poniedziałek, 08 sierpnia 2016
Placki ryżowe z truskawkami

Mi zawsze zostaje ryż,nigdy jeszcze nie ugotowałam na styk. Wpadł mi raz w oko taki oto przepis. Zapraszam na przepyszne placki :)

IMG_25211

Składniki na 10-12 placków:

  •  140 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder i owoce do podania

Technika wykonania:

Ryż gotować nieco dłużej ( 3-4 minuty dłużej)  niż zalecenie na opakowaniu. Ryż powinien być już lekko rozgotowany, a następnie ostudzić go.

Ubić jaja z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać śmietanę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksować całość na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodać przestudzony ryż, wymieszać łyżką dokładnie do czasu, aż ciasto pokryje wszystkie ziarna. 

Rozgrzać tłuszcz i smażymy placki. Po zdjęciu z patelni przełożyć je na ręcznik papierowy i odstawiamy na kilka minut. 

Placki podać ciepłe z cukrem pudrem i ulubionymi owocami. 

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2510

IMG_2513

 

 

wtorek, 28 czerwca 2016
Naleśniki twarogowe

Jeśli nie macie pomysłu na obiad,to polecam takie pyszne naleśniki :)

IMG_2227

Składniki:

  • 200g mielonego twarogu
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 175ml mleka
  • 75ml wody
  • 3 duże jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Żółtka oddzielić od białek. Do  żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie ucierać do białości. Stopniowo dodawać zmielony twaróg.

Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i wodę. Na koniec dodać 1 łyżkę oliwy.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie dodać do ciasta delikatnie mieszając, tak by piana nie opadła.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć naleśniki na wolnym ogniu.Podać z ulubionymi dodatkami :)

u mnie podane z Czeko-dżemem oraz Musem z jabłek.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2218

IMG_2222

IMG_2225

środa, 18 maja 2016
Naleśniki z serem zapiekane w sosie śmietanowym

Pyszne, zapiekane naleśniki to dobry pomysł na obiad dla małych łasuchów.

Przepis pochodzi stąd

IMG_1823

Składniki:

NALEŚNIKI:

  • 2 szklanki mleka,
  • ¾ szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,

NADZIENIE:

  • 300g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki cukru,

SOS:

  • ¾ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,

DODATKOWO:

  • Świeże owoce do podania,
  • Cukier puder do oprószenia,
  • Olej do smażenia

Technika wykonania:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki zmiksować w misce. Ciasto odstaw na  30minut. Po tym czasie usmaż cienkie i rumiane naleśniki. Naleśników powinno wyjść około 15 sztuk.

NADZIENIE: Twaróg rozgnieć widelcem lub przecisnąć przez praskę, dodać jajko, cukier i cukier wanilinowy oraz śmietanę – dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki.

SOS: Wszystkie składniki sosu zmiksować do połączenia składników.

Każdy z naleśników posmarować masą serową. Zwinąć jak krokiet. Dużą formę żaroodporną wysmarować masłem. Układać w niej ciasno naleśniki. Naleśniki zalać przygotowanym sosem. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekaj 40-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

IMG_1821

piątek, 06 maja 2016
Placki jogurtowe z jabłkami

Zapraszam na pyszne placuszki :)

IMG_1324

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jabłko

Technika wykonania:

Mąkę, jajko, mleko i jogurt zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć powoli na oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1337

IMG_1332

piątek, 08 kwietnia 2016
Racuszki budyniowe z bananami

Moje dziecko uwielbia wszelakie placuszki. Dziś polecam z bananami. Pycha :)

IMG_0563

 

Składniki: (na 10-12 sztuk)

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1  duże jajko
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
  • 1 cukier wanilinowy (10 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 1 banan
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i swobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0569

IMG_0577

czwartek, 07 kwietnia 2016
Racuszki z bananami i czekoladą

Za sprawą mojego synka u nas co sobota muszą być naleśniki lib placuszki, więc mam dla Was kolejną propozycję :)

IMG_1207

Składniki:

  • 2szkl mąki
  • 2 jaja
  • 1szkl mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 1 łyżka pokrojonej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

Technika wykonania:

Mąkę, jaja, mleko i proszek zmiksować razem na gładkie ciasto. Dodać pokrojonego w kostkę banana i czekoladę, wymieszać łyżką. Smażyć na oleju powoli aby doszły w środku.

Smacznego!

IMG_11991

IMG_12101

 

środa, 16 marca 2016
Dutch baby z nasionami chia

Dutch baby- to wspaniały pieczony naleśnik. To fajna propozycja na weekendowe śniadanie, gdy mamy więcej czasu by coś upichcić :)

IMG_1215

 

Składniki na 1 sztukę:

  • 1/3szkl mleka
  • 1/3szkl mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka nasion chia
  • masło do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  • pół pomarańczy

Technika wykonania:

Włączyć piekarnik z ustawioną temperaturą 200 stopni (góra-dół). Mleko, mąkę, cukier, chia oraz jajo zmiksować mikserem na jednolite ciasto. Okrągłą tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem- zarówno spód jak i boki. Wlać ciasto.

Wstawić do piekarnika, piec około 20-25 minut.

Upieczony naleśnik posypać cukrem pudrem, podać z plastrami pomarańczy lub innymi ulubionymi owocami.

Smacznego!

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

 IMG_1219

IMG_1221


 

piątek, 26 lutego 2016
Placki bananowo-twarogowe

Kolejne placuszki do kolekcji :)

IMG_0111

Składniki na około 12 sztuk:

  • 250g twarogu w kostce
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 5-6 łyżek mąki orkiszowej
  • 2łyżki cukru (lub ksylitolu)
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

W misce umieścić twaróg, pokrojone banany, jaja i cukier, wszystko razem zmiksować blenderem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką.

Na patelnię wlać niewielką ilość tłuszczu, łyżką kłaść ciasto i smażyć placku na rumiano z dwóch stron.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

 IMG_01081

IMG_01073

wtorek, 12 stycznia 2016
Placuszki biszkoptowe z jabłkiem i czekoladą

Placuszki z czekoladą uwielbiamy :)

IMG_0086

Składniki:

  • 1szkl mąki
  • 3/4szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 4 kostki białej czekolady
  • olej

Technika wykonania:

Białka ubić. Jabłko i czekoladę zetrzeć na tarce.

Mleko, jaja, mąkę i proszek dopieczenia zmiksować na gładkie ciasto. Dodać jabłko i czekoladę wymieszać, na koniec dodać pianę z białek delikatnie mieszając łyżką.

Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z cukrem pudrem.

Smacznego!

IMG_00881

poniedziałek, 16 listopada 2015
Placki jabłkowo-bananowe z płatkami owsianymi bez jajek

Kolejna propozycja na śniadanie :) Pyszne owocowe placuszki.

IMG_01141

Składniki na około 8 placków:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 średni banan
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy/ oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Banana rozgnieść dobrze widelcem lub zblendować.
Do jednej miski wsypać suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i wymieszać.
W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę.
Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron.
Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe!
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd

IMG_01161

IMG_01131

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne