poniedziałek, 21 grudnia 2015
piątek, 11 grudnia 2015
Jak gotować quinoa (komosę ryżową)

IMG_00031

Komosa ryżowa-quinoa (nie mam nic wspólnego z ryżem) to bardzo zdrowy produkt, który można wykorzystać do wielu potraw.  Zawiera bardzo dobrej jakości białko- białko pełnowartościowe (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy), co w szczególności ważne jest w diecie wegetarian. To pseudozboże, czyli ziarno niebędące zbożem, ale zawierające sporą ilość skrobi,  bogate jest w magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, witaminy takie jak wit. E, wit. C oraz witaminy z grupy B oraz błonnik. To produkt bezglutenowy charakteryzujący się niskim poziomem glikemicznym. Warto ją mieć w kuchennej półce, gdyż nhttp://www.blox.pl/blog/editEntry/wyspasmakuależy do grupy produktów superfoods, czyli korzystnie wpływających na nasz organizm.

Jak najlepiej ją ugotować?

Przed gotowaniem ziarna komosy należy opłukać na gęstym sicie minimum 2 minuty,by usunąć gorzki smak spowodowany obecnością saponin. Jeśli woda się nie pieni,to wystarczy jedno płukanie. Gdy woda się pieni należy ziarno opłukać 2-3 razy.

Ziarna nie należy moczyć zbyt długo, bo później łatwo je rozgotować.

1 szklankę kaszy gotujemy w 2 szklankach wody (bulionu). Kaszę gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie (1/4 łyżeczki). Sól można pominąć, gdy będziemy ją używać do potraw słodkich. Komosę  gotować należy ok. 15 minut. Gdy widzimy że z ziaren wydostają się białe "sprężynki" to znaczy że kasza jest gotowa. Odstawić na 5 minut, by odpoczęła.

Z jednej szklanki suchego ziarna komosy ryżowej otrzymamy około 3 szklanki komosy gotowanej.

Ugotowaną komosę można przechowywać w lodówce 3 dni.

IMG_0006

 

Tagi: quinoa
10:10, precelia , Porady
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 lipca 2014
Mrożenie kurek

wyspa smaku

Bardzo lubię kurki dlatego staram się trochę na zimę zamrozić.Aby to zrobić należy je dobrze oczyścić, opłukać unikając długiego kontaktu z wodą, aby nie namiękły.

Duże grzyby można od razu podzielić na mniejsze części.

Następnie grzyby blanszujemy- wkładamy na około 3 minuty do wrzącej osolonej wody. Grzyby blanszuje się żeby nie były gorzkie. Kurki cedzimy i studzimy.  Ostudzone grzyby dzielimy na porcje do woreczków po około 200-250g i mrozimy.

Takie grzyby można wykorzystać później do zupy, mięsa, sosów itp. bez wcześniejszego rozmrażania.

wyspa smaku

Tagi: kurki
09:34, precelia , Porady
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne