czwartek, 29 grudnia 2016
Świąteczna sałatka warstwowa z marynowanymi pieczarkami

Dla lubiących marynowane grzybki, polecam taką pyszną sałatkę :)

 IMG_0939

Składniki:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek (850 g, u mnie 640g-spokojnie starcza)
  • 400 g ulubionej szynki (najlepiej delikatnej drobiowej)
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 duża puszka groszku konserwowego
  • 6 dużych jaj
  • pęczek szczypiorku
  • majonez Winiary
  • sól
  • pieprz

 Technika wykonania:

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i obrać ze skorupek.Pieczarki odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Groszek odsączyć z zalewy i dodać do niego 2 łyżki majonezu i szczyptę pieprzu, delikatnie wymieszać. Kukurydzę również odsączyć.

Jajka i szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać 2 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. 

W przezroczystej misce układać kolejno warstwę pieczarek, następnie groszku z majonezem, kukurydzy, jajek z majonezem i szynki. Przed nałożeniem kolejnej warstwy, wyrównać powierzchnię poprzedniej i lekko ją docisnąć.

Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 Przepis pochodzi stąd

IMG_09381

IMG_0948

piątek, 01 lipca 2016
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka, papryka i czarnuszką

Przesyłam Wam garść zdrowia :)

IMG_1961

Składniki:

  • duża garść mixu sałat
  • 1/2 papryki
  • 1/2 pieczonej piersi kurczaka
  • pomidor
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz
  • olej

Technika wykonania:

Paprykę i pomidor  pokroić w kostkę,mięso pokroić w paseczki, cebulę w półkrążki. Sałatę położyć na talerzu. Na sałacie ułożyć kawałki pomidora, papryki, cebuli i kurczaka, polać olejem. Posypać czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

IMG_1951

IMG_1963

 

środa, 29 czerwca 2016
Sałatka z buraków i fety z octem balsamicznym

Może macie ochotę na niecodzienną sałatkę z buraków :) Mi przypadła bardzo do gustu.

IMG_2431

Składniki:

  • 2 buraki
  • 100g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli
  • garść pestek dyni i słonecznika

Technika wykonania:

Buraki ugotować, by były miękkie, co zajmie około godziny. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Plastry buraków układać na talerzu zakładając trochę jeden na drugi. Oprószyć solą i pieprzem. Na środek położyć rukolę. Posypać pokruszoną fetą i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Polać octem balsamicznym.

Smacznego!

IMG_2428

piątek, 10 czerwca 2016
Młoda kapusta zasmażana

Taka kapusta to fantastyczny wiosenny dodatek do wielu dań, ja uwielbiam do schabowego z ziemniakami :)

 IMG_2146

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Kapustę opłukać i poszatkować. Zalać wodą, tak by lekko podpływała, posolić i gotować, aż kapusta będzie miękka.

Sporządzić zasmażkę, w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę, by zasmażka pozostała jasna,dodać wody z kapusty, rozprowadzić, by nie było grudek. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

Podawać na ciepło.

Smacznego!

IMG_2139

IMG_2151

wtorek, 26 kwietnia 2016
Surówka z selera naciowego i jabłka

Samo zdrowie do obiadu :)

IMG_0967

Składniki na 2 porcje:

  • 200g selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, cukier

Technika wykonania:

Seler umyć i pokroić na krążki. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać z majonezem,doprawić solą i cukrem.

Smacznego!

IMG_0964

IMG_0959

sobota, 16 kwietnia 2016
Surówka mix sałat z pomidorem, papryką i selerem naciowym

Do obiadu najlepsze sos świeże surówki. Polecam dziś, oto taką małą bombę witaminową :)

IMG_0765

Składniki:

  • 1 mix sałat
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • olej

Technika wykonania:

Sos sałatkowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidora, paprykę i seler pokroić w cząstki, dodać mix sałat oraz sos. Wszystko razem wymieszać.

Smacznego!

IMG_0758

IMG_0760

czwartek, 24 marca 2016
Surówka z selera

Pyszny dodatek do obiadu. Uwielbiam takie suróweczki a Wy?

IMG_0534

Składniki:

  • 1/2 dużego selera lub jeden mały
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
  • sól, pieprz
  • cukier

Technika wykonania:

Jabłko i seler obrać ,opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać zaraz sok z cytryny i jogurt by surówka nie ściemniała.

Dodać rodzynki i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!

 IMG_0541

IMG_05391

poniedziałek, 14 marca 2016
Sałatka słonecznik

Czyż nie uroczo prezentuje się ta sałatka? Typowo wiosenna, wspaniale zatem będzie wyglądać na świątecznym stole :) Tak w zasadzie w ten sposób możemy udekorować dowolną sałatkę, taką jaką lubimy najbardziej :)

IMG_1085

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1puszka mieszanki warzywnej meksykańskiej
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
  • 100 g sera żółtego startego na tarce
  • 3 większe korniszony pokrojone w kostkę
  • majonez
  • sól, pieprz

Do dekoracji :

  • 1 puszka kukurydzy
  • chipsy Chipsletten
  • natka pietruszki/koperku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 3 czarne oliwki

Technika wykonania:

Składniki sałatki łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem mieszamy. Na płaskim talerzu robimy niewielki kopczyk z sałatki i obsypujemy go kukurydzą. Następnie układamy chipsy jako płatki słonecznika. Posiekany koperek sypiemy przy płatkach. Słonecznik dekorujemy biedronkami zrobionymi z pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek oraz natki pietruszki lub koperku.

Smacznego!

Przepis podaję z moimi zmianami. Oryginalny przepis pochodzi stąd.

IMG_10751

IMG_1078

IMG_1089

piątek, 11 marca 2016
Warstwowa sałatka wielkanocna

Co powiecie na pyszną, kolorową, wiosenną sałatkę na Wielkanoc? Na stole będzie się prezentować pięknie :) Sałatkę można przygotować wykorzystując obręcz małej tortownicy (18cm) lub w przeźroczystej misce.

IMG_06722

 

Składniki :

  • 400 g pieczarek
  • 400 g szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka masła

 Technika wykonania:

Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy. 

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki (dobrze odciśnięte z wody), białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu. Do momentu podania przykryć folią by wierzch nie wysechł.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_0685

IMG_06791

czwartek, 03 marca 2016
Sałatka meksykańska
Muszę się przyznać, że jestem sałatkożercą :) Po prostu uwielbiam sałatki wszelakie. Polecam Wam dziś meksykańską.
IMG_0165
 
Składniki:
  • 200 g sera żółtego (1 kostka)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 por (biała część)
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
Technika wykonania:
 
Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.
 
Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.
 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.
 
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.
 
Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
 
Smacznego!
 
Przepis pochodzi stąd
IMG_0161
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne