Wpisy z tagiem: marchew

piątek, 28 grudnia 2012
Sajgonki

Sylwester tuż tuż, a najlepsze na taką imprezę są drobne przekąski np. takie oto sajgonki.

wyspa smaku

Składniki na ok 10 sajgonek:

  • 5grzybów mun
  • 50g makaronu chińskiego
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 200g mielonego mięsa
  • jajko
  • 10 kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1op. papieru ryżowego
  • pieprz

Sposób wykonania:

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie. Po 20 minutach odcedzić, odkroić nóżki i pokroić kapelusze w paski.

Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 3 minutach odcedzić, pokroić na paski o długości 5cm.

Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i liście kapusty pekińskiej drobno pokroić. Wymieszać i dodać mięso mielone, jajko i kiełki fasoli mung oraz sos sojowy.

Wszystko wymieszać i przyprawić pieprzem.

Pojedynczy placek papieru ryżowego zanurzyć na chwilę  (kilka sekund) w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie. Na placek nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zwinąć jak krokiety.

Sajgonki smażyć na głębokim oleju do złotobrązowego koloru.

Smacznego!

Przepis pochodzi z opakowania papieru ryżowego firmy Tao Tao.

wyspa smaku

 

wtorek, 04 grudnia 2012
Muffinki marchewkowe

Propozycja świątecznych muffinek

wyspa smaku

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki startej marchewki (do tego potrzebne będzie 4 sztuki) 

Składniki suche:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka cukru

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze

Sposób wykonania:

Mąkę wraz proszkiem do pieczenia i soda przesiać przez sito, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i dodać do suchych i znów wymieszać, następnie dodać marchewkę i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę marchewkową, zostawiając od góry foremki 1 cm miejsca. Wstawić na 25 do piekarnika nagrzanego do 180 st. sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się już upiekły, tzn. jeśli patyczek będzie wilgotny zostawić muffinki jeszcze na parę minut.

Smacznego!

Przepis znalazłam tutaj.

wyspa smaku

Tagi: marchew
09:14, precelia , Muffinki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 września 2012
Schab zapiekany z porem i marchewką

Dostałam ostatnio pory. Zastanawiając się co z nimi zrobić wpadłam na przepis znaleziony tutaj. Smak tego mięsa bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Podaję przepis z moimi zmianami. Szczerze polecam!

wyspa smaku

Składniki na 3 porcje:

  • 3 plastry schabu
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • por (ok. 8 dag)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • marchew (ok. 8 dag)
  • ser (ok. 8dag)

Sposób wykonania:

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem,a następnie położyć plastry schabu.

Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser zetrzeć na tarce. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu,na wierzch położyć startą marchew, a na koniec ser. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego!

wyspa smaku

 

wyspa smaku

wtorek, 29 maja 2012
Surówka z kiszonej kapusty

Bomba witaminowa! Uwielbiam tą surówkę do smażonej ryby.

wyspa smaku

Składniki:

  • 30dkg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, cukier

Sposób wykonania:

Kapustę posiekać na mniejsze kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w małą kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać olej i doprawić pieprzem oraz odrobiną cukru.

Smacznego!

poniedziałek, 07 maja 2012
Surówka z marchewki

wyspa smaku

To najprostsza na świecie surówka i w dodatku taka pyszna:)

Składniki:

  • 3 marchewki
  • sok z ok. 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1łyżka oleju

Sposób wykonania:

Marchew zetrzeć na tarce,doprawić cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać z łyżką oleju.

Smacznego!

O autorze
Tagi
kontakt: wyspa_smaku@wp.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne