sobota, 22 października 2016
Cytrynowe muffiny z cukinią

Zapraszam na muffinki z przemyconą cukinią :)

IMG_3806

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%
  • świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek)

Technika wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki suche- mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kardamon oraz sól wymieszać razem w misce.

W drugiej misce lekko roztrzepać rózgą jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać suche składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do wysokości foremki do muffinów. Piec w temperaturze 170ºC  przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Muffinki można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_3816

IMG_3802

IMG_38181IMG_38161

Tagi: cukinia
16:25, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 30 czerwca 2016
Muffinki czekoladowe-najprostsze

Mojemu dziecku zachciało się muffinek z czekoladą, no to szybciutko zrobiliśmy i są, te oto pyszne, mocno czekoladowe i wilgotne :)

IMG_2449

Składniki:

  • 2szkl mąki
  • 1/2szkl cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • tabliczka czekolady pokrojonej w grubą kostkę
  • 1/2szkl oleju
  • 1 jajko
  • 1szkl mleka

Technika wykonania:

W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Mokre dodać do suchych, wymieszać krótko do połączenia składników. Napełniać foremki lub papilotki do 3/4 objętości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec przez około 15 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2440

piątek, 28 sierpnia 2015
Proste muffinki bananowe

Dawno nie robiłam muffinek, tym razem trafiło na te z bananami. Pychotka! Przepis pochodzi stąd.

IMG_4210

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe)

Technika wykonania:

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy.

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy.

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Smacznego!

IMG_4141

IMG_4220

Tagi: banany
09:32, precelia , Muffinki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 czerwca 2015
Muffiny z jagodami

Pogoda coraz lepsza, ja pozbywam się powoli zapasów zimowych z zamrażalnika. Te muffinki są dobre zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi. Polecam!

wyspa smaku

Składniki na 12 muffinek:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miałkiego brązowego cukru
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 1 roztrzepane jajko
  • 180 ml maślanki
  • 125 ml oleju

Technika wykonania:

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.

Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Tagi: jagody
09:46, precelia , Muffinki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 września 2014
Muffinki z jagodami i czekoladą

Pyszne! Połączenie jagód i czekolady to niebo w gębie :) Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki na 12 szt.

  • 250g mąki
  • 140g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska  łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g jagód (u mnie mrożone)
  • 50g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • cukier puder do posypania

Technika wykonania:

Jagody świeże płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia (jak mrożone to nic z nimi nie robimy).

W jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder z wanilią. W drugiej roztrzepujemy jajka z mlekiem, jogurtem i olejem. Wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Wrzucamy odsączone jagody i delikatnie mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i studzimy na kracie kuchennej. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego!

wyspa smaku



czwartek, 23 stycznia 2014
Muffinki z Prince-Polo

Brak czasu na wygibasy w kuchni skutkuje zazwyczaj zrobieniem muffinek. Oto kolejne z nich:) Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki na 12 muffinek:

  •  270 g mąki
  • 4 pokruszone małe wafelki Prince Polo
  • 130 g cukru
  • 100 g startej na grubych oczkach czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy energicznie łyżką do chwili połączenia - ale nie zbyt długo. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem (do ok 3/4 wysokości).

Pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut. 

Smacznego!

wyspa smaku



czwartek, 12 grudnia 2013
Muffinki marmurkowe

Szybkie, smaczne i łaciate :) takie są właśnie te muffiny. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

 

Składniki na 12 muffinek:

  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • 50g czekoladowych kropelek

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Następnie podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao i kropelki i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać na zmianę - ciemne i jasne ciasto.

Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

Smacznego!

wyspa smaku



środa, 17 lipca 2013
Muffinki z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, a więc i u mnie nie może zabraknąć tego owocu. Zapraszam na przepyszne muffiny. Przepis pochodzi stąd.

wyspa smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanki jagód

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać olej, wbić jajko i dolać tyle mleka, żeby dopełnić szklankę. Zawartość szklanki wymieszać z mieszanką mączną (niezbyt dokładnie), wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać. Napełnić ciastem foremki muffinkowe do ¾ wysokości papilotki.

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać razem, rozcierając palcami lub widelcem. Posypać muffinki.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze około 200ºC.

Smacznego!

wyspa smaku



wyspa smaku

Tagi: jagody
08:52, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 stycznia 2013
Muffinki piernikowe
Przepyszne muffiny piernikowe z czekoladą na wierzchu, mniam mniam. 
Sama rozkosz dla podniebienia. Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

 

Składniki (na 12 muffinek)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
  • czekolada na polewę

Wykonanie

Mąkę, cukier, kakao i sodę mieszamy w jednej misce. W drugiej do jajek dodajemy mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy. Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Na koniec dosypujemy rodzynki. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Podane składniki wystarczają na napełnienie papilotek prawie do pełna. W ten sposób babeczki bardzo ładnie urosną. Muffiny wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 200ºC. Po tym czasie upewniamy się patyczkiem, że muffinki są już upieczone. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i studzimy na zewnątrz. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy każdą ostudzoną babeczkę.

Smacznego !

wyspa smaku

wtorek, 04 grudnia 2012
Muffinki marchewkowe

Propozycja świątecznych muffinek

wyspa smaku

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki startej marchewki (do tego potrzebne będzie 4 sztuki) 

Składniki suche:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka cukru

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze

Sposób wykonania:

Mąkę wraz proszkiem do pieczenia i soda przesiać przez sito, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i dodać do suchych i znów wymieszać, następnie dodać marchewkę i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę marchewkową, zostawiając od góry foremki 1 cm miejsca. Wstawić na 25 do piekarnika nagrzanego do 180 st. sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się już upiekły, tzn. jeśli patyczek będzie wilgotny zostawić muffinki jeszcze na parę minut.

Smacznego!

Przepis znalazłam tutaj.

wyspa smaku

Tagi: marchew
09:14, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne