrożonych wcześniej nie rozmrażać). Gotować 5 minut. Truskawki zmiksować blenderem, dodać cukier, a następnie zagotować.

Sporządzić zawiesinę ze 150ml wody i mąki ziemniaczanej. Wlewać powoli zawiesinę do gorącego wywaru, mieszając zagotować.

Wyporcjować i wystudzić.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: truskawki
14:50, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 listopada 2014
Jabłka w cieście

Smaczny, prosty deser. Kochają go i dzieci i dorośli.

wyspa smaku

Składniki:

  • 300g jabłek
  • 150g mąki
  • 1 jajko
  • 100ml mleka lub wody
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Technika wykonania:

Z mąki, jaja i mleka sporządzić gęste ciasto naleśnikowe.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić na krążki.

Krążki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem bezpośrednio po usmażeniu.

Smacznego!

wyspa smaku

Tagi: jabłka
08:18, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 lipca 2014
Gofry

Lato kusi owocami, są one wspaniałym dodatkiem np. do gofrów. Moje gofry są z bananami i arbuzem. Twoje mogą być bardziej szalone lub tradycyjne. Przepis na te gofry znalazłam tutaj. Gofry wychodzą chrupiące i stabilne.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy

Dodatkowo:

Ulubione owoce, bita śmietana, cukier puder lub dżem- to co lubisz:)

Technika wykonania:

Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i mleko.  Ubić na gładką masę.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Dodać do masy.  Wylać na rozgrzaną gofrownicę.  Po chwili warto wypuścić nadmiar pary.  Piec na złoty kolor.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

niedziela, 12 maja 2013
Pianka z galaretki

Puszysty, delikatny i pyszny- taki właśnie jest ten deser :) Polecam !

wyspa smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 galaretka pink margarita
  • 1 galaretka blue curacao
  • 50ml likieru adwokat
  • ciasteczka belVita
  • 4 truskawki

Sposób wykonania:

Obie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć ubijać na szybkich obrotach- galaretka będzie delikatna i puszysta. Do niebieskiej dodać pod koniec ubijania adwokat. Piankę niebieską rozdzielić do pucharków/ kieliszków, do każdego pucharka włożyć truskawkę, następnie wyłożyć piankę różową. Podać z ciasteczkami.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Tagi: galaretka
14:33, precelia , Desery
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne