Wpisy z tagiem: marchew

wtorek, 29 grudnia 2015
Sałatka grzybowa polana

Dziś polecam bardzo efektowną sałatkę znalezioną na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.

IMG_0507

SKŁADNIKI:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek,
  • 300g piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100g żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
  • majonez


PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.
 
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
 
Smacznego!
IMG_0503
IMG_0515
sobota, 19 grudnia 2015
Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa gości zazwyczaj u wszystkich w każde święta i nie tylko :)

IMG_00491

Składnik:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka groszku
  • 1 duże jabłko
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować w skórce, a następnie ostudzić. Zimne warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki kiszone i obrane jabłko  również pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem. Doprawić.

Smacznego!

IMG_0054

piątek, 31 lipca 2015
Królewska sałatka

Jak nazwa wskazuje sałatka na iście królewskie przyjęcie :) Smakuje wszystkim!

wyspa smaku

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 średnia surowa marchewka (ok. 15 dag)
  • 1 por
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
  • 5 jajek
  • 7 łyżek majonezu
Technika wykonania:
Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.
W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności:
seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

poniedziałek, 06 lipca 2015
Surówka z młodej kapusty

Pysznie, zdrowo, kolorowo! Letnia surówka na upalne dni :)

wyspa smaku

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 mały ogórek szklarniowy
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej
  • sól, pieprz

Technika wykonania:

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na grubych oczkach, koperek posiekać drobno, a ogórek pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z olejem i przyprawami.

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

czwartek, 02 lipca 2015
Kotleciki warzywne z quinoa

Zapraszam na pyszne i zdrowe placki warzywne.

wyspa smaku

Składniki: na ok. 15 placuszków

  • 1 cukinia
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2szkl otrębów
  • 1/2szkl mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka nasion quinoa
  • sól,pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • olej do smażenia

Technika wykonania:

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce lub w robocie na drobnych oczkach( można też na tych większych oczkach). Do warzyw dodać jaja, mąkę, otręby, quinoa wymieszać i doprawić.

Smażyć na oleju z dwóch stron.

Podawać z sosem czosnkowym np z tego przepisu

Smacznego!

wyspa smaku

wyspa smaku

sobota, 25 kwietnia 2015
Schab pieczony w jarzynach

Bardzo delikatna i zdrowa potrawa. Schab pod pierzynką z marchewki, pietruszki i cebuli jest wyśmienity! Przepis pochodzi stąd

wyspa smaku

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • musztarda
  • kostka rosołowa
  • sól

Technika wykonania:

Mięso rozbijamy na cienkie plastry, solimy, nacieramy posiekanym czosnkiem, smarujemy musztardą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy połowę warzyw, na nie kładziemy plastry mięsa i przykrywamy drugą częścią warzyw. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wody kostką rosołową. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

Smacznego!

 

 

 





piątek, 28 grudnia 2012
Sajgonki

Sylwester tuż tuż, a najlepsze na taką imprezę są drobne przekąski np. takie oto sajgonki.

wyspa smaku

Składniki na ok 10 sajgonek:

  • 5grzybów mun
  • 50g makaronu chińskiego
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 200g mielonego mięsa
  • jajko
  • 10 kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1op. papieru ryżowego
  • pieprz

Sposób wykonania:

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie. Po 20 minutach odcedzić, odkroić nóżki i pokroić kapelusze w paski.

Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 3 minutach odcedzić, pokroić na paski o długości 5cm.

Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i liście kapusty pekińskiej drobno pokroić. Wymieszać i dodać mięso mielone, jajko i kiełki fasoli mung oraz sos sojowy.

Wszystko wymieszać i przyprawić pieprzem.

Pojedynczy placek papieru ryżowego zanurzyć na chwilę  (kilka sekund) w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie. Na placek nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zwinąć jak krokiety.

Sajgonki smażyć na głębokim oleju do złotobrązowego koloru.

Smacznego!

Przepis pochodzi z opakowania papieru ryżowego firmy Tao Tao.

wyspa smaku

 

wtorek, 04 grudnia 2012
Muffinki marchewkowe

Propozycja świątecznych muffinek

wyspa smaku

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki startej marchewki (do tego potrzebne będzie 4 sztuki) 

Składniki suche:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka cukru

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze

Sposób wykonania:

Mąkę wraz proszkiem do pieczenia i soda przesiać przez sito, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i dodać do suchych i znów wymieszać, następnie dodać marchewkę i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę marchewkową, zostawiając od góry foremki 1 cm miejsca. Wstawić na 25 do piekarnika nagrzanego do 180 st. sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się już upiekły, tzn. jeśli patyczek będzie wilgotny zostawić muffinki jeszcze na parę minut.

Smacznego!

Przepis znalazłam tutaj.

wyspa smaku

Tagi: marchew
09:14, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 września 2012
Schab zapiekany z porem i marchewką

Dostałam ostatnio pory. Zastanawiając się co z nimi zrobić wpadłam na przepis znaleziony tutaj. Smak tego mięsa bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Podaję przepis z moimi zmianami. Szczerze polecam!

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 3 plastry schabu
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • por (ok. 8 dag)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • marchew (ok. 8 dag)
  • ser (ok. 8dag)

Sposób wykonania:

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem,a następnie położyć plastry schabu.

Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser zetrzeć na tarce. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu,na wierzch położyć startą marchew, a na koniec ser. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

wtorek, 29 maja 2012
Surówka z kiszonej kapusty

Bomba witaminowa! Uwielbiam tą surówkę do smażonej ryby.

wyspa smaku

Składniki:

  • 30dkg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, cukier

Sposób wykonania:

Kapustę posiekać na mniejsze kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać olej i doprawić pieprzem oraz odrobiną cukru.

Smacznego!

 
1 , 2
O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne