czwartek, 06 października 2016
Sos pomidorowy do spaghetti na zimę

Polecam pyszny, domowy sos do spaghetti!

IMG_3761

Składniki:

  • 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 większe cebule
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru (można użyć brązowego)
  • 1 łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz 

Technika wykonania:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek i  smażyć około 2 minuty. Dodać do garnka pomidory i przyprawy. Gotować przez ok. 2 godziny aż sok z pomidorów odparuje i będzie miał odpowiednia konsystencję. Ewentualnie doprawić. Sos zmiksować blenderem.

Gorący przelać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić, pasteryzować około 20 minut.  Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-550g.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3759

 

sobota, 24 września 2016
Bulionetka warzywna domowa

Zamiast używać naszpikowanych chemią sklepowym kostek bulionowych, zróbcie swoją bulionetkę. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a można się cieszyć domowym bulionem. Ja ją wykorzystuję w szczególności do sosów, ale też do zup. Mimo zamrożenia ma konsystencję masła, więc można ją nabierać bez problemu łyżką.

Na 1 litr bulionu należy dać 1 łyżkę bulionetki.

IMG_3714

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler (korzeń)
  • 2 duże cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • nać z 1 selera
  • 4-5 gałązek świeżego lubczyku (świeże zioło)
  • 230-250 g soli kamiennej
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

Technika wykonania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebule i czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z całą solą, by puściły sok, odstawić na 1-2 godziny. Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera opłukać, posiekać (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej w dużym garnku, wsypać warzywa i przesmażyć je . Całość dusić około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Wystudzić i zmiksować (wraz z przyprawami) na gładką masę. Przełożyć do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrozić.

Zamrożona bulionetka daje się nabierać łyżką, to dzięki użyciu dużej ilości soli. Bulionetkę można też przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

Smacznego!

IMG_3716

IMG_3721

Przepis pochodzi stąd

czwartek, 08 września 2016
Sałatka ogórkowa na zimę

I kolejna sałatka :)

IMG_3785

Składniki:

  • 1kg ogórków
  • 250g marchwi
  • 250g cebuli
  • 1/4szkl cukru
  • 1/4szkl octu winnego
  • 1/4szkl oleju
  • garść natki pietruszki

Technika wykonania:

Ogórki obrać i pokroić w plastry. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w plastry. Warzywa wymieszać razem z octem, olejem, cukrem i posiekaną pietruszką. Odstawić na godzinę. Wkładać do słoików, pasteryzować  8 minut.

Smacznego!

IMG_3783

środa, 07 września 2016
Ogórki z curry

A miałam w tym roku nie robić zapasów  ;)

IMG_3781

Składniki:

  • 3kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 3szkl wody
  • 1szkl octu
  • 2szkl cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki

Technika wykonania:

Ogórki pokroić w ćwierć słupki ze skórą, cebulę pokroić w półkrążki.  Wymieszać, odstawić na 3 godziny, odcedzić.

Zalewa: Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.

Smacznego!

IMG_3779

Tagi: ogórki
12:37, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 czerwca 2016
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi jest jeszcze zdrowszy od zwykłego, takie pesto zatem będzie esencją zdrowia dla nas :) Możemy go wykorzystać do kasz, makaronów, jajecznicy czy do smarowania chleba, a nawet zup i sałatek. W zasadzie gdzie tylko chcemy :)

IMG_2197

Składniki:

  • liście czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergin

Technika wykonania:

Świeże liście czosnku niedźwiedziego należy umyć i osuszyć. Zmiksować z dodatkiem oliwy i odrobiny soli. Gotowe pesto przelać do wyparzonego słoika, ugnieść łyżką i zalać oliwą, by pesto było delikatnie zakryte.

Smacznego!

IMG_2193

IMG_2195

Przepis pochodzi stąd

Tagi: czosnek
10:19, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 czerwca 2016
Syrop z mniszka lekarskiego

Ten syrop to bogactwo witamin i składników mineralnych.  Ma wiele wiele właściwości pożytecznych dla naszego organizmu, m.in: wspomaga odporność, leczy przeziębienia, ułatwia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

IMG_2053

Składniki:

  • 500 główek kwiatów mniszka
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 1l wody

Technika wykonania:

Z dala od drogi zebrać 500 kwiatów mniszka-same główki bez liści. Najlepiej robić to w rękawicach żeby nie poplamić rąk. Kwiaty rozłożyć na gazecie na balkonie i zostawić minimum na dwie godziny, by wszystkie małe robaczki sobie poszły.

Kwiaty zalać wodą i gotować na wolnym ogniu godzinę. Wywar odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce, można do lodówki.

Po tym czasie odcedzić wywar, kwiaty odcisnąć przez gazę lub pieluchę. Do odciśniętego wywaru dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszać i gotować około 2 godzin bez przykrycia (czas zależy od tego jaką chcecie uzyskać gęstość). Syrop przelać do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Wychodzi około 5-6 słoików po koncentracie.

Smacznego!

 IMG_2051

IMG_2046

 

wtorek, 13 października 2015
Prażone jabłka do słoików na zimę

Jabłek u nas sporo, więc oprócz  tradycyjnych jabłek tartych na zimę  zrobiłam jeszcze prażone. Polecam również Mus z jabłek z budyniem na zimę.

IMG_0384

Składniki na 1 litrowy słoik:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara reneta
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 2 - 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Technika wykonania:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Połowę jabłek pokroić w większą nieforemną kostkę lub w ósemki.

Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, wanilię (lub cynamon), połowę jabłek pokrojonych w ćwiartki, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Jeśli jabłka są twarde, jędrne i soczyste (np. szara reneta) konieczne będzie dłuższe duszenie ich pod przykryciem. Jabłka miękkie i mączyste rozpadną się szybciej i nie jest konieczne ich przykrywanie.

W międzyczasie, kiedy jabłka się rozgotowują, drugą połowę jabłek pokroić w kostkę. Dodać do rozgotowanych jabłek i pogotować przez kilka minut bez przykrycia do ich zmięknięcia (jabłka jędrne i soczyste dłużej, przez kilkanaście minut). Jabłka prażone do zużycia 'na szybko' (np. do ryżu z mlekiem itp.) są już gotowe. Jabłka, które chcemy zawekować do słoików na zimę należy zdjąć z palnika chwilę wcześniej, zanim kawałki jabłek całkowicie zmiękną - będą dodatkowo gotowały się podczas pasteryzacji a potem jeszcze piekły w szarlotce.

Słoiki wyparzyć np. w piekarniku nastawionym na 100ºC, przez kilka minut. Uprażone jabłka przełożyć do gorących słoików i zamknąć. 

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Uwagi: Jabłka prażone z dodatkiem cynamonu będą ciemniejsze. Sok z cytryny można pominąć, ale dzięki temu jabłka prażone pozostają jasne.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0381

poniedziałek, 21 września 2015
Sos słodko kwaśny z cukinią
Porcja zapasów na zimę :)
IMG_0237
 
Składniki na ok. 9 słoików:
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 3 kg cukinii
  • 1,5 szklanki octu (ja dałam trochę mniej)
  • 1/2 kg cukru
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka curry (można dać mniej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti (u mnie bez)
Technika wykonania:
Z papryki i cukinii usunąć gniazda nasienne.Jeśli mamy dużą i nieładną cukinię skórę należy
usunąć.Następnie pokroić ją w kostkę.Paprykę pokroić w paski,cebulę w piórka.Całość wymieszać
i zasypać 1,5 łyżki soli. Zostawić na noc.
Następnego dnia odcedzić i przełożyć do garnka. Z  cukru i octu ugotować zalewę.Wlać ją
gorącą do warzyw i dodać koncentrat pomidorowy.Dodać przyprawy i gotować 30 minut.
Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików,mocno zakręcać i ustawiać do góry dnem.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
IMG_0239
czwartek, 20 sierpnia 2015
Ogórki kanapkowe

Te ogórki to chyba ostatni hit przetworowy. Przepis pochodzi stąd.

 IMG_3984

Składniki:

  • 5 kg ogórków,

Marynata:

  • 6 szklanek wody,
  • 6 szklanek octu 10%,
  • 6 szklanek cukru,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżka kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka łagodnego curry,
  • 1 łyżka płatków czosnku,
  • 60 ml soli czyli 4 czubate łyżki

Technika wykonania:

Umyte ogórki kroimy w podłużne plastry. Wkładamy ciasno do słoików.

Z pozostałych składników gotujemy marynatę. Gorącą wlewamy do ogórków, słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 6-10 minut, aż ogórki przestaną mieć zielony kolor.

Smacznego!

IMG_3995

 IMG_3985

Tagi: ogórek
08:11, precelia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 sierpnia 2015
Ogórki kiszone

"Małe" zapasy na zimę. Moja piwnica już nie mieści przetworów :) Ogórki kiszone co roku muszą być :)

IMG_3971

 

Składniki na 6 litrowych słoików:

  • 3kg ogórek
  • 3l wody
  • 150g soli (50g soli na 1l wody)
  • 2 główki czosnku
  • chrzan
  • 6 gałązek kopru
  • ewentualnie: liście porzeczki, winogrona, wiśni

Technika wykonania:

Przygotować słoiki. Ogórki umyć, czosnek obrać, chrzan umyć, obrać i pokroić w słupki. Sól rozpuścić w wodzie.

Na dno każdego słoja włożyć gałązkę kopru, 2-3 ząbki czosnku. Ułożyć ciasno ogórki na stojąco (jasnym końcem do góry), włożyć 3 kawałki chrzanu. Na wierzch włożyć jeszcze kawałek kopru,można dodać 2 liście porzeczki wiśni lub winogrona, a następnie zalać wodą z solą. Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego!

IMG_3976

Tagi: ogórki
10:07, precelia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne