czwartek, 30 lipca 2015
Karkówka z grilla w marynacie

Sezon grillowy w pełni ,a więc zapraszam na aromatyczną karkówkę z grilla.

wyspa smaku

 

Składniki:

  • 1,2 - 1,5 kg karczku

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do karczku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Technika wykonania:

Mięso kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy delikatnie. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Mięso mieszamy z marynatą w misce i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej mięso przygotować rano, jeśli grilla planujemy zrobić na drugi dzień wieczorem.

Tak zamarynowane mięso układamy na mocno rozgrzanym ruszcie i wystarczy opiekać je po kilka minut z każdej strony (po to cienko je kroimy i dodatkowo rozbijamy).

 Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Tagi: karczek
10:45, precelia , Grill
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lipca 2015
Mielone na patyku z grilla (kebabczeta)

Pierwszy raz robiłam mielone z grilla i na pewno nie ostatni. Najbardziej mięso podobało się dzieciakom, bo obgryzali na około patyczka :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • olej

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Technika wykonania:

Patyczki namoczyć wcześniej w wodzie około pół godziny.

Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Mięso połączyć ze zrumienioną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawić mięso na minimum godzinę.

Formować małe wałki i nabijać na patyczki. Grillować z każdej strony, aż mięso będzie upieczone (w zależności od grubości mięsa 20-30 minut). 

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

czwartek, 16 sierpnia 2012
Karkówka z grilla -test przypraw Marsyl

Niedawno dostałam zaproszenie od Polska gotuje do przetestowania przypraw firmy Marsyl. Z chęcią się zgodziłam, tym bardziej, że sezon grillowy w pełni:) A oto pyszna karkówka pachnąca przyprawą Marsyl.

wyspa smaku

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 1op. przyprawy do grilla Marsyl
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Dodać olej i posypać przyprawą do grilla Marsyl. Wymieszać. Odstawić na co najmniej pól godziny. Grillować około 30minut.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smakuklik klik

 

Skład Przyprawy do grilla firmy Marsyl:

- papryka słodka, papryka ostra, kminek, sól, gorczyca, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, czosnek, cebula, pieprz czarny, kolendra

- glutaminian sodu- substancja wzmacniająca smak i zapach

Moja opinia:

Ta mieszanka przypraw jest naprawdę dobra. Mięso przyprawione tą przyprawą jest bardzo smaczne i aromatyczne. Minusem, dla mnie, jest obecność w składzie glutaminianu sosu.

 wyspa smaku

 

 Przyprawy testują również:

Osiakowe gotowanie

Kuchnia na obcasach

Wulkan smaku

Kuchnia-elexis

Kuchnia i cos jeszcze

Maxymonium kulinarne

Co by tu zjesc

Rynn's Om Nom Nom

Tagi: karczek
13:46, precelia , Grill
Link Dodaj komentarz »
Szaszłyk z grilla -test przypraw Marsyl

A to druga potrawa grillowa doprawiona przyprawami Marsyl, które otrzymałam dzięki uprzejmości Polska gotuje. A oto efekty testowania.

wyspa smaku

Składniki na ok.12 szaszłyków:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 przyprawa Marsyl do szaszłyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 0,5kg boczku wędzonego

Sposób wykonania:

Polędwiczki pokroić w plastry, polać olejem i wsypać 3/4 op. przyprawy Marsyl. Wymieszać i odstawić na co najmniej pól godziny. Boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w krążki. Paprykę pokroić w kawałki zbliżone wielkością do kiełbasy i boczku. Cebulę pokroić w plastry.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian poszczególne składniki: kiełbasę, paprykę, boczek, cebulę, polędwiczkę.

Grillujemy około 20-25minut.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

klik klik

Skład przyprawy:

-papryka słodka, papryka ostra, gorczyca, oregano, bazylia, sól, tymianek, glutaminian sodu

Moja opinia:

Przyprawa sprawdziła się, mięsko ładnie pachniało ziołami i wszystkim smakowało. Zastosowanie tej mieszanki nie wymaga użycia żadnych dodatkowych przypraw. Minusem dla mnie jest obecność glutaminianu sodu.

wyspa smaku

Przyprawy testują również:

osiakowegotowanie.blogspot.com

kuchnianaobcasach.blogspot.com

wulkan-smaku.pl

kuchnia-elexis.blogspot.com

kuchniaicosjeszcze.blox.pl

maxymonium.blogspot.com

cobytuzjesc.blogspot.com

iamnotevenhere.blogspot.com

środa, 25 lipca 2012
Skrzydełka z grilla w dwóch odsłonach

Na skrzydełka każdy ma swój ulubiony sposób. U mnie dziś tradycyjne i pikantne:)

wyspa smaku

SKRZYDEŁKA TRADYCYJNE

Składniki:

  • 2kg skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • tymianek
  • 1/2szkl oleju

Sposób wykonania:

Przygotować marynatę: olej wymieszać z wszystkimi przyprawami. Skrzydełka umyć, osuszyć, a następnie zalać marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę. Piec skrzydełka na dobrze rozgrzanym ruszcie około 25 minut.

Smacznego!

 

SKRZYDEŁKA NA OSTRO

Składniki:

  • 2kg skrzydełek
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka maggi
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób wykonania:

Keczup wymieszać z miodem, olejem, maggą, solą i pieprzem. Skrzydełka umyć, osuszyć i zalać marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę. Skrzydełka piec na dobrze rozgrzanym ruszcie około 25 minut.

Smacznego!

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne