sobota, 16 lipca 2016
Żeberka w coca-coli

Zapraszam na pyszne żeberka, pieczone w cola-coli :)

IMG_2502

 

Składniki:

  • 1,2 żeberek
  • ok 2szkl coca-coli

Marynata:

  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Technika wykonania:

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty, dobrze natrzeć nią mięso. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc.

Mięso obsmażyć z obu stron na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać colą. Żeberka mają być przykryte do 3/4 wysokości. Piec pod przykryciem przez 90 minut w 180 stopniach. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 minut, by mięso się zrumieniło.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_2491

IMG_2494

sobota, 25 czerwca 2016
Filet z kurczaka zapiekany na młodej kapuście

Zapraszam na przepyszne mięsko, idealne na niedzielny obiad :)

IMG_2385

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • Podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 50g żółtego sera,
  • 100g wędzonego boczku,
  • ½ pęczka koperku,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • Ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli śmietana nie będzie gęsta),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,
  • Masło do smażenia

Technika wykonania:

Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Cebule obrać i posiekać w piórka, następnie zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę. Mięso pokroić  na kotlety, lekko je rozbić przez folię. Kotlety doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno wyłożyć młodą kapustę i posypać ją koperkiem. Na kapustę położyć podsmażoną cebulę i połowę boczku. Następnie wyłożyć mięso. Kotlety posmarować majonezem.

Kremówkę, ketchup i mąkę mieszamy razem. Jeśli śmietana jest gęsta to mąkę pomijamy. Masą śmietanową zalewamy mięso. Posypujemy wierzch żółtym serem i resztą boczku. Całość zapiekamy około godziny w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to naczynie przykrywamy.

Mięsko podałam z pieczonymi ziemniakami, pychotka!

Smacznego!

IMG_2392

IMG_2390

Przepis pochodzi jednego z moich ulubionych blogów Gotuj z Cukiereczkiem

wtorek, 21 czerwca 2016
Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Zdrowy, letni obiad :)

IMG_2424

Składniki:

  • 1/3szkl kaszy pęczak
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250g piersi z kurczaka
  • 1/3 szkl białego wina
  • 1 pęczek botwinki
  • 1,5szkl bulionu drobiowego

Technika wykonania:

Na patelnie wlać 1 łyżkę oliwy i wsypać kaszę, podsmażyć. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, wsypać na patelnię i wymieszać razem z kaszą. Smażyć około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Por pokroić w półplasterki i również dodać do kaszy. Dodać 1 łyżkę oliwy i tymianek. Smażyć kolejne 3 minuty.

Mięso pokroić w kotkę. Podsmażone składniki zgarnąć na bok patelni, wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć pokrojone mięso. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć 3 minuty, co jakiś czas przemieszać.

Wszystkie składniki na patelni wymieszać, podlać białym winem i gotować 2-3 minuty aż wino odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone w półplastry buraczki z botwiny (liście zostawić na później), wlać gorący bulion. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Całość zagotować, po zagotowaniu przykryć pokrywką i gotować 23minuty. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec odkryć i gotować jeszcze 2 minuty.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_24041

IMG_24131

IMG_24161

czwartek, 02 czerwca 2016
Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym

Moja rodzina bardzo lubi potrawy z mielonego mięsa, tym razem propozycja z sosem paprykowo - pieczarkowym.

IMG_1709

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka),
  • ok. 1łyżka bułki tartej
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół małej cebuli (drobno posiekanej)
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • 1  papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  •  2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego, ew. wody,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki śmietanki (18 lub 30%)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, oregano, suszona lub/i świeża bazylia, tymianek, rozmaryn

Technika wykonania:

Połączyć składniki na klopsy, dokładnie wyrobić masę mieloną. Dłonie delikatnie zwilżyć i  formować małe klopsiki.Rozgrzać tłuszcz i  obsmażyć je na małej ilości tłuszczu do zarumienienia (nie powinny być gotowe), odstawić.

Paprykę pokroić w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry. Na patelni usmażyć paski papryki, plastry pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsy i zalać całość bulionem lub wodą (tyle, by płyn nie zakrywał zupełnie składników). Dodać koncentrat i przyprawy. Dusić całość, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą miękkie (ok. 15-20 minut). Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać śmietankę i rozmieszać.
Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi stąd

IMG_1701

IMG_1704

wtorek, 24 maja 2016
Placki ziemniaczane z chrzanem i wędzoną rybą

Prosto i pysznie :) Placki z chrzanem są obłędne!

IMG_1738

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 mały korzeń chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pęczek koperku
  • Szczypiorek
  • Do smaku: Cząber, Gałka muszkatołowa mielona, Majeranek
  • 1 wędzona ryba
  • Chrzan z żurawiną (u mnie zwykły)
  • 200 ml śmietany 18%
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Technika wykonania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar płynu, a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Dodać 1 jajko, starty korzeń chrzanu (2 łyżeczki chrzanu ze słoika), 1 łyżkę mąki, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku cząbrem, gałką muszkatołową, majerankiem,  solą i pieprzem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać łyżkę mąki pszennej na koniec i wszystko dokładnie wymieszać.

Smażyć nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone placki ułożyć na  ręczniku papierowym, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wędzoną rybę obrać (może to być makrela, łosoś, pstrąg, itp.). 

Śmietanę wymieszać z chrzanem.

Placki ułożyć na talerzu, następnie na każdy położyć łyżeczkę chrzanowej śmietany oraz porcję wędzonej ryby.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

IMG_1733

IMG_1735

IMG_1744

czwartek, 12 maja 2016
Bogracz

U nas na imprezach rodzinnych często pojawia się bogracz, wszyscy go lubimy :)

IMG_1158

Składniki:

  • 1,5kg łopatki
  • 1 papryka
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku
  • sól, pieprz
  • kminek mielony
  • papryka słodka i ostra
  • chili
  • olej

Technika wykonania:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można pominąć ten etap)

Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. chwilę przesmażyć, dodać mięso. Mięso krótko obsmażyć i podlać gorącą wodą, tak by było lekko przykryte. Całość dusić około 1,5 godziny.

Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną paprykę. Dusić około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie (ziemniaki można również ugotować osobno i dodać na koniec). Dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz odsączony groszek konserwowy. Doprawić.

Smacznego!

IMG_1144

IMG_1150

IMG_1153

środa, 04 maja 2016
Kofty z indyka

Takie mięso bardzo lubią dzieci :)

IMG_0863

Składniki: (na około 10 koft)

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • szczypta soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
Technika wykonania:
Cebulę obrać, posiekać w dość drobną kostkę Mięso mielone wymieszać z cebulą i  musztardą. Doprawić. Z masy mielonej formować wałeczki i wbijać w nie patyczki do szaszłyków
 
Ja swoje kofty przygotowałam na grillu elektrycznym. Grillowałam je przez 15 minut.
Można je też smażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Wówczas należy rozgrzać olej na patelni. Na rozgrzanej patelni kłaść delikatnie kofty. Smażyć na sporym ogniu aż się zrumienią .Zmniejszyć ogień do minimum i przewrócić kofty na drugą stronę. Przykrywamy (jeśli nie macie odpowiedniej pokrywki do patelni grillowej możecie użyć folii aluminiowej do przykrycia). Mięso trzymać na patelni jeszcze około 10-15 minut żeby doszło w środku. Co kilka minut zaglądamy do koft i w razie potrzeby przewracamy.

 Można podawać z dipem czosnkowym

Smacznego!
 
Przepis pochodzi stąd
 IMG_0868
 
IMG_0842
poniedziałek, 02 maja 2016
Dorsz pieczony z warzywami w sosie koperkowo-czosnkowym

Zdrowy pomysł na rybę. :)

IMG_0903

Składniki:

  • 500g dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1szkl śmietany 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Dorsza opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem.

Marchew obrać,umyć i pokroić w słupki. Cukinię obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać.Niewielką ilość  oleju rozgrzać, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać marchew i cukinię, smażyć około 5 minut.

Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.

Do naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone warzywa, ułożyć rybę i zalać sosem koperkowo-czosnkowym. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

 

IMG_0894

IMG_0909

IMG_09021

czwartek, 14 kwietnia 2016
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami

Ostatnio staram się mniej smażyć mięsa, a więcej dusić, piec czy grillować. Takie mięso jest szybkie w przygotowaniu i pyszne. Polecam!

IMG_0451

Składniki: (4porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 150g sera
  • 2 łyżki oleju

Technika wykonania:

Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, lekko rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki opłukać,pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić razem do momentu, gdy woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Na blaszce ułożyć plastry mięsa, na nich pieczarki, a wierzch posypać tartym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

Smacznego!

IMG_0448

środa, 06 kwietnia 2016
Pulpety z indyka

Dietetyczne pulpety z indyka :)

IMG_0826

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • ....masła
  • 2 żółtka
  • bułka
  • mleko
  • sól, pieprz
  • papryka
  • tymianek

Technika wykonania:

Bułkę namoczyć w mleku.  Masło utrzeć z żółtkiem, dodać zmielone mięso i namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, wyrobić. Pod koniec wyrabiania doprawić.

Formować małe pulpety. Gotować we wrzącej wodzie około 20 minut.

Podałam z kasza pęczak i sosem pieczarkowym :)

Smacznego!

 

IMG_0819

IMG_0823

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl Chcesz schudnąć, to napisz prywatną wiadomość, lub "OK" pod dowolnym postem :) https://www.facebook.com/badzfitbybrzuszekznikl/ Przepisy na Wielkanoc
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne