poniedziałek, 21 marca 2016
Gałuszki fusate

Pamiętam te kluski z czasów dzieciństwa, gdy robiła je dla nas babcia. To potrawa wywodząca się ze śląska cieszyńskiego.

IMG_0694

Składniki:

  • 1,2kg ziemniaków
  • 0,2 kg boczku
  • sól do smaku

Technika wykonania:

Ziemniaki obrać, 1/3 część ziemniaków ugotować. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.

Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć w czystej ścierce, dodać do miazgi.

Połączyć starte z ugotowanymi , posolić, wymieszać by masa była jednolita. Formować małe kulki jednakowej wielkości.

Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane kluski (gałuszki) będą szkliste w środku. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Gałuszki podać z usmażonym boczkiem

Smacznego!

IMG_0698

IMG_06951

Tagi: ziemniaki
08:45, precelia , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 lutego 2016
Sos pomidorowy do pizzy

Nie ma jak domowy sos do pizzy, bez niego pizza nie będzie już taka pyszna i aromatyczna :)

IMG_00231

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek i wszystko zrumienić. Dodać pomidory, dusić wszystko około 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystko razem zmiksować blenderem na gładki sos.

Smacznego!

IMG_0024

IMG_0032

Tagi: pomidory
13:36, precelia , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 stycznia 2016
Kopytka

Zapraszam na tradycyjne kopytka :)

IMG_0093

Składniki (5porcji):

  • 1kg ziemniaków
  • 260g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 50g słoniny/boczku
  • sól do smaku

Technika wykonania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Wyłożyć na stolnicę i dodać przesianą mąkę oraz jajo. Zarobić ciasto nożem, krótko wyrobić, tak by ciasto w przekroju było jednolite.

Uformować wałek o średnicy 2,5-3cm, lekko spłaszczyć nożem, krajać ukośne kawałki.

Gotować we wrzącej osolonej wodzie.

Podawać polane słoniną lub boczkiem.

Smacznego!

 IMG_0089

IMG_0092

Tagi: ziemniaki
09:01, precelia , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 grudnia 2015
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i czarnuszką

Do farszu można użyć mięsa gotowanego z rosołu. Ja najczęściej robię z niego pierogi, tym razem padło  na te pyszne paszteciki :)

IMG_0160

Składniki:

  • ok. 4 szkl. mąki pszennej luksusowej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 250 g masła albo margaryny
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2szkl. gęstej śmietany - może być nawet taka do zup 18%, byle gęsta
  • ok. 1,2 kg gotowanego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • do posmarowania: żółtko + mleko
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka i ostra, pieprz, sól, tymianek

Dodatkowo:

  • do posmarowania - żółtko z mlekiem
  • do posypania: czarnuszka

Technika wykonania:

Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę. Mięso zmielić razem z cebulą. Do mięsa dodać jajko i przyprawy.

Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić żeby zrobiły się płynne. Zimną margarynę wkroić do mąki, rozetrzeć dokładnie palcami tak żeby nie było większych grudek. Wbić jajka, wlać śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto. Ma być dość elastyczne i gładkie. Podzielić je na 8 części. Każdą rozwałkowywać na prostokąt. Wzdłuż jednego boku nałożyć farsz, taki wałeczek mięsa i zwinąć ciasny rulon - brzeg powinien znaleźć się pod spodem. Ostrym nożem pokroić rulon na ukośne kawałki. Ułożyć je luźno na blasze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozkłóconym z 4 łyżkami mleka i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane- ja piekłam 15 minut.

Uwaga! Ciasta nie trzeba na żadnym z etapów przygotowania odstawiać do wyrośnięcia - rośnie dopiero w piekarniku i jest bardzo delikatne.

Przepis pochodzi stąd

IMG_0163

czwartek, 10 grudnia 2015
Knedle czeskie z bułki

Moja prababka była słowaczką, ten przepis jest w rodzinie od pokoleń. Uwielbiamy knedle do różnych mięs w sosach: mięsa wołowego- do bitek, rolad, mięsa na dziko, ale równie pyszne są jako dodatek do królika :)

 IMG_0334

Składniki na 4 osoby- ( z jednej bułki kanapkowej wychodzi jeden duży knedel)

  • 1 bułka kanapkowa*- najlepiej kupić dzień wcześniej by była czerstwa
  • 3-4 jaja
  • 250ml mleka
  • 50g masła

Technika wykonania:

Bułkę kanapkową pokroić w drobną kostkę (około 1x1cm). Masło roztopić. Jaja z mlekiem zmiksować.

IMG_02881

Do rozdrobnionej bułki wlać masło oraz mieszaninę mleczno-jajeczną. Wszystko dobrze wymieszać rękami. Bułki muszą być wilgotne i kleić się do siebie.

IMG_0294

Na blacie rozłożyć czystą ścierkę,uformować wałek i zwinąć. Gdy robicie z podwójnej porcji to knedle formuje się na obu końcach ścierki. Zwinąć knedle w ściereczkę, zwijając do środka, jednocześnie dobrze dociskając boki. Boki związać sznurkiem. Jeśli macie problem można zrobić jedną knedle w jednej ścierce.

IMG_0307

IMG_0309

Gotować we wrzącej osolonej wodzie około pół godziny.

Smacznego!

 * bułkę kanapkową można zstąpić zwykłymi bułkami

IMG_0322

Tagi: bułka jaja
08:36, precelia , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 listopada 2015
Kluski leniwe z kaszy jaglanej

Ostatnio coraz częściej w mojej kuchni przemycam kaszę jaglaną. Zamiast tradycyjnych leniwych zrobiłam z dodatkiem tej kasz. Polecam!

IMG_0039

Składniki na 4 osoby:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2/3 szklanki suchej kaszy)
  • 200 g ser białego
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Technika wykonania:

Kaszę jaglaną i ser biały umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę aby nie było czuć ziarenek kaszy. Dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne ale lekko lepkie.

Stolnicę podsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta, formujemy wałek, lekko spłaszczamy i odcinamy po kawałku.

Kluski wrzucamy na posolony wrzątek, mieszamy aby nie przywarły nam do dna i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch.

Podajemy z samym masłem lub z masłem i bułką tartą,można podawać z sosami np. z  grzybowym. Ja lubię na słodko z masłem, cukrem i cynamonem :)

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0022

IMG_0028

IMG_00431

wtorek, 30 grudnia 2014
Smakowite butki- paszteciki

Może macie ochotę na takie paszteciki? :)

wyspa smaku

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto serowe:

  • 250g mąki
  • 250g twarogu
  • 250g margaryny Palma spółki Bielmar

Nadzienie:

  • ok 70dag gotowanego mięsa (wołowe, wieprzowe, albo mieszane)
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • jajo
  • ser żółty tarty

Technika wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić min na godzinę, najlepiej na całą noc.

Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Mięso zmielić razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Wyciąć z tektury szablon kształtu podeszwy buta o długości ok. 12 cm. Przyłożyć szablon do ciasta i wyciąć z niego radełkiem lub nożem formę podeszwy. Na środek ciasta nałożyć farsz.

Wyciąć prostokąt, dość długi i szeroki na około 3cm. Przykleić dookoła naszego pasztecika.

Wyciąć drugi prostokąt taki, aby przykryć przód naszego buta. Przykleić do przodu buta.

Następnie wyciąć dwa małe trójkąty,które przylepić na środku przedniej strony buta i zrobić sznurowadła. Przykleić do bucika rozmąconym żółtkiem. Bucik posmarować resztą żółtka.  Wierzch posypać serem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

wyspa smaku

 

wyspa smaku

 

 

Przekąski Sylwestrowe

wtorek, 16 grudnia 2014
Uszka z grzybami

W święta nie może zabraknąć barszczu, a jak barszcz to i uszka:)

wyspa smaku

Składniki: (ok. 60 sztuk)

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 5 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • łyżka tłuszczu
  • ok. łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Umyć grzyby, zalać na kilka godzin wodą, a potem ugotować w tej samej wodzie pod przykryciem. Gdy będą miękkie wyjąć z wywaru i zemleć w maszynce. Następnie przesmażyć na tłuszczu posiekaną cebulę, dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Wsypać trochę bułki tartej, aby nadzienie miało odpowiednią konsystencję.

Z podanych składników (mąki i żółtek) i niewielkiej ilości wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je cienko i pokroić na kwadraty o boku 4 cm (ja wykrawałam kółka kieliszkiem). Na środku każdego położyć małą porcję nadzienia, składać po przekątnej i zlepiać. Dwa rogi powstałego trójkąta złączyć i zacisnąć.

Uformowane uszka układać na stolnicy lekko podsypanej mąką, a potem wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować.

*Jeżeli gotujemy barszcz i do wywaru dodajemy grzyby, to możemy je później wykorzystać do tego farszu.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Dania i przysmaki świąteczne" A. Stradecka

wyspa smaku

wtorek, 13 sierpnia 2013
Ziemniaki hasselback z czosnkiem

Jak ma się trochę czasu na pichcenie to można zrobić pieczone ziemniaki. Polecam!

wyspa smaku

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek
  • oliwa z oliwek/ olej

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć i obrać. Ziemniaki naciąć w plastry nie do końca, tak by się nie rozpadły. Czosnek pociąć w plastry.

Ziemniaki oprószyć przyprawami, a gdzieniegdzie powkładać plastry czosnku. Skropić oliwą.

Ułożyć na blaszce i piec około godziny 180 stopniach.

Smacznego!

wyspa smaku

 

Tagi: ziemniaki
10:03, precelia , Dodatki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 27 grudnia 2012
Krem czosnkowy i sos z posiekanymi jajami do fondue

Dwa przepyszne sosy do potraw przygotowanych w fondue pochodzą z książki Michaela Spotter "Uczta w miłym towarzystwie Fondue". Przepisy podaję z małymi zmianami.

KREM CZOSNKOWY

Składniki:

  • 1kubek kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • mielony pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku (u mnie bez)

Sposób wykonania:

Włożyć do miski kremówkę, sok z cytryny oraz utarty z solą czosnek i ubić na pianę. Przyprawić solą, pieprzem i dodać szczypiorek. Lekko schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

 wyspa smaku

SOS Z POSIEKANYMI JAJAMI

Składniki:

  • 1 filiżanka majonezu
  • trochę słodkiej śmietany
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

Utrzeć majonez ze śmietaną, musztardą, miodem oraz sokiem z cytryny. Dodać posiekane drobno jaja, wymieszać i przyprawić.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne