wtorek, 22 listopada 2016
Szynka drobiowa z paryką z szynkowara

Zapraszam na domową wędlinę :)

IMG_0228

Składniki:

  • 1kg fileta z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • pieprz

 Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki,można część posiekać drobno,a część pokroić grubo. Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie razem z cukrem pudrem. Gdy żelatyna zaczyna tężeć, dodać do mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić dość drobno, a następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.

Całość włożyć do szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Szynkę wyjąć z szynkowara.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0224

 

czwartek, 10 września 2015
Schab po węgiersku z piekarnika

Domowe wędliny są najlepsze, dlatego co jakiś czas staram się robić je sama. Polecam!

 IMG_4302

Składniki :

  • 2 kg schabu bez kości
  • 40 g soli peklowej
  • 4 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • siatka wędliniarska do szynki

Technika wykonania:

Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku i dodajemy 3 łyżki papryki ( jedna będzie potrzebna później ) , wszystko mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – co dziennie obracamy schab w zalewie .

Po upływie tego czasu, wyjmujemy schab z zalewy, upychamy w siatkę wędliniarską, nacieramy łyżką papryki i olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny – to właśnie pieczenie w tak niskiej temp. powoduje ,że zachowuje swoją soczystość i jest zwarty . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie przekładamy do lodówki i po kilku godzinach schab jest doskonały do jedzenia.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_4296

IMG_4276

wtorek, 12 sierpnia 2014
Szynka z szynkowara z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Kolejne podejście do domowej wędliny udane :) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 1/2 kg udek lub 850 g filetu z kurczaka
  • 50 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka przyprawy "pomidor suszony z czosnkiem i bazylią"
  • 1 płaska łyżka peklosoli
  • 1/2 łyżeczki soli ( można ominąć)
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru ( można ominąć)

Technika wykonania:

Jeśli mamy pierś to ok 25 dkg kroimy w kostkę, resztę mielimy. Jeśli mamy udka należy je wyluzować i  odciąć skórę. Część pokroić w kosteczkę 1x1 cm resztę zmielić w maszynce do mięsa.

Pomidory odsączyć z oleju, nie za dokładnie, olej aromatyzowany naturalnie:) drobno pokroić. Boczek kroimy w kosteczkę. Do zmielonego mięsa dodać to pokrojone mięso, pomidory i wszystkie przyprawy, ale najlepiej sprawdzić czy jest odpowiednio dosolone, można jeszcze ew dodać pieprz. Wyrobić ręcznie , aż wszystkie składniki się połączą Dokładnie wyrobione mięso przełożyć do woreczka i szynkowara- zamknąć. Włożyć do wysokiego garnka, dolać  wodę do 3/4 wysokości garnka lub 2 cm powyżej poziomu mięsa. Całość parzyć przez 65-70 minut od momentu gdy pokażą się bąbelki (jeżeli macie termometr to od momentu gdy woda osiągnie 75 st C). Po tym czasie szynkowar szybko schłodzić tzn włożyć do lodowatej wody, a po ostudzeniu włożyć na 10 godzin do lodówki.

I gotowe, smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

poniedziałek, 04 sierpnia 2014
Schab z szynkowara

Ostatnio pojawia się coraz więcej przepisów na domowe wędliny z szynkowara. W końcu i  ja zakupiłam to cudo i zaczynam produkcję swoich domowych wędlin. Przynajmniej wiem co jem:) Przepis znalazłam tutaj.

wyspa smaku

Składniki (na mały szynkowar poj. 900 g):

  • 700 g schabu bez kości w kawałku
  • 1 łyżeczka (10 g) soli peklującej
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (w oryginale chili)
  • 1 ząbek czosnku

 Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, drobno posiekać i rozetrzeć na pastę. Wymieszać z solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne (chili) i majerankiem. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, włożyć do szynkowara. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać wrzątkiem do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Parzyć (nie gotować, woda ma tylko leciutko pyrkać) przez 50-60 minut do chwili, kiedy termometr wbity w środek mięsa wskaże temperaturę 71-75 st.C (u mnie trwało to troszkę dłużej). Wyłączyć gaz, zostawić szynkowar do ostygnięcia w wodzie w której się parzył. Zimny wstawić do lodówki na około 12 godzin, może być cała noc.

Aby wyjąć gotową wędlinę należy szynkowar zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (nie za długo, żeby galaretka się nie rozpuściła), następnie odwrócić do góry nogami i wytrząsnąć mięso.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

piątek, 25 kwietnia 2014
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light

Pierwszy raz jadłam tę kiełbasę u mojej mamy. Przepis dostałam od niej, a pochodzi on z marcowego wydania (3/2014) "Przyślij przepis".

wyspa smaku

Składniki:

  • 50dkg piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 50dag szynki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 x po 30cm osłonki barierowej termokurczliwej (śr. 73mm)
  • sznurek bawełniany

Technika wykonania:

Szynkę mielimy. Filety kroimy w około 2cm kostkę. Mięsa wkładamy do osobnych pojemników. Wsypujemy po 1 łyżeczce soli peklowej i wyrabiamy, aż masy będą kleiste. Wkładamy do osobnych woreczków i schładzamy dobę.

Osłonki wkładamy do letniej wody i moczymy 10-15 minut. Jeden koniec mocno związujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku, studzimy. Mięsa mieszamy z żelatyną, przyprawami i ziołami. Masą ciasno napełniamy osłonki, zawiązujemy.

Wkładamy do garnka z zimną wodą, a następnie parzymy 1 godzinę i 45 minut w 80o C.Kiełbasy studzimy i wkładamy na 8 godzin do lodówki.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne